Friday, February 21, 2014

Dobanzile la depozitele in lei au coborat chiar si sub 2%

Dobanzile la depozite au scazut atat de mult in ultima vreme astfel ca, incepand cu luna februarie, anumite banci au inceput sa afiseze dobanzi chiar si sub pragul de 2%, pentru scadente pe termen scurt. 

Clientii care intentioneaza sa deschida un depozit trebuie sa analizeze bine piata inainte de a lua o decizie, intrucat diferentele de dobanda de la o banca la alta pot sa ajunga chiar si la 2-3 puncte procentuale. Acestea nu sunt deloc de neglijat, in conditiile in care nivelurile de dobanda au scazut la niveluri alarmant de mici.

In prezent, doua banci (Raiffeisen Bank si ING Bank) au decis sa taie drastic din dobanzile fixe oferite deponentilor cu economii pe numai 1 luna. In vreme ce ING Bank ofera o dobanda de 1,75% tuturor clientilor care dispun de cel putin 1.000 lei, la Raiffeisen Bank, clienti  cu economii de pana in 15.000 lei primesc o dobanda de 1,75%, iar cei cu economii intre 15.000 si 55.000  lei – de 1,85%.

Acestea sunt cele mai mici niveluri atinse de dobanzile la depozitele in lei in acest moment. 


Si in cazul Intesa Sanpaolo Bank, clientii se pot alege cu o dobanda de sub 2%, daca opteaza pentru o scadenta de 3 luni. Dobanda a mai coborat insa si inainte sub acest nivel, intrucat este variabila. 

Valoarea valabila pentru luna februarie este de 1,93% si este data de formula Robor la 1 luna – 0,5 pp. In aceasta situatie, dobanda se asteapta sa creasca insa in luna martie, intrucat Robor a crescut in ultimele 2 saptamani considerabil, trecand de 3,6%.

Multe banci se indreapta in aceeasi directie

Si alte banci par a fi pe punctul de a sparge pragul de 2%. Spre exemplu, pentru un depozit de 3.000 lei constituit pe o perioada de o luna, BCR ofera o dobanda de doar 2,1%, UniCredit Tiriac Bank de 2,2%, iar Millennium Bank  de 2,25%.

Nici depozitele atipice nu mai abunda in oferte spectaculoase, asa cum se intampla cu 1-2 ani in urma. Bancile au limitat si in aceasta situatie castigurile ce revin deponentilor. Spre exemplu, Alpha Bank mai ofera pentru depozitul pe 15 saptamani o dobanda de doar 2%, iar ATE Bank de 2,4% pentru cel constituit pe 4 luni 

In prezent, la nivel de piata, grila de dobanzi se afla in general in intervalul 2%-4%.

Topul celor mai mici dobanzi la depozitele de 3.000 lei pe 1 luna

Banca DepozitTip dobandaRata de dobanda
Raiffeisen BankDepozit la termenfixa1,75%
ING BankING Depozitfixa1,75%
BCRSucces BCRfixa2,1%
UniCredit Tiriac BankDepozit la termen cu dobanda fixafixa2,2%
Millennium BankDepozit Clasicfixa2,25%
RIBDepozit la termenvariabila2,5%
Intesa Sanpaolo BankDepozit la termenfixa2,5%
BancpostDepozit Primfixa2,5%
ProCredit BankDepozitul Clasicfixa2,7%
CEC BankDepozit la termenfixa2,75%
ATE BankDepozit la termenfixa2,75%
BRDDepozitul la termen in lei pe transefixa2,8%

Liiceanu: Despre fiara lacomiei - Scrisoare deschisa catre Daniel Daianu

Stimate domnule Daniel Daianu,

Va scriu dumneavoastra pentru ca sunteti singurul dintre membrii Consiliului ASF pe care il cunosc si singurul care, mi-am zis, mi-ar putea raspunde competent si onest la intrebarile care mi-au venit in minte dupa ce am citit textul aparut in HotNews despre veniturile salariatilor ASF, apoi raspunsul si precizarile dumneavoastra. Scriindu-va, incerc sa-mi stapanesc socul de prima instanta pe care i-l da oricui intalnirea cu cifrele acelea salariale aproape magice, desprinse parca dintr-un basm arab al zilelor noastre (14 mii de euro pe luna! 72,000 de euro sau 68,000 de euro pe noiembrie si decembrie 2013, rezultati din „suplimentarea cu prime de vacanta si prime de sfarsit de an”!). Si culmea! intr-un interviu pe care l-ati dat in 2013 cu ocazia infiintarii ASF, afirmati ca „veniturile unor executivi din fostele entitati erau de-a dreptul obscene”. Dar, Dumnezeule, acestea, m-am intrebat, cum sunt?

Mi-am zis insa ca, inainte de a formula orice judecata, corect ar fi sa ma documentez. Si, iata, timp de vreo doua zile, am batut in lung si-n lat internetul, am citit statutele si rapoartele publice ale ASF-ului, m-am uitat la informatiile privitoare la salariile din Romania puse la dispozitie de Institutul National de Statistica, apoi am comparat activitatea institutiei dumneavoastra de supraveghere si control cu activitatea institutiilor similare din Marea Britanie, Germania, Franta.

De ce tot acest efort, o sa ma intrebati? Ce mi-a venit? Pur si simplu am avut senzatia ca, prin povestea asta cu „salariile ASF”, sunt confruntat cu o adevarata situatie-limita a vietii pe care, ca romani, o traim in clipa de fata impreuna. Nu e oare un „prea mult” la mijloc si un „asa nu se poate”? Nu s-a ajuns oare prea departe, intr-un punct, cum sa spun?, al dispretului suprem? Nu sunt neaparat convins ca scrisoarea mea catre dumneavoastra va duce la ceva, dar am simtit ca a tacea si a nu incerca sa intelegi te face in cele din urma partas la ceva cumplit. Asadar, dinauntrul acestei intense stari de tulburare m-am hotarat sa va pun cateva intrebari si sa fac, in cele din urma, unele consideratii metafizice legate de natura umana, de lacomie si de tara noastra.

Intrucat scrisoarea mea este deschisa, voi incepe prin a recapitula, pentru edificarea celor ce ne citesc, cateva dintre datele privitoare la rostul si functionarea institutiei al carei vicepresedinte sunteti. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) s-a nascut in urma unei ordonante de guvern din aprilie 2013, prin comasarea a trei comisii de supraveghere a pietei financiare din Romania si anume: Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Ele au functionat separat de prin 2005, daca nu ma insel, iar de aproape un an, iata, au fost puse sub o sigla unificatoare, pentru a forma „un cadru integrat de functionare si supraveghere a pietelor,” dupa cum precizeaza site-ul ASF. Este ca si cum am pune politia, jandarmeria si pompierii sub aceeasi umbrela, lucru, de ce nu?, perfect acceptabil.

Acum, care este rostul acestei „politii financiare”, de care dispun toate tarile civilizate din lume? Unul cat se poate de nobil: ea e menita sa ne apere de abuzurile si malpraxisul participantilor la pietele financiare romanesti insirati mai sus, adica: firmele de asigurari, fondurile private de pensii, fondurile de investitii etc.

Cititi continuarea scrisorii deschise pe www.contributors.ro

Gabriel Liiceanu este doctor in filozofie, cercetator la Institutul de Filozofie si Institutul de Istorie a Artei, cursier al Fundatiei Humboldt, director al Editurii Humanitas, precum si profesor la Facultatea de Filozofie a Universitatii Bucuresti.

Basescu spune ca ASF e o cloaca. ASF riposteaza

Salariile exagerate platite de ASF au generat o reactie dura din partea presedintelui Traian Basescu, care a caracterizat institutia ca o cloaca a clientilor politici. ASF a reactionat, aratand ca acestea sunt masuri de intidimidare dupa decizia dura luata fata de Astra Asigurari.

In urma cu cateva zile, Hotnews.ro a dezvaluit ca pe final de an, actuala conducerea a Autoritati de Supraveghere Financiara (ASF) si-a acordat salarii colosale. In lunile noiembrie-decembrie 2013, Dan Radu Rusanu, presedintele ASF a incasat 72.000 euro, iar primvicepredintele Daniel Daianu – 67.000 euro. In plus, multi alti angajati, rude cu politicieni, au beneficiat de prime de mii de euro pe final de an.

Presedintele Traian Basescu a taxat intr-o declaratie de presa atat salariile exagerate, cat si legaturile de rudenie ale angajatilor cu persoanele din sfera politica.

"Dezbaterea publica si realitatile ma obliga sa cer Parlamentului revocarea imediata a intregii conduceri a ASF. ASF este o cloaca unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta munca. Fie ca vorbim de Radu Rusanu, de Daniel Daianu, de Ursache, de sotia domnului Chitoiu, de Dan Mircea Popescu, de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru, toata aceasta cloaca trebuie curata de la ASF”, a declarat Basescu.

Referindu-se la Daniel Daianu, Basescu a afirmat ca “la televizor da din gura inteligent chiar. Dupa ce s-a dovedit foarte priceput in afacerile personale cu Sima, a venit sa-si recupereze pierderile facand parte din conducerea ASF. Eu il invit sa aiba decenta sa-si recupereze pierderile din alta parte”. In plus, presedintele a spus ca Rusanu nu are nicio legatura cu piata de capital.

“Taxele impuse pietei de capital pentru a-si sustine salariile pe care si le-au dat sunt nepermise si fac viata grea firmelor care sunt pe piata de capital”, a precizat Basescu.

ASF considera ca este un demers de intimidare

ASF a replicat la declaratiile presedintelui, calificandu-l ca “un demers de defaimare a institutiei”, cu scopul de a intimida deciziile luate de conducerea autoritatii. 

In comunicatul oficial se arata ca interventia presedintelui a venit in momentul in care ASF a luat o masura fara precedent pe piata asigurarilor, declasand procedura de redresare financiara pentru Astra, cea mai mare companie de asigurari.

Consiliul ASF precizeaza ca atunci cand a inceput investigatia la Astra a primit avertismente ca daca vor lua masuri prea dure, vor exista probleme si conducerea va fi demisa.

De asemenea, ASF arata ca salariile platite de autoritatea de supraveghere au intrat in atentia presedintelui abia dupa ce s-a luat o masura foarte dura impotriva Astra si ca presedintele tarii nu s-a aratat deranjat ca fostele autoritati de supraveghere plateau salarii mult mai mari.

BCR a primit garantii de 252 milioane lei pentru Prima Casa

BCR a obtinut majorarea plafonului de garantare aferent programului Prima Casa cu 252 milioane lei.

“Preconizam ca vom utiliza integral plafonul alocat in aproximativ jumatate de an. Suntem pregatiti ca pana la sfarsitul verii, sa solicitam o alocare suplimentara de plafon”, afirma Ioana Mihai, sef Departament Credite Garantate din BCR.

Banca a acordat pana in prezent aproximativ 32.000 de credite in cadrul programului Prima Casa, in valoarea de peste 5,5 miliarde lei.

Creditele Prima Casa de la BCR au o marja a dobanzii de 2 puncte procentuale peste Robor pentru clientii care isi incaseaza venitul la banca. Pentru restul clientilor, marja de dobanda este de 2,5 puncte procentuale.