Wednesday, February 25, 2015

Activele administrate de BCR Pensii au crescut cu 41% in 2014

BCR Pensii a inregistrat, in anul 2014, o crestere a activelor in administrare de 41%, prin Fondul de Pensii Facultative  BCR Plus si Fondul de Pensii  Administrat Privat BCR, cu 4% peste media pietei, pana la 1,3 miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al institutiei. 

Potrivit documentului, 36,84% din totalul clientilor care au decis sa economiseasca intr-o pensie facultativa in 2014, au ales BCR Plus. 

Numarul acestora este de 12.196, din totalul celor  33.104 de clienti noi atrasi de intreg sistemul de pensii facultative. Este vorba de „calcule ale companiei, in baza datelor statistice publicate de ASF, reprezentand cresterea neta  a clientilor calculata luand in considerare numarul total de clienti la 31 decembrie 2014 si numarul total de clienti la 31 decembrie 2013”, precizeaza BCR Pensii.

Astfel, la finalul lunii decembrie 2014, numarul total al participantilor la BCR Plus era de 98.310, in crestere cu 14% fata de decembrie 2013.
 
Potrivit comunicatului, numarul de clienti noi atrasi la nivelul pietei pensiilor facultative a crescut cu 56% in 2014 fata de 2013, de la 21.202 clienti noi total piata in 2013 la 33.104 clienti noi in 2014, piata pensiilor facultative ajungand la finalul anului 2014 la un numar total de 346.452 de participanti si active nete in administrare in valoare totala de 1,04 miliarde de lei, conform datelor ASF.
 
In acelasi timp, BCR Plus a inregistrat o  crestere  anuala  a contributiilor brute cu 38%, cu 18% peste media pietei,  volumul total al contributiilor depasind, anul trecut, 27 milioane de lei, fata de 20 milioane de lei in 2013. Media de crestere a contributiilor brute la nivelul intregii piete a fost  de peste 20%, volumul total al contributiilor in sistem depasind anul trecut 180 de milioane de lei, fata de 150 milioane de lei in 2013, potrivit calculelor realizate in baza datelor furnizate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania

In ceea ce priveste Pilonul II, la finalul anului 2014, BCR Pensii administra conturile de pensie privata a peste jumatate de milion de participanti (606.379 conform datelor ASF la decembrie 2014) prin cele doua fonduri administrate (Fondul  de Pensii Facultative BCR Plus si Fondul de Pensii Administrat Privat BCR).

Visa Europe introduce transferul de bani prin telefonul mobil si retele de socializare

Visa Europe a anuntat extinderea serviciului de transfer de bani, in mai multe valute, de la persoana la persoana la nivel mondial prin intermediul telefonului mobil si, in viitor, prin intermediul retelelor sociale datorita unui parteneriat cu fastacash, o platforma globala care permite transferul de valori.
    
Astfel, serviciul Visa Direct, denumit anterior Visa Personal Payments, va fi extins in majoritatea tarilor  unde compania este prezenta, ceea ce va permite realizarea de transferuri de bani de o persoana catre alta persoana, prin intermediul telefonului mobil, la nivel mondial. 

„Bancile membre Visa Europe pot oferi posesorilor de carduri posibilitatea de a transfera bani rapid, sigur si usor catre cei aproximativ 2 miliarde de detinatori de carduri Visa din lume, doar cu ajutorul numarului de telefon si al numarului de card. Incepand din aceasta vara, serviciul Visa Direct extins va fi disponibil in 20 de limbi si va facilita transferul de bani in mai multe valute”, se precizeaza in comunicatul Visa. 

In Europa, serviciul actual Visa Personal Payments, care va fi redenumit Visa Direct, are peste 200.000 de utilizatori care au realizat transferuri de bani in valoare de 43 de milioane euro din momentul lansarii, in martie 2013. 

In plus, parteneriatul cu „fastacash” va permite transferul de bani catre prieteni prin retelele sociale si aplicatii de mesagerie.

„Visa Europe a incheiat un parteneriat cu fastacash prin care ofera bancilor membre posibilitatea de a-si extinde serviciile puse la dispozitia clientilor, care utilizeaza Visa Direct, cu functionalitatea de transfer de bani catre alte persoane prin retelele sociale, precum Facebook, Twitter, WhatsApp si LinkedIn”, se mai arata in comunicat.     

Potrivit documentului, Visa a incheiat parteneriatului cu fastacash pentru a oferi tehnologia securizata “fastalink”, in curs de a fi brevetata, care permite transferul de bani prin retelele sociale si aplicatiile de mesagerie.   

Pentru a realiza transferuri, consumatorii utilizeaza aplicatia de mobil sau alta interfata oferita de banca, introduc suma de bani pe care doresc sa o trimita si apoi canalul prin care realizeaza transferul, fie direct catre un numar de telefon mobil sau, in viitor datorita fastacash, prin intermediul unei retele sociale. 

„Tot ce se cere este ca expeditorul sa aleaga canalul si apoi contactul catre care doreste trimiterea banilor, iar destinatarul primeste o notificare privind transferul”, se subliniaza in comunicat.

Bancile se mai pot inscrie in programul Prima Masina pana pe 2 martie

Termenul de depunere a cererilor de inscriere in programul guvernamental Prima Masina a fost prelungit pana pe data de 2 martie 2015. Finantatorii mai au posibilitatea sa depuna cererile la Ministerul Finantelor Publice si la sediul FNGCIMM.
                                                     
Programul Prima Masina a primit din partea Guvernului un plafon de de 350 de milioane lei pentru anul 2015, in vederea emiterii de garantii pentru achizitionarea de autoturisme noi, iar termenul de înscriere a fost prelungit, pentru a permite si altor finantatori sa se alature programului.

Cererile de inscriere in program trebuie insotite de declaratiile pe propria raspundere, semnate si asumate de catre reprezentantii legali ai finantatorilor, privind angajamentul de respectare a incadrarii costului finantarii cu garantie guvernamentala in marja maxima de 3% peste indicele ROBOR la 6 luni (ROBOR 6M), precum si nivelul costurilor totale pe care le vor aplica pentru finantarile ce vor fi acordate si  valoarea totala estimata a garantiilor ce vor fi accesate in 2015, se precizeaza in comunicatul citat. 
Pana in acest moment s-au inscris in program 10 finantatori:  BCR, BRD, CEC Bank, Porsche Bank Romania, Alpha Bank, CREDITCOOP, ING Bank, RCI Leasing Romania IFN, IFN Comsig Leasing SA si Mercedes-Benz Leasing IFN SA. 

Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi permite persoanelor fizice achizitionarea unui autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat in procent de maxim  50%. 

Pot beneficia de acest program persoanele care, la data solicitarii creditului, au varsta  minima de 18 ani si capacitate deplina de exercitiu, declara pe propria raspundere ca nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou, nu inregistreza restante la plata altor credite bancare si  nu au obligatii de plata restante la bugetul general consolidat. De asemenea, potentialii beneficiari trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al autoturismului, care va fi asigurat printr-o polita de asigurare de tip CASCO, pe toata durata de valabilitate a garantiei.

Doar 5 asiguratori au scazut tarifele RCA pentru tineri

Jumatate din societatile de asigurari autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto (RCA) au transmis Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) notificari privind tarifele de prima RCA, care vizeaza in mare parte scaderea primelor RCA pentru tineri. 

In acest context, Autoritatea anunta ca a prelungit pana la sfarsitul lunii februarie termenul pana la care societatile de asigurari pot revizui si retransmite notificarile privind tarifele de prima RCA, se arata inr-un comunicat al ASF.

„Din cele 10 societati autorizate sa practice asigurari RCA, un numar de 5 societati (City Insurance, Euroins, Astra, Generali si Allianz) - cu o cota de piata de 52,6% - au transmis deja Autoritatii aceste notificari. Modificarile au vizat in mare parte reducerea incarcarii pentru tineri, urmarindu-se atingerea unui nivel similar practicii europene, care arata utilizarea unor prime de asigurare pentru tineri de pana la de 2,2 ori mai mari decat categoria majoritara, comparativ cu un nivel de 5 ori mai mare constatat anterior”, se precizeaza in comunicat. 
In Romania, dintr-un numar total de 3,1 milioane de polite RCA pentru persoane fizice, in vigoare la 31 decembrie 2014, 47.987 sunt aferente tinerilor sub 25 de ani (1,54%).

Potrivit ASF, o stabilizare a tarifelor RCA trebuie insa corelata si cu rezolvarea dezechilibrelor existente in piata de asigurari, in primul rand in piata RCA. Din cele 11 societati autorizate la nivelul anului 2014, primele trei detin o cota de piata cumulata de peste 50%, iar doua societati cu probleme financiare grave, aflate in regim de supraveghere, detin 32% din piata. Rata combinata a daunalitatii in ultimii cinci ani a fost in piata RCA de peste 100%. Despagubirile platite pentru vatamari corporale si deces reprezinta 25% din totalul despagubirilor achitate si aproximativ 42% din valoarea totala a rezervei de dauna avizata, se mai arata in comunicat. 

ASF mentioneza ca, in ultimele trei luni a intreprins o serie de actiuni de reechilibrare a primelor RCA, in primul rand pentru tineri, pe trei directii majore de actiune – reglementare, supraveghere si protectia consumatorului.

In plus, in ultima jumatate de an, Autoritatea a instituit un dialog sistematic pe teme de piata cu societati de asigurari, brokeri si asociatii profesionale (UNSAR, UNSICAR etc.), axat cu precadere pe discutarea evolutiilor din segmentul RCA, in incercarea de a identifica solutii pentru reducerea primelor pentru tineri si/ sau diminuarea diferentelor intre valoarea tarifelor de prima aferente diverselor categorii de varsta (tineri pana in 25 de ani versus alte categorii).