Monday, March 19, 2018

Se face lumina in impozitarea veniturilor independente!

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente vor depune, incepand din acest an, o singura declaratie pentru impozitul pe venit si contributii sociale. Aceasta inlocuieste 7 formulare, se depune o data pe an, iar termenul de plata este tot anual. Pentru anumite activitati, insa, se mentine sistemul de retinere la sursa.
 

Guvernul a aprobat actul normativ care introduce Declaratia Unica, valabila incepand cu veniturile obtinute in 2017, care inlocuieste formularele D200, D201, D220, D221, D600, D604 si D605.
 
Anul acesta, termenul de depunere a declaratiei este 15 iulie, si vizeaza veniturile obtinute in 2017 si estimarea pentru 2018. 
 
Incepand de anul viitor, termenul de depunere va fi pe 15 martie, pentru veniturile incasate in anul anterior si estimarea veniturilor pe anul in curs. 
 
O noutate importanta introdusa de noul mecanism consta in faptul ca estimarea veniturilor nu mai trebuie sa tina cont de cele realizate in anul anterior. Contribuabilul estimeaza ce suma considera ca va incasa, iar la termenul final de depunere a declaratiei se regularizeaza atat venitul pentru anul incheiat cat si plata impozitului si contributiilor.
 
Bonificatii pentru depunerea online si plati anticipate
 
De asemenea, se elimina platile anticipate cu caracter obligatoriu, insa acestea sunt incurajate prin acordarea unor bonificatii. De semenea, bonificatii se acorda si pentru depunerea si plata online a declaratiei. 
 
"Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii sa depuna aceasta declaratie unica in sistemul online si pentru acest lucru acordam o reducere de 5% a obligatiilor de plata fata de stat. Mai mult, daca se face o plata anticipata pentru veniturile estimate in anul in curs, pana la final de an, pana pe 15 decembrie, mai este o reducere de 5%. Deci, un contribuabil poate avea in total 10% reducere pentru obligatiile fata de stat, daca depune online si plata e anticipata", a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
 
Cotele de impozitare sunt 10% la impozitul pe venit, 10% CASS si 25% CAS. Insa acestea se calculeaza pe baza anuala, iar contributiile sociale sunt obligatorii daca venitul anula depaseste echivalentul a 12 salarii minime pe economie.
 
Drepturile de autor raman pe retinere la sursa
 
Declaratia trebuie depusa de toti cei care obtin alte venituri decat cele salariale sau asimilate salariilor, cu exceptia celor care au venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care s-a mentinut varianta stopajului la sursa. 
 
Asadar, platitorii de venit vor retine si vira la stat, lunar, impozitul pe venit de 10% si contributiile sociale, daca veniturile sunt mai mari sau egale cu salariul minim pe economie. In aceasta situatie, contributia la sanatate va fi de 10% din salariul minim pe economie, iar cea la pensie de 25% din suma aleasa de contribuabil, dar nu mai mica decat salariul minim pe economie.
 
In cazul in care veniturile obtinute sunt mai mici de acest nivel, contribuabilul nu are obligatia platii contributiilor sociale, insa poate opta sa plateasca.
 
Daca un contribuabil obtine venituri din drepturi de autor din mai multe surse, iar suma cumulata estimata anual depaseste 12 salarii minime pe economie, acesta va fi obligat sa depuna Declaratia unica, valabila pentru celelalte venituri din activitati independente.
 
In cazul impozitului pe venit, cota de 10% se aplica la venitul net, determinat de platitorii venitului prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor stabilite prin aplicarea cotei forfetare de 40%.
 
Cu toate acestea, contribuabilii pot opta pentru determinarea venitului net in sistem real, prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, la organul fiscal competent.
 
Modificari in depunerea formularului 2%
 
Actul normativ prevede si faptul ca cei care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor pot opta pentru calcularea, retinerea si plata sumei reprezentand 2% din valoarea totala a impozitului anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private de catre angajator/platitor, pana la termenul de plata al impozitului.
 
Totodata, optiunea pentru redirectionarea a 2% din impozit poate ramane valabila pentru o perioada de cel mult 2 ani fiscali consecutivi.