Friday, December 7, 2012

Tehnicile de vanzare agresive – puse la zid

Autoritatea Europeana a Valorilor Mobiliare (ESMA) a pus la punct cateva sfaturi pentru consumatorii vizati de firmele de investitii online. Cum numarul reclamatiilor a urcat puternic in ultima perioada, exista mai multe aspecte pe care ESMA le-a subliniat si de catre trebuie sa se tinem seama inainte de a incepe tranzactionarea. 

Internetul ofera acces rapid si usor la pietele si produsele financiare, prin platforme de tranzactionare online sau prin telefonul mobil, dar nu intotdeauna ofertele sunt atat de bune pe cat par. 

“O rentabilitate mare este greu de obtinut repede si usor in special in prezent, avand in vedere rata mica a dobanzii, instabilitatea persistenta si slaba predictabilitate a evolutiei pietelor financiare”, au precizat reprezentantii ESMA. 

Astfel, clientii pot atrasi de promisiunea unor profituri mari si pot recurge la produse si firme mai putin cunoscute si chiar neautorizate. 

Tehnicile de vanzare agresive – puse la zid

ESMA avertizeaza clientii sa fie atenti si la modul in care se face vanzarea. Uneori se folosesc tehnici insistente si agresive, se fac oferte “speciale” sau “gratuite” sau se ofera un cont demo. 

“O intalnire directa sau o semnatura la fata locului poate prezenta unele inconveniente, dar va protejeaza de tranzactii pripite”, precizeaza oficialii autoritatii europene. 

Mai mult, acestia avertizeaza ca nu toate firmele care opereaza pe internet sunt autorizate sa ofere produse de investitii sau pot fi autorizare, dar sa execute alte sarcini. De asemenea, firmele pot sa functioneze ilegal, vanzand produse riscante sau inexistente persoanelor neavizate. 

“Multe din aceste firme pot parea serioase si reale, dar nu sunt. ESMA si autoritatile statelor membre au observat o crestere a numarului de plangeri din partea investitorilor cu privire la activitati neautorizate ale firmelor de pe internet”,  mai precizeaza oficialii. 

Care sunt principalele capcane?

ESMA a pus la punct si o lisa cu cele mai intalnite “capcane” dar si cateva sfaturi pentru a nu pierde banii prin utilizarea unor produse necorespunzatoare.:

•    Daca o firma pare sa fie autorizata, mai verificati o data acest lucru. S-au descoperit multe cazuri de afirmatii false ale firmelor. Lista firmelor autorizate se regaseste pe paginile online ale autoritatilor nationale. In Romania, aceasta autoritate este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). 

•    Daca vi se pare prea frumos ca sa fie adevarat, probabil ca asa este. 

•    Materialele publicitare si afirmatiile online pot fi foarte convingatoare. Atentie la afirmatiile care promit “castiguri incredibile” sau un “potential de crestere enorm” al investitiilor. Asemenea afirmatii semnaleaza deseori investitii cu risc mare sau potential fraude. 

•    Trebuie sa intelegeti costurile aferente. Firmele trebuie sa va ofere informatiile corespunzatoare. Inainte sa investiti este important sa cititi cu atentie toate materialele de marketing, inclusiv contractul si sa fiti siguri ca ati inteles ce stipuleaza acesta. 

•    Evitati sa furnizati datele de pe cardul de credit. Se pot debita bani de pe cont fara consimtamantul dvs. si recuperarea sumelor se poate dovedi dificila. 

•    Cautati informatii pe internet despre firma. Experienta si constatarile altor investitiri, ale organizatiilor de protectie a consumatorilor sau ale presei sunt de mare ajutor. 

•    Daca aveti de-a face cu o firma care nu este autorizata sa furnizeze servicii si activitati de investitii, inseamna ca veti pierde probabil banii, indiferent de rezultatul tranzactiei efectuate si ca nu veti avea acces la sistemele nationale de protectie de care dispun investitorii care colaboreaza cu entitati autorizate.

Cum pot incasa dividendele mostenitorii si trece actiunile pe numele lor?

Intrebare: Cum pot intra in posesia dividendelor pentru parintii mei decedati? Deci noi locuiam la aceeasi adresa, functionara postala refuza distribuirea acestora deci eu sunt in posesia certificatului de mostenitor legal. Cui trebuie sa ma adresez? Se poate ca firma Aerostar Bacau sa-mi livreze aceste dividende pe contul meu de card de la BCR de exemplu?

Raspuns: Mostenitorii legali ai unui actionar persoana fizica pot incasa dividendele neridicate, printr-o cerere trimisa la sediul companiei, ale carei actiuni au fost mostenite. In cerere trebuie precizat contul bancar IBAN unde se doreste a fi platite aceste dividende, impreuna cu o copie dupa ultimul extras de cont, din care sa reiasa ca acest cont bancar este deschis pe numele solicitantului.

In plus, trebuie atasate o copie dupa actul de identitate si dupa certificatul de mostenitor sau dupa hotararea instantei referitoare la impartirea masei succesorale. Este posibil ca societatea sa solicite si alte documente, astfel ca este necesar sa contactati compania respectiva pentru detalii exacte.

Pentru a putea incasa viitoarele dividende mai usor si pentru a tranzactiona actiunile mostenite, este necesar ca actiunile sa fie trecute pe numele mostenitorilor. Aceasta procedura se efecteaza la Depozitarul Central. Puteti face acest lucru fie direct, prin transmiterea documentatiei prin posta, fie prin intermediul unei societati de brokeraj sau banci. 

Documentatia cuprinde urmatoarele:
-    cererea pentru efectuarea transferului;
-    copia certificatului de deces;
-    copia certificatului de mostenitor sau a certificatului de legatar;
-    hotarare judecatoreasca de deschidere a succesiunii si/sau de impartire a masei succesorale;
-    copie dupa actul de identitate ale mostenitorului;
-    cerere de intelegere intre mostenitori semnata de catre toti mostenitorii in fata unui operator autorizat al Depozitarului Central, dupa caz;
-    dovada achitarii tarifului aferent operatiunii de transfer pentru cauza de moarte.

Pentru mai multe informatii, puteti contacta Depozitarul Central.

Cum se pot incasa dividendele cuvenite?

Intrebare: Cum pot afla cati bani am in urma dividendelor ce le am la PETROM SA de la inceput si pana in prezent si in ce banca, tinand cont ca am 5.000 de actiuni?

Raspuns: Pentru a afla exact ce actiuni detineti si numarul acestora trebuie sa contactati Depozitarul Central si sa obtineti un extras de cont pentru actiunile detinute. 

Pasul urmator este de a lua legatura cu societatea emitenta a actiunilor pentru a afla ce dividende a distribuit catre investitori in ultimii ani si modalitatile prin care puteti intra in posesia acestora. 

In general, societatile recurg la mai multe modalitati de plata a devidendelor, in functie de propria politica. 

Cea mai uzuala si mai simpla este prin intermediul transferului bancar. Pentru aceasta beneficiarul trebuie sa indice un cont bancar in care este de acord sa primeasca banii. 

Daca nu exista un cont bancar, plata dividendelor se poate face prin mandat postal, caz in care beneficiarii vor suporta taxele postale aferente. In acest caz, actionarii trebuie sa se asigure ca adresa inscrisa in Registrul Actionarilor este cea corecta. 

De asemenea, daca respectiva societate are o conventie cu o banca, sumele cuvenite pot fi ridicate de la unitatile respectivei inititutii financiare. In plus, anumite societati permit incasarea dividendelor si prin casierii proprii sau la diverse puncte de lucru. 

In unele cazuri, exista anumite conditii pentru utilizarea fiecarei din modalitatile de mai sus. 

Spre exemplu, prin casierii se platesc dividende in numerar doar pana la o anumita suma. Actionarii care au de incasat valori mai mari trebuie sa recurga la transfer bancar sau la mandat postal. 

De mentionat ca beneficiarii dividendelor au la dispozitie doar 3 ani pentru a le incasa de la momentul aprobarii lor. Dupa trecerea acestei perioade, dreptul de a ridica dividende se prescrie.

BNR schimba tonul si promite o gestionare ferma a lichiditatii sistemului bancar

BNR a decis sa faca o schimbare de perspectiva si a promis gestionarea “ferma” a lichiditatii sectorului bancar. Aceasta este prima schimbare de ton pe care BNR o are in ultimii 2 ani, in cadrul sedintelor de politica monetara, referitoare la acest aspect. In schimb, dobanda cheie ramane neschimbata.  

Daca pana acum BNR promitea o gestionare “adecvata” acum decizia este de gestionare “ferma”. Ultima oara cand BNR a ales sa foloseasca aceasta indicatie a fost in iunie 2010. 

Schimbarea de ton nu este intamplatoare si poate avea influente asupra pietelor. 

Mai ales ca, in mai multe randuri, guvernatorul bancii centrale a marturisit ca la publicarea unei comunicari a BNR fiecare expresie este atent aleasa, iar pentru schimbarea unui singur cuvant cheie pot exista consultari de lunga durata intre membrii consiliului de administratie al BNR. 

 Tot in cadrul sedintei din 2 noiembrie, membrii CA al BNR au decis ca dobanda de politica monetara sa ramana la nivelul actual de 5,25%. Acesta este si minimul istoric, dupa ce, de la inceputul anului, dobanda a fost redusa succesiv cu 0,75 procente. Analistii nu considera ca noi ajustari sunt anticpate pana la finalul anului iar abia din 2013 s-ar putea sa vedem o schimbare. 

De asemenea, BNR a decis sa mentina si nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Tinta 2015 pentru adoptarea euro a fost amanata

Atat guvernatorul BNR cat si premierul Victor Ponta au declarat de curand ca 2015 nu mai este o tinta sigura pentru adoptarea euro dar se va incerca respectarea criteriilor de aderare. 

Discursul oficialilor bancii centrale si guvernului a suferit o turnura brusca. De la asigurarile ca Romania nu se abate de la tinta de adoptare a euro in 2015, asigurari care au fost reiterate pana de curand, acum declaratiile par sa indice abandonarea planurilor. 

Adoptarea euro “nu mai intra in discutie”, a declarat Mugur Isarescu intr-un interviu acordat New York Times. Totusi, acesta a precizat ca se va incerca respectarea criteriilor de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, deoarece acest lucru este un bun exercitiu de disciplina. 

Mentinerea propriei monede este vazuta acum ca un avantaj deoarece permite control asupra politicii monetare proprii. Contraexemple au fost date Grecia si Spania care, deoarece au renuntat la moneda proprie, nu au mai avut flexibilitatea necesara pentru a contracara efectele crizei. 

In aceeasi idee, si premierul Victor Ponta a precizat ca 2015 nu trebuie sa fie o tinta “batuta in cuie” pentru adoptarea monedei euro iar Romania ar trebui sa adopte aceeasi strategie ca Polonia si sa amane aderarea la spatiul euro. 

Oficialii Uniunii Europene nu vad insa cu ochi buni aceste derapaje de la tinte. Dupa ce in urma cu mai putin de 2 luni dupa ce mai multe state europene, printre care si Ungaria si Bulgaria, au declarat ca amana adoptarea pe termen nedefinit sau se gandesc serios la acest lucru.  

“Vad o tendinta de scadere a urgentei cu care trebui adoptata moneda euro, atat pe termen scurt cat si per termen lung. Acest lucru nu trebuie sa se intample”, a precizat de curand presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Rezervele valutare au scazut in noiembrie, in linie cu asteptarile analistilor

Rezervele valutare la BNR au scazut cu 600 milioane lei in luna noiembrie, in linie cu asteptarile analistilor. Acestia pun scaderea pe seama interventiilor BNR pe piata valutara. 

La finalul lunii noiembrie, rezervele valutare au scazut la 31,17 miliarde euro, fata de 31,77 miliarde euro, nivelul inregistrat cu o luna in urma. Scaderea a fost insa anticipata de piata. 

 “Ne asteptam ca rezervele valutare ale BNR sa fi scazut la 31,2 miliarde euro in noiembrie de la 31,8 miliarde euro cu o luna in urma, pe fondul unor interventii valutare estimate la 700 milioane euro”, au precizat analistii ING Bank.

In luna noiembrie au fost inregistrate intrari de 3,3 miliarde lei, reprezentand alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta ale institutiilor de credit, venituri diverse. 

Iesirile au fost insa de 3,9 miliarde euro, formate din plati de rate di dobanzi in contul datoriei publice, inclusiv o rambursare de capital si dobanda de 726 milioane euro, modificari ale rezervelor minime in valuta si altele. 

In luna decembrie devin scadente plati de 376,5 milioane euro. 

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia este de 4,43 miliarde euro. 

PIB a scazut cu 0,5% in trimestrul al treilea din 2012

Produsul intern brut estimat pentru trimestrul III este de 153 miliarde lei in preturi curente, in scadere cu 0,5% fata de nivelul inregistrat in trimestrul anterior. 

Datele sunt calculate de Institutul National de Statistica (INS) pe serie ajustata sezonier. Pe serie bruta, PIB a scazut cu 0,6% in trimestrul al treilea, pana la 168,5 miliarde lei. 

Cea mai mare crestere a volumului de activitate, respectiv 13,8%, in ramura ”Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport. Pe locul secund se plaseaza tranzactiile imobiliare, cu o crestere de 10,4%, urmate de activitatile de spectacole, culturale si recreative. 


Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare, asigurari sociale sin sistemul public, invatamanim sanatate si asistenta sociala. 

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 9%. 

Nivelul PIB estimat pentru primele 9 luni ale anului este de 416,3 miliarde lei, preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 0,2% fata de perioada similara din 2011. 

PIB pentru trimestrul III, varianta date provizorii (2), va fi recalculat de INS si republicat pe 9 ianuarie 2013.