Saturday, August 1, 2015

Romanii fac plati online cu cardul si de 10.000 de euro

Romanii prin curaj si platesc online cu cardul chiar si cand e vorba de plati de mii de euro. In prima jumatate a acestui an, Netopia a intermediat 1,2 milioane de plati cu cardul pe Internet, cu 30% mai multe fata de perioada similara a anului trecut. 

Cele mai mari plati procesate de companie in prima jumatate a lui 2015 au fost pentru achizitii de servicii si produse din zona turismului, cu zeci de sume care s-au apropiat sau au depasit 10.000 euro. Printre acestea s-au numarat bilete de avion si pachete de vacanta in destinatii exotice, destinatii indepartate pentru luna de miere, dar si mobilier sau produse IT&C.

Potrivit companiei, 25% din tranzactiile procesate in prima jumatate a anului au fost realizate de pe telefoane si tablete. Si valoarea totala a platilor intermediate la jumatatea acestui an a urcat cu peste 70% fata de primul semestru al lui 2014, ajungand, la finalul lui iunie, la 65 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Netopia. 

In ceea ce priveste suma medie cheltuita la o tranzactie online, aceasta s-a situat la circa 240 de lei, in crestere de la 180 de lei, valoarea medie pe anul 2014. 

In plus, paltforma mobilPay a atras, in primele 6 luni ale anului, peste 300 de comercianti noi, din arii diverse, de la turism, la retail sau servicii. 

Compania mai mentioneaza si faptul ca platile online realizate de pe smartphone, prin portofelul digital mobilPay Wallet, au crescut cu 300% fata de primul semestru al lui 2014, in timp ce valoarea lor a urcat cu 20%. 

”Platile cu mobilPay Wallet au fost impulsionate de introducerea optiunii de achizitie online a mijloacelor de transport in comun din Alba Iulia, Turda si Cluj-Napoca si de implementarea, in premiera, a optiunii de plata cu portofelul digital intr-un hipermarket, dar si intr-un lant de restaurante din Capitala. De curand, romanii isi pot achita rapid, prin mobilPay Wallet, si taxa de pod de la Fetesti sau amenzile de circulatie”, se arata in comunicatul companiei.

Fuziune pe piata fondurilor de pensii

Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat prima faza a fuziunii fondurilor de pensii facultative Eureko Confort si Aegon Esential, prin absorbtia primului. Faza a doua a fuziunii va putea fi aprobata dupa obtinerea aprobarii din partea clientilor. 

Potrivit legislatiei, procesul de autorizare a fuziunii cuprinde doua etape, prealabila si definitiva. Autorizarea definitiva va putea fi decisa numai dupa informarea participantilor cu privire la modalitatea si perioada de desfasurare a procesului de fuziune a fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) si obtinerea acordului majoritatii participantilor.

Eureko Confort este administrat de Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, iar Aegon Esential este gestionat de Aegon Pensii - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

La 30 iunie, fondul Eureko Confort avea 3.731 de participanti, cu active de 5,59 milioane lei si o cota de piata de 0,49%, potrivit datelor ASF.

In schimb, fondul Aegon Esential avea 105 participanti si active nete de 10.000 de lei, dupa ce si-a inceput activitatea in luna mai.

La aceeasi data, Pilonul III insuma 365.450 de participanti, cu active de aproape 1,14 miliarde lei.

Grupul olandez de asigurari Aegon a preluat anul trecut activitatile de asigurari de viata si pensii private obligatorii ale Eureko Romania. Preluarea a adus Aegon circa 472.000 de clienti si a ajuns la 768.861 la finalul anului trecut, de la 263.990 cu un an in urma.

Debitorii in CHF s-au intalnit cu ministrul Finantelor

Reprezentantii clientilor cu credite in franci elvetieni s-au intalnit joi cu ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, si au propus modificari la proiectul de lege privind conversia creditelor. Printre cele mai importante se numara majorarea discountului la conversie la minim 25% si includerea creditelor cesionate de banci in strainatate.
De asemenea, s-a propus eliminarea plafonului privitor la valoarea creditului pentru care se aplica legea, respectiv 300.000 de lei, si a plafonului de venit al debitorului sub care se aplica legea, de 3.000 de lei. 

Presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, Alin Iacob, a spus ca in propunerile motivate ce vor fi depuse la MFP de reprezentantii debitorilor se va solicita ca nivelul minim al discountului sa fie de 25%, pentru o impartire a poverii datoriei rezultate din aprecierea francului de la momentul acordarii imprumuturilor. 

De asemenea, se solicita includerea in sfera de aplicare a legii a creditelor de nevoi personale cu ipoteca, care sunt excluse in proiectul mentionat. 

In privinta creditelor cesionate in strainatate, Alin Iacob a precizat ca cel putin trei banci au apelat la cesionari masive de credite catre vehicule din afara Romaniei. In plus, in lipsa unei astfel de mentiuni, ar exista riscul unui nou val de vanzare a imprumuturilor in afara tarii pana la momentul intrarii in vigoare a legii conversiei.

Guvernul a discutat, in martie, un proiect de lege referitor la conversia creditelor din valuta in lei, potrivit caruia bancile urmau sa acorde un discount de 15% din valoarea in lei dupa conversie, iar statul sa garanteze in proportie de 50% creditul ramas de plata. 

Oferta era valabila pentru creditele in valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu din momentul acordarii creditului pana in prezent.

Mai mult, proiectul viza doar creditele ipotecare sau imobiliare a caror valoare, dupa conversie si discountul de 15% nu depasesc valoarea de 300.000 de lei. Facilitatea urma sa fie valabila un an, iar beneficiarii programului nu puteau avea venitul net mai mare de 3.000 de lei. 

Proiectul, insa, a fost abandonat. Insa ministrul actual al Finantelor le-a cerut reprezentantilor datornicilor in CHF motivarea solicitarilor, urmand ca in cel mai scurt timp proiectul cu modificari sa fie trimis si bancilor, pentru a-si exprima punctul de vedere. Dupa parcurgerea acestor proceduri, se va decide daca actul normativ va merge spre dezbaterea Parlamentului sau va fi promovat ca Ordonanta de Urgenta.

Primul proces colectiv castigat de ANPC cu o banca

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a castigat in instanta primul proces colectiv impotriva unei banci. Este vorba de OTP Bank, iar clauza abuziva constatata se refera la modalitatea unilaterala de stabilire a dobanzii la creditele de nevoi personale cu ipoteca. 
Asta inseamna ca banca avea dreptul, conform contractului, sa modifice dobanda dupa bunul plac, fara acordul clientului. Astfel, clientii s-au trezit cu dobanzile majorate fara nicio explicatie. 
In aceste conditii, banca va fi obligata sa elimine clauza din toate contractele similare in derulare.

Decizia a fost luata de Tribunalul Bucuresti, insa nu este  definitiva si poate fi atacata de banca. 

Reprezentantii ANPC sustin ca, noul procent de dobanda se va aplica la soldul creditului ramas de rambursat incepand de la data de aplicare stabilita de banca, insa nu si retroactiv.

In acest sens, clientii vor incheia acte aditionale pentru aceste contracte, iar dobanda va fi considerata fixa sau, la alegerea consumatorilor, variabila. In acest caz, dobanda va varia in functie de indicii valabili pe piata, respectiv EURIBOR pentru euro, ROBOR la lei, LIBOR la CHF etc.