Thursday, June 4, 2015

Lege noua pentru obligatiuni ipotecare

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind emisiunile de obligatiuni ipotecare. Actul normativ va crea un nou cadru legal care sa permita dezvoltarea acestor instrumente de finantare pe piata locala, intr-o maniera prudenta si supravegheata corespunzator, potrivit unui comunicat al Executivului. 

Prin aceste obligatiuni, institutiile de credit vor putea atrage finantare la un cost mai scazut decat prin alte instrumente, avand in veder ca vor fi garantate cu portofoliul de credite ipotecare. Acest aspect ar trebui sa se transfere intr-un cost mai redus al creditarii ipotecare.

Potrivit comunicatului, introducerea obligatiunilor ipotecare va contribui, pe termen mediu si lung, la profesionalizarea pietei primare a creditului ipotecar (de exemplu, prin introducerea, in mod indirect, a principiilor transparente de evaluare a proprietatilor imobiliare).

Guvernul si-a asumat adoptarea acestei legi in fata Fondului Monetar International.

Actul normativ contine mecanisme de protectie pentru detinatorii de obligatiuni, prin pastrarea unui echilibru corespunzator intre drepturile preferentiale ale acestora si cele ale altor creditori ai institutiei emitente.

Riscurile generate de aceasta activitate vor fi diminuate prin asigurarea cadrului necesar supravegherii, competenta in acest scop fiind acordata unei singure autoritati, respectiv Banca Nationala a Romaniei.

In prezent, cadrul general pentru emisiunea de obligatiuni ipotecare este reglementat prin Legea nr. 32/2006 privind obligatiunile ipotecare, act normativ care va fi abrogat odata cu intrarea in vigoare a proiectului de lege adoptat de Guvern.

Asigurarea obligatorie a locuintei castiga teren

Contractele de asigurare obligatorie a locuintei, in vigoare la finalul lunii mai, se situau la 1,52 milioane, cu 22% peste nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut. Datele provin de la Poolul de Asigurare impotriva dezastrelor (PAID), institutia autorizata sa vanda stfel de polite. 

Numarul politelor de asigurare s-a situat de la inceputul acestui an peste nivelul de 1,5 milioane de contracte, insa in mai, s-a remarcat un trend dscendent.

Cel mai mare numar de polite vandute intr-o zi, in mai, a fost inregistrat pe 18 mai, cand au fost incheiate aproximativ 6.000 de contracte. Spre comparatie, varful din mai anul trecut a fost de 6.600 de polite. 

PAID a platit, anul trecut, despagubiri de 2,7 milioane de lei (600.000 de euro), in conditiile in care a incasat prime de 110 milioane de lei (25 milioane de euro).

Asigurarea locuintei este obligatorie in Romania, insa, cu toate acestea, din totalul fondului locativ, de peste opt milioane de locuinte, mai putin de 20% detin o asigurare obligatorie. Pretul unei polite este de 20 de euro pe an, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, aferenta unei cladiri solide, si de 10 euro pe an, la o suma asigurata de 10.000 de euro, pentru cladirile realizate din materiale ma putin rezistente.

Inca 15 milioane de lei pentru sprijinirea IMM-urilor

Guvernul a deblocat suma de 15 milioane de lei aferenta lunii mai pentru derularea programelor finantate de la bugetul de stat in scopul sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Aceasta este cea de-a treia transa deblocata in 2015 din fondurile repartizate de Guvern pentru programele destinate IMM-urilor.

Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri aplica stategia si programul de guvernare in domeniile energetic si resurselor energetice, intreprinderilor mici si mijlocii, cooperatiei si mediului de afaceri, in concordanta cu cerintele economiei de piata si pentru stimularea initiativei operatorilor economici.

Prin Legea bugetului de stat pentru 2015, este prevazuta suma de 166,8 milioane de lei pentru dezvoltarea si sustinerea infiintarii de noi IMM. Suplimentar fata de aceste fonduri, in lunile martie si aprilie Guvernul a deblocat suma de 25 de milioane de lei, destinata sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii.

Potrivit procedurilor din cadrul programelor guvernamentale de sprijinire a IMM-urilor, etapele de implementare pana la plata beneficiarilor dureaza minimum sase luni, acestea fiind urmatoarele: inscriere solicitanti, depunere documente, verificare administrativa si de eligibilitate, semnare contracte de finantare, efectuare cheltuieli, depunere deconturi, certificare cheltuieli. 

Astfel, beneficiarii se prezinta la decont incepand cu luna octombrie, platile efectuandu-se in perioada octombrie -15 decembrie.

S-a lansat prima emisiune de titluri de stat pentru populatie

Persoanele care vor sa economiseasca pe termen mai lung pot cumpara, in perioada 8-19 iunie, titluri de stat lansate de Ministerul Finantelor exclusiv pentru populatie. Valoarea unui titlu este de 1.000 de lei, iar suma totala oferita de stat este de 100 de milioane de lei. 
Titlurile sunt lansate pe o perioada de doi ani, iar dobanda va fi stabilita in functie de o dobanda de referinta pentru piata obligatiunilor plus/minus 0,2 puncte procentuale, potrivit directorului Trezoreriei Statului, Stefan Nanu.  

„Vineri vom publica prospectul emisiunii si acolo vom preciza clar care este intervalul de dobanda, iar cumparatorul poate opta pentru o dobanda mai mica sau mai mare, in acest interval, pe formularul de subscriere. Daca vom avea cerere foarte mare, adica suprasubscriere, vom merge pe o dobanda competitiva, adica mai joasa, iar cel care a optat pentru limita superioara a dobanzii va pierde", a precizat Stefan Nanu.

In functie de cerere,  suma poate fi majorata sau se poate impune o dobanda maxima. „Daca oamenii vor sa cumpere neaparat titluri la o dobanda mai mica si vom avea, sa spunem suprasubscriere de 500 de milioane de lei, noi o sa luam 100 de milioane sau ne gandim sa luam 200 de milioane de lei, vom merge cu nivelul cel mai competitiv de dobanda, adica mai scazut. Daca ideea cu care te duci la banca este sa cumperi neaparat, este recomandat sa treci pe formular o dobanda cat mai mica din intervalul mentionat. Daca noi ne oprim mai jos, fiind cererea mare, atunci cei care se situeaza mai sus cu nivelul de dobanda specificat vor pierde", a spus Nanu.

Programul are ca scop obtinerea unei dispersii cat mai mari, respectiv cat mai multi investitori, cu un titlu sau cateva titluri fiecare.

"Prioritatea o au investitorii mici, cu subscrieri sub 50.000 de lei. Daca acestia acopera toate cele 100 de milioane, ne oprim la ei, investitorii mari vor fi respinsi", a explicat seful Trezoreriei.

Oamenii pot cumpara titlurile de stat direct la ghiseul bancilor din consortiul de intermediere,  BCR, BRD sau Raiffeisen, fara comision, prin completarea unui formular de subscriere in care opteaza pentru nivelul de dobanda din intervalul precizat si prin depunerea banilor. Plata se poate face in numerar, prin ordin de plata sau transfer bancar. Suma va fi depusa intr-un cont de titluri al bancii respective si se asteapta perioada de subscriere. Daca respectivul investitor este acceptat, va primi titlurile in proprietate la momentul decontului, iar daca nu intra in alocare, primeste banii inapoi.

In perioada 9-12 iunie, reprezentantii Ministerului Finantelor, impreuna cu bancherii de la BRD, Raiffeisen si BCR vor face un roadshow in Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca pentru a prezenta programul.

Pe 22 iunie va fi stabilita rata dobanzii finale si se vor face alocarile, pe 23 se va realiza tranzactia, iar pe 25 iunie cumparatorii vor avea alocate in cont titlurile achizitionate.

Titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti pe 26 iunie, cand se vor putea realiza si primele tranzactii.

In cazul in care emisiunea are succes, Finantele ar putea sa lanseze  trimestrial titluri de stat pentru populatie. 

Cei care vor sa vanda titlurile inainte de scadenta o pot face prin intermediul uneia dintre bancile din consortiu, la un comision de maxim 0,1%, sau prin orice alt intermediar autorizat, la comisionul stabilit de acesta.