Saturday, April 11, 2015

Cat mai este pensia medie in Romania

Pensia medie lunara a crescut, in ultimul trimestru al anului 2014, cu 4,4% fata de acelasi trimestru din 2013, la 847 de lei (aproximativ 190 de euro). Iar in zonele cele mai sarace alte tarii, pensia medie este de 678 de lei (152 de euro). 

In schimb, numarul de pensionari a scazut, in aceeasi perioada, cu 47.000, la 5,35 milioane, in timp ce numarul de salariati inregistrati in sistem era, la inceputul acestui an, de  5,2 milioane. 

Potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica, pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari, in timp ce pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 87,8% in totalul celor de asigurari sociale.

Valoarea pensiei medii de asigurari sociale de stat a fost, in trimestrul IV 2014, de 844 lei, cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (678 lei in judetul Giurgiu, fata de 1.068 lei in Municipiul Bucuresti).

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (73,4%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale, iar pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii anticipata, respectiv anticipata partial au reprezentat 2,1%.

Numarul total al beneficiarilor pensiei minim garantate (actual - indemnizatie sociala) a fost de 495.000 de persoane, in intervalul octombrie - decembrie 2014.

Facilitati pentru firmele care angajeaza tineri

Firmele care angajeaza tineri de pana in 24 de ani vor primi 200 de euro si 500 de lei lunar pentru fiecare angajat, timp de un an. Acestea au obligatia, insa, sa pastreze locul de munca cel putin 18 luni, pentru a fi scutite de plata contributiei la somaj 24 de luni.

Facilitatile sunt cuprinse in programul "Garantia pentru tineret", finantat cu 470 de milioane de euro din bugetul UE 2014-2020.

Autoritatile estimeaza ca de acest program vor beneficia 441.000 de tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani. 

Programul este construit in trei trepte - consiliere, inregistrare si angajare - si presupune sprijin financiar si indrumare competenta pentru fiecare din cele trei etape, plecand de la finantarea uceniciei si a stagiilor pentru viitorii angajati, mergand la finantarea prin prime de mobilitate si prime de instalare, dar si subventii acordate angajatorului. 
De asemenea, sunt alocate fonduri pentru dezvoltarea de start-up-uri prin pachete integrate, pana la 30.000 de euro pe persoana, sustin reprezentantii Guvernului. 

In ceea ce priveste cursurile de ucenicie, angajatorii vor primi lunar 250 de euro si 300 de lei pentru o perioada de 1-3 ani, iar pentru stadii de specializare, 300 de euro si 750 de lei
Programul se va desfasura pana in 2018, iar Romania se alatura, astfel, altor trei tari care l-au lansat, respectiv Finlanda, Letonia si Portugalia.

ASF aproba regulamentul pentru titlurile de interes

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat miercuri proiectul de regulament care permite listarea actiunilor tranzactionate la bursa in Romania pe o piata dintr-un alt stat UE prin intermediul titlurilor de interes, instrument financiar preferat initial de Fondul Proprietatea (FP) pentru listarea secundara la Londra.

Pentru a se putea lista pe piata britanica prin titluri de interes, FP avea nevoie ca acest regulament sa intre in vigoare pana la sfarsitul lunii martie, potrivit unor declaratii anterioare ale oficialilor companiei.

Depozitarul Central si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au transmis ASF o serie de observatii pe marginea regulamentului. Autoritatea de Supraveghere sustine ca riscul potential al migrarii tranzactiilor pentru societatile strategice romanesti din portofoliul Fondului Proprietatea pe Bursa de la Londra, reclamat de BVB este limitat, pentru ca, de regula, migrarea are loc in sens invers. „Pentru a contracara acest efect, Consiliul a elaborat anterior o propunere de listare a mai multor societati strategice pe BVB in care statul detine pozitii minoritare", sustine ASF.

Fondul Proprietatea intentioneaza sa se listeze secundar pe bursa de la Londra pana la inceputul lunii mai, a declarat managerul fondului, Greg Konieczny.

Listarea pe Bursa din Londra a fost amanata de FP din cauza lipsei reglementarilor necesare in privinta titlurilor de interes. Acestea sunt instrumente financiar mai simple si mai putin costisitoare decat certificatele de depozit. 

Astfel, un investitor care detine actiuni Fondul Proprietatea le poate tranzactiona in orice moment la bursa de la Londra ca titluri de interes, in cazul unei astfel de listari, iar cumparatorul de titluri de interes la Londra ar putea similar sa le vanda ca actiuni pe piata de la Bucuresti. Fiecarui titlu de interes ii corespunde o actiune.

CASELE, mai ieftine decat APARTAMENTELE

Preturile de vanzare ale caselor din marile orase din Romania au ajuns, in unele cazuri, la jumatate fata de cele ale apartamentelor cu 3 si 4 camere, se arata intr-o analiza realizata de un site specializat in imobiliare. Comparatia este realizata in functie de pretul pe metru patrat. 

„In Bucuresti, pretul mediu pentru o casa/vila este de 613 euro/mp, cu 43% mai mic decat cel al unui apartament cu 3 camere si cu 45% mai mic decat cel al unui apartament cu 4 camere. In aprilie, pretul mediu al unui apartament cu 3 camere in Capitala este de 1.071 euro/mp, iar cel al unui apartament cu 4 camere ajunge la 1.116 euro/mp", se precizeaza in cercetarea imobiliare.net.

Cluj:  casele sunt mai ieftine cu 37%

In Cluj, pretul mediu al unei case/vile este mai mare decat in Bucuresti, ridicandu-se la 645 euro/mp. Cu toate acestea, potrivit analizei citate, trendul se pastreaza si aici, pretul unui metru patrat de casa/vila fiind mai mic cu 37% decat cel al unui apartament cu 3 camere si cu 35,5% mai mic decat cel al unui apartament cu 4 camere. 

In aprilie, pretul mediu al apartamentelor din Cluj cu 3 camere este de 1.026 euro/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere ajunge la 1.000 euro/mp. 

Constanta: cele mai ieftine case

Conform statisticilor realizate de site-ul mentionat, cel mai scazut pret mediu pe metrul patrat al caselor/vilelor din orasele importante de provincie se inregistreaza in Constanta, 400 euro/mp, la jumatate fata de pretul mediu al apartamentelor cu 4 camere si cu 51% mai mic decat cel al apartamentelor cu 3 camere. 

In aprilie, pretul mediu al apartamentelor cu 3 camere din Constanta este de 826 euro/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere de 803 euro/mp.
In Iasi, pretul mediu pentru o casa/vila este de 485 euro/mp, cu 45% mai mic decat cel al unui apartament cu 3 camere si cu 46% mai mic decat cel al unui apartament cu 4 camere. 

Iasi – case mai ieftine cu 45% fata de apartamente

La nivelul lunii aprilie, pretul mediu al unui apartament cu 3 camere in Iasi este de 889 euro/mp, iar cel al unui apartament cu 4 camere ajunge la 897 euro/mp. 

Cele mai echilibrate valori se intalnesc in Brasov, acolo unde pretul mediu al unei case/vile este de 550 euro/mp, un pret cu 35% mai mic decat cel al unui apartament cu 3 camere si cu 26% mai mic decat cel al unui apartament cu 4 camere. Pretul mediu al apartamentelor din Brasov cu 3 camere este de 847 euro/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere este de 746 euro/mp, conform site-ului de imobiliare.

Comisia Europeana nu sustine reducerea TVA la alimente

Comisia Europeana (CE) ar fi vrut ca Romania sa reduca povara fiscala pe angajati, nu TVA la alimente. Vicepresedintele CE, Valdis Dombrovskis, a declarat, dupa discutia cu premierul Victor Ponta, ca reducerea TVA are un efect fiscal sustantial negativ.
"I-am ridicat premierului o serie de preocupari in privinta planului Guvernului de a promova noul Cod Fiscal, astfel incat sa reduca substantial nivelurile TVA, masura care, potrivit estimarilor Comisiei, are un efect fiscal substantial negativ. Aceasta masura nu corespunde recomandarilor generale ale Comisiei privind politicile fiscale, domeniu in care noi recomandam sa ridicam povara impozitarii de pe munca, in special de pe forta de munca slab platita, catre alte baze de taxare care afecteaza in mai mica masura cresterea economica si, inclusiv, consumul", a spus vicepresedintele CE.

Oficialul european a aratat ca 2015 este primul an in care Comisia a realizat o analiza in detaliu a economiei romanesti si a observat ca Romania se confrunta cu anumite dezechilibre macro-economice, precizand ca este nevoie ca Guvernul sa gaseasca solutii pentru a intari competitivitatea, pentru a rezolva "situatia net negativa a investitiilor" si pentru intarirea capacitatii de export pe termen mediu.

De asemenea, a mai spus Dombrovskis, Romania trebuie sa continue reformele structurale pentru a imbunatati eficienta utilizarii fondurilor structurale si de coeziune, astfel incat sa se obtina rezultate mai bune privind sistemul social, pentru a combate inegalitatea si saracia si pentru a face fata anumitor deficiente de guvernare si administratie publica.

"Am discutat cu premierul un punct de vedere foarte important pentru Comisia Europeana, si anume ca tendintele pozitive pe care Romania le inregistreaza nu trebuie sa se piarda”, a subliniat vicepresedintele Comisiei.