Sunday, November 3, 2013

Bancile se plang de insolventa, Banca Mondiala spune ca avem un cadru legal de invidiat

In timp ce bancile se plang ca multe companii abuzeaza de actualele prevederi ale legii insolventei si cer statului sa ia masuri prin care se le apere interesele, Banca Mondiala arata ca avem un cadru legal de invidiat la nivel global.

Ultimul studiu “Doing Business” publicat de Banca Mondiala arata ca mediul de afaceri din Romania ocupa locul 73 in lume, avand un punctaj mai mic decat in tari precum Polonia (locul 45 in lume), Slovacia (49), Ungaria (54) si Bulgaria (58). Pe de alta parte, ne pozitionam putin mai bine decat Cehia (75), daca facem o analiza regionala.

Raportul compara cadrul legislativ din intreaga lume din perspectiva intreprinderilor mici si medii. Romania este punctata nefavorabil, in special, din cauza accesului dificil la electricitate (locul 174 in lume), din cauza procedurilor de obtinere a autorizatiilor de constructie (locul 136) si din cauza modului greoi de plata a taxelor (locul 134).
Drepturile creditorilor sunt peste standardele OECD

Suprinzator, cel mai bun aspect al mediului de afaceri este usurinta cu care se obtine credit (locul 13 lume). 

Banca Mondiala evalueaza accesul la credit prin 2 indicatori:
-    existenta si gradul de acoperire al birourilor de credit ;
-    drepturile creditorilor si debitorilor, prin prisma contractelor de garantii si procedurilor de insolventa.

In privinta drepturilor legale, Romania este punctata cu nota 9 din maxim 10. Media notelor primite de tarile dezvoltate membre OECD este de 7. 

Dezastru in creditarea companiilor


Prin urmare, bancile din Romania au la dispozitie un cadru legal mai mult decat adecvat pentru a acorda credite in conditii de siguranta si cu toate acestea au reusit sa obtina cele mai proaste performante, pe sectorul corporate.

Principala cauza pentru care bancile au piederi mari cu creditele, nu sunt imprumuturile acordate persoanelor fizice. Rata de neperformanta in acest caz este de numai 10,4%, conform raportului BNR privind stabilitatea financiara.

In schimb, pe segmentul persoanelor juridice, situatia creditelor este dezastruoasa. Rata creditelor neperformante a ajuns la 23,4% in august 2013. Prin urmare, oricat de bun ar fi cadrul legal, acesta nu poate compensa incompetenta, fraudele interne si practicile ineficiente de administrare a riscurilor.

Guvernul isi planifica iresponsabil veniturile si cheltuielile

Consiliul Fiscal atarge atentia ca guvernul continua sa ignore legea responsabilitatii fiscale si nu este deloc interesat sa ia masurile necesare pentru o planificare adecvata a veniturilor si cheltuielilor.

“Usurinta cu care regulile fiscale au putut fi in mod repetat eludate in acerst an [...], alaturi de incalcarile consemnate si in anii ce s-au scurs de la adoptarea Legii responsabilitatii fiscale in 2010 [...] ridica dubii serioase asupra angajamentul fata de respectarea in viitor a regulilor fiscale”, semnaleaza Consilul Fiscal.

Totul porneste de prognozele nerealiste ale veniturilor

Legea responsabilitatii fiscale introdusa in urma cu 3 ani s-a dovedit pana acum inutila, deoarece toate guvernele au incalcat-o atunci cand ne le-a convenit. In plus, nu s-a tinut cont de opiniile Consiliului Fiscal, care semnaleaza degeaba nereguli, pentru ca nimeni nu le baga in seama.

Principala problema este ca, de fiecare data, bugetul de stat este construit pe scenarii mai mult sau mai putin fanteziste, privind evolutia veniturilor. In baza acestor prognoze, guvernul isi planifica si cheltuielile.

Dar in timp ce veniturile nu se realizeaza – deoarece au fost estimate intr-un mod nerealist – cheltuielile se deruleaza conform planului. Asa se ajunge la rectificari bugetare, cand guvernul incearca sa mai taie din cheltuieli, iar in final, deficitul bugetar depaseste limitele aprobate in Parlament.

In prezent, guvernul face a doua rectificare bugetara. “La momentul operarii primei rectificari bugetare existau deja suficiente elemente de natura sa indice faptul ca estimarea veniturilor bugetare pentru finalul anului era una lipsita de prudenta”, atrage atentia Consilul Fiscal. 

Acesta insista ca cel putin deficitul bugetar sa nu treaca de 3%, deoarece ar duce la declansarea unei noi proceduri de deficit excesiv.

Consiliul are rezerve serioase in zona absorbtiei fondurilor europene, unde estimarile oficiale s-au realizat in proportie de numai 50% cu trei luni inainte de sfarsitul anului. 

Noua tinta de deficit este de 2,54% din PIB, insa revizuirea finala a datelor conduce deseori la valori mai mari. In 2012, deficitul anuntat initial a fost de 2,9% din PIB, insa datele finale au aratat ca acesta a fost in realitate de 3% din PIB.

FMI pazeste Romania de guvernanti. Ajutorul are costul sau

Practic, singura constrangere reala a guvernului vine din partea FMI si Comisiei Europene. De aceea, rolul principal al acordului cu FMI a devenit sa pazeaza tara de guvernanti, pentru ca Romania nu are probleme in a se imprumuta pe pietele externe.

Aceasta protectie are insa costuri pentru populatie, deoarece agenda FMI este presarata cu interese ale investitorilor straini, ce nu coincid intotdeauna cu cele ale publicului. Legea falimentului personal si a recuperarilor de creante sau liberalizarea preturilor la energie si gaze, sunt costuri pe care populatia le suporta in schimbul acestui ajutor.

Care este procedura de inmatriculare la sfarsitul contractului de leasing?

Intrebare: Buna ziua. Am si eu o intrebare: avem o masina in leasing pe firma, acum o luna am terminat contractul de leasing. As vrea sa stiu in cat timp de la achitare primesc actele necesare pentru inscrierea masinii? Nu am primit nimic pana acum la firma. Am sunat la ei si mi-au zis sa mai asteptam cateva zile... Stiti in cat timp primesc actele? Sau trebuie sa fac eu ceva? Sau sa astept? Multumesc mult.
Raspuns: Procedurile privind eliberarea documentatiei in vederea inmatricularii masinii la finalul contractului de leasing difera de la o companie la alta si depind foarte mult si de modul de organizare al acesteia. Ca regula generala, pentru a putea inmatricula masina, compania de leasing trebuie sa faca mentiunea instrainarii masinii catre dumneavoastra pe spatele talonului. Astfel, in mod normal, ar trebui sa le puneti la dispozitie talonul pentru a trece aceasta informatie pe verso. Ulterior, durata in care va elibereaza actele depinde de la companie la companie. In cazul Porsche Leasing, de exemplu, acestea pleaca catre dealerul de la care ati achizitionat masina in 24 ore de la primirea talonului, daca nu sunteti din Bucuresti. Daca sunteti din Bucuresti, in 30 minute de la prezentarea talonului la sediul nostru, primiti documentele.

Profitul BCR a stagnat in trimestrul III

BCR a obtinut un profit net 126,9 milioane euro dupa primele 9 luni din 2013. Comparativ cu rezultate din iunie 2013, se remarca o stagnare a profitului.

Banca a inregistrat insa evolutii pozitive la nivelul costului net cu provizioanele. Acestea au scazut cu aproape 38% fata de perioada similara din 2012, ajungand la 371 milioane euro.

“Eforturile noastre de redresare a bancii devin vizibile: restructurarea afacerii este finalizata, stocul total de credite neperformante a scazut pentru prima oara din anul 2008, iar portofoliul de credite se reechilibreaza in favoarea creditelor acordate in moneda locala”, afirma Tomas Spurny, presedintele executiv al BCR.
La nivelul activitatii operationale, rezultatul net a fost 424 milioane euro, avand loc o imbunatatire usoara a performantelor comparativ cu aceeasi perioada din 2012. In aceste conditii, raportul cost-venituri a coborat la un nivel si mai scazut, de 37,5%.

Activitatea de creditare a bancii s-a restrans in acest an, avand loc o contractie a soldului creditelor cu 8,2%. BCR explica aceasta evolutie prin cererea slaba. In schimb, sumele atrase de la deponenti continua sa se majoreze, avansand cu 1,6% in primele 9 luni din 2013.

Scaderea inflatiei avantajeaza produsele de economisire-creditare

Reducerea semnificativa a ratei inflatiei face produsele de economisire-creditare mai avantajoase. Chiar si dobanzile mici platite la economisire incep sa conteze, nu doar prima de stat. Clientii trebuie sa fie insa atenti ca banii vor fi blocati minim 5 ani.

Produsele de economisire-creditare nu functioneaza in cele mai bune conditii intr-un mediu cu inflatie ridicata. Aceste contracte au nevoie ca preturile sa fie stabile, deoarece opereaza cu dobanzi reduse: rata dobanzii platita de banca este 1,5-3% pe an pe perioada de economisire. 

Dobanzile mici platite la economisire permit bancilor sa acorde ulterior credite ieftine, cu dobanzi fixe de 4,5-6% pe an.

Pana acum, inflatia a fost destul de ridicata, efectul imediat fiind faptul ca dobanda platita de banca nu mentinea puterea de cumparare a banilor. 
Pentru a incuraja populatia sa utilizeze aceste produse, statul a compensat acest efect prin plata unor prime. In prezent, prima este de 25% din sumele depuse anual, in limita a 250 euro. Astfel, nu numai ca efectul inflatiei este compensat integral, dar se asigura si castiguri atractive pentru deponenti. 

Scaderea semnificativa a inflatiei in acest an, face ca dobanda platita de banci sa conteze tot mai mult. Daca avem in vedere ca inflatia pe ultimele 12 luni a coborat sub 2%, chiar si dobanda de 3% genereaza dupa retinerea impozitului un castig superior inflatiei (2,54%).

Un alt aspect important este s-a atenuat foarte mult discrepenta intre dobanzile platite de bancile de economisire-creditare si dobanzile platite de bancile comerciale. Principalele banci de retail platesc dobanzi cuprinse intre 3,2-4,5% pentru depozite pe termen de 1 an, fata de maxim 3%, cat ofera contractele de economisire-creditare. 

Contractele de economisire-creditare au costuri de administrare mai mari, insa aceasta sunt acoperite din prima de stat. De regula, comisioanele reprezinta 1% din sumele depuse, in timp ce primele pot ajunge pana la 25% din depunerile totale.

Atentie la perioada de blocare a banilor!

Cel mai important aspect de retinut atunci cand alegem contractele de economisire-creditare este sa tinem cont de durata mult mai mare in care banii vor fi blocati la banca. In mod normal, vei avea acces la bani dupa o perioada de economisire de aproape 5 ani.

Prin urmare, acest produs nu este recomandat celor care doresc sa obtina castiguri pe termen scurt, deoarece risca sa suporte o pierdere. Nerespectarea conditiilor contractuale este penalizata server: poti pierde toate primele de stat si poti plati un comision suplimentar de reziliere.

In general, contractele de economisire-creditare sunt recomandate persoanelor care vor sa faca modernizari in cadrul locuintei si sunt dispuse sa economiseasca o perioada de cativa ani. 

Pensii private: Autoritatea de supraveghere a risipit banii pe salarii

Autoritatea care trebuie sa protejeze interesele participantilor in sectorul de pensii private a risipit resursele institutiei pe salarii, arata un raport al Curtii de Conturi.

Banii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au fost cheltuiti pe salarii si prime, ajungandu-se in situatia ca veniturile totale sa fie mai mici decat cheltuielile, informeaza adevarul.ro. 

Prime salariale acordate ilegal


Mai mult, premiile, primele de vacanta si de casatorie s-au acordat ilegal. Conform Curtii de Conturi, sumele au fost platite in baza regulamentului intern care nu a fost publicat in Monitorul Oficial si, prin urmare, este nul de drept.

Presedintele CSSPP in mandatul caruia au avut loc aceste nereguli a fost Marian Sarbu. Acum el este membru neexecutiv in consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara, institutie care inca de la infiintare a generat critici cu privire la derapajele politicii salariale.
Cheltuielile totale ale CSSPP au fost de 16,4 milioane lei in 2012, din care aproape 80% au fost cheltuieli de personal (13,1 milioane lei), reiese din raportul anual al CSSPP. Numarul mediu de salariati a fost de 92 in cursul anului, iar cheltuiala medie pe salariat s-a ridicat la 1,4 milioane lei pe an (echivalentul a peste 30.000 euro pe salariat). 

Aceasta situatie nu este o noutate pentru CSSPP, ci se petrece de ani buni. In 2010, cheltuielile salariale ale institutiei erau de 10, 5 milioane lei si reprezentau 73% din cheltuielile totale.

S-a renuntat la un auditor Big 4 

Un alt aspect care merita semnalat este schimbarea auditorului in 2012 de catre conducerea CSSPP. 

In anii anteriori, situatiile financiare au fost verificate de auditori din grupul Big 4: intre 2008-2009, bilantul a fost auditat de Deloitte, iar intre 2010-2011 de catre PriceWaterhouseCoopers.

In 2012, insa, situatiile financiare ale CSSPP au fost auditate de catre societatea Elite Consulting SA.

BNR tine la sertar contul de profit si pierdere al bancilor

BNR refuza sa publice informatii agregate cu privire la contul de profit si pierdere al sectorului bancar, astfel ca datele cu privire la veniturile si cheltuielile bancilor sunt ascunse publicului larg. In restul tarilor din UE, aceste informatii sunt publicate periodic.

Contul de profit si pierdere al bancilor se bucura de o discretie iesita din comun in Romania. Nu oricine trebuie sa aiba acces la aceste informatii, iar BNR pastreaza informatiile despre veniturile si cheltuielile bancilor ca pe secretul bancar.

Practica BNR contravine practicilor adoptate de autoritatile de supraveghere similare din restul UE, care publica aceste informatii in mod periodic.

In mod normal, banca centrala ar trebui sa prezinta in mod regulat contul de profit si pierdere al sectorului bancar la nivel agregat. Asa se intampla in Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia si bineinteles, in vechile state membre ale UE.
Informatiile se publica de regula prin intermediul unui raport dedicat supravegherii sectorului bancar sau in sectiunea de date statistioce. La noi, activitatea BNR in zona supravegherii bancare este prezentata in raportul anual al institutiei. In acest raport, nu se dezvaluie insa si contul de profit si pierdere al bancilor, ci doar bilantul agregat. De asememea, sectiunea statistica nu include informatii cu privire la veniturile si cheltuielile bancilor.

Publicarea acestor informatii ar da sansa unor dezbateri mai bine fundamentate cu privire la eficientizarea sectorului bancar, aspect deosebit important avand in vedere costul ridicat la creditelor de la noi. De asemenea, nu ar mai permite bancherilor sa gaseasca scuze, prin declaratii legate de costuri ce nu pot fi verificate.

Guvernul taie din cheltuieli

Veniturile bugetare au fost mai mici decat s-a planificat, astfel ca guvernul urmeaza sa adopte o noua rectificare bugetara, pentru diminuarea cheltuielilor.

Golul de acoperit la venituri este de 3,7 miliarde lei pentru perioada august-decembrie 2013, care va fi compensat prin reducerea unor cheltuieli bugetare, pentru a se respecta tinta de deficit bugetar.
Ca si in guvernarile precedente, FMI si Comisia Europeana sunt cei care “agreeaza” bugetul de stat al Romaniei. Acestia au permis guvernului sa majoreze deficitul bugetar de la 2,6% din PIB la 2,8% din PIB, insa doar in scopul cofinanatarii proiectelor europene.

BRD a modificat conditiile depozitelor in lei

BRD a modificat conditiile depozitelor la termen in lei cu dobanda fixa. Rata dobanzii este acum stabilita in functie de suma economisita.

Cele mai mari dobanzi sunt platite pentru depozitele de peste 50.000 lei, unde rata dobanzii ajunge la 4,85% pentru scadenta de 1 an. Pentru sume mai mici, dobanzile scad, cea mai mica valoare fiind de 3,4%, in cazul depozitelor pe 1 luna.
Noul depozit inlocuieste Depozitul 1000 in lei, care a fost eliminat din oferta curenta. Depozitele vechi vor continua sa fie reinnoite, astfel ca pentru a trece pe noua oferta, clientii trebui sa faca o solicitare speciala la banca.

Migrarea la noua oferta este avantajoasa in special pentru persoanele cu depozite mai mari de 10.000 lei. 

Pensionarii trebuie sa fie atenti la faptul ca noua oferta include un bonus de dobanda de 0,1 pp fata de 0,25 pp, cat era acordat la Depozitul 1000. Pentru sume mai mari de 50.000 lei, noua oferta este mai avantajoasa chiar si pentru pensionari.

Unele banci iau locul samsarilor imobiliari

Pentru a recupera sume mai mari din executarile silite, unele banci cumpara la licitatie imobilele restantierilor, pentru a le vinde ulterior mai scump. Astfel, datornicii nu isi mai vad casa la samsari, ci direct la banca, dar tot la un pret foarte scazut.

Bancile demareaza in ultima perioada tot mai des procedura de executare silita la creditele cu restante. In cazul imprumuturilor garantate cu ipoteca, procedura a fost initiata pentru 60% din volumul creditelor, conform datelor BNR.

Vanzarea bunurilor la licitatie nu este insa avantajoasa nici pentru banca si nici pentru client. La prima licitatie, pretul de pornire este de 75% din valoarea casei, iar daca nu sunt doritori, licitatia se reia la preturi tot mai scazute.
Executarea silita nu se finalizeaza neaparat dupa licitatie

In general, imobilele se vand in cadrul licitatiilor la preturi foarte mici, de care profita in special speculatorii imobiliari. 

In asemenea situatii, cel mai mult are de pierdut clientul.Daca suma incasata nu acopera creditul, clientul nu scapa de datorie: banca ii poate impune propriri pe salariu pana cand isi recupereaza intreaga suma. Astfel, clientul ramane si fara casa si cu veniturile viitoare amanetate.

Banca isi recupereaza imediat o parte din datorie si ramane apoi sa continue executarea silita a datorinicului. Cum nu exista o lege a falimentului personal, banca il poate urmari pe viata pe client. In aceste conditii, acesta ar avea o sansa mai buna de viata daca ar emigra in alta tara, decat daca ar continua sa ramana in Romania.

8 banci cumpara locuinte la licitatie

Mai nou, unele banci s-au gandit ca pot profita si ele, asa cum fac samsarii imobiliari. "Bunurile se preiau la minimum 75% din valoarea de piata, cu scopul de a fi valorificate la o data ulterioara. Se evita preluarea in bilant a bunurilor imobiliare greu vandabile, cum ar fi terenurile sau imobilele degradate", se arata intr-un raport BNR.

Conform datelor BNR, sunt 8 banci care cumpara in nume propriu bunurile executate silit la licitatie, cu scopul de a le revinde pe viitor, cand piata imobiliara isi va reveni.

Faptul ca banca face un profit peste cativa ani din vanzarea imobilului, nu afecteaza datoria ramasa a clientului. In cazul in care veniturile obtinute in urma licitatiei (adica pretul platit de banca pe imobil) nu acopera datoria, clientul va continua sa fie executat silit pana cand intreaga datorie ramasa este achitata, indiferent de profitul care va fi obtinut de banca din vanzarea ulterioara a locuintei.

Populatia economiseste deoarece nu are siguranta locului de munca

Unul din motivele principale pentru care populatia isi majoreaza sumele economisite la banci este ca nu are siguranta locului de munca.
Conform raportului BNR privind stabilitatea financiara, cei care reusesc sa economiseasca sume suplimentare la banci sunt, in general, persoane cu venituri ridicate. 
Acestia pun bani deoparte din motive de precautie si din nevoia de a constitui rezerve din care sa-si plateasca ratele, in cazul in care isi pierd locul de munca. Acest comportament este cauzat de nivelul ridicat la somajului.

In schimb, persoanele cu venituri sub media pe economie se confrunta cu dificultati financiare importante, dupa declansarea crizei financiare si nu mai reusesc sa economiseasca deseori nimic.

Intesa incheie un parteneriat cu ANL pentru vanzarea de credite

Intesa Sanpaolo Bank a incheiat un parteneriat cu ANL pentru a facilita acordarea de credite ipotecare si Prima Casa pentru persoanele care doresc sa isi achizitioneze o locuinta.

In cadrul parteneriatului, banca verifica eligibilitatea si acorda credite persoanelor fizice in conditiile propriilor norme de creditare, iar ANL asigura colaborarea cu autoritatile publice locale si/sau centrale.
Potrivit reglementarilor actuale, chiriasii pot cumpara locuinta de la ANL, dupa o perioada de inchiriere de minim 1 an. Pentru a facilita aceste tranzactii, guvernul a alocat garantii importante in cadrul Programului Prima casa exclusiv in acest scop.

Dobanzile interbancare in lei s-au redus la jumatate, dar bancile nu renunta usor la marje

Dobanzile interbancare in lei s-au redus la jumatate in cursul acestui an. Indicele Robor la 3 luni a coborat de la 6% la 3%, insa marjele ridicate de dobanda reprezinta o bariera importanta in ieftinirea creditelor.

Reducerea dobanzilor interbancare s-a produs in 2 etape: in perioada ianuarie-mai si in intervalul august-octombrie. In prezent, indicii monetari in lei ating cel mai scazut nivel din istorie. Robor la 3 luni – indicele utilizat cel mai des de banci in actualizarea dobanzilor la credite – a coborat in premiera sub 3% (pana la 2,99%).

Marjele inalte de dobanda pe care bancile le practica, mentin insa creditele in lei in continuare scumpe. Datele colectate de Conso arata ca DAE nu a scazut sub pragul de 10%, chiar si la cel mai ieftin credit de nevoi personale.
In general, DAE este cuprinsa intre 12-14% la creditele fara garantii. In aceste conditii, chiar si daca dobanzile interbancare in lei s-ar alinia cu cele de la euro (scenariu putin probabil), imprumuturile acordate de bancile romanesti tot ar fi cu peste 50% mai scumpe decat cele pe care le ofera bancile din zona euro, unde DAE medie este de numai 7%, conform Bancii Centrale Europene.

Reducerile de dobanda operate de banci in ultima perioada reprezinta un semnal pozitiv, insa acestea ar trebui continuate in lunile urmatoare.

Polita RCA este valabila chiar daca brokerul nu vireaza banii la asigurator

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) informeaza publicul ca polita RCA cumparata prin intermediul unui broker este valabila si in situatiile in care intermediarul nu vireaza primele incasate la societatea de asigurare.

Precizarile oferite de ASF vin in contextul in care procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de 6 persoane pentru savarsirea infractiunilor de “inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si uz de fals”. Parchetul cerceteaza daca sumele incasate in urma emiterii unor polite de asigurare au fost insusite in dauna societatii de asigurare.
Pana acum, o singura societate de asigurare a informat ASF ca a facut plangere penala impotriva unei persoane fizice si a doua societati unde aceasta era administrator, pentru nedepunerea primelor de asigurare subscrise pe segmentul RCA.

ASF recomanda asiguratilor sa pastreze dovada platii primei de asigurare si ii incurajeaza sa isi verifice singuri valabilitatea politei.

In termen de maxim 5 zile de la incheierea unei polite, asiguratorul trebuie sa transmita catre baza de date CEDAM informatiile despre politele noi emise. Baza de date poate fi accesata online de catre orice asigurat, care poate verifica in acest mod daca polita sa este activa. Daca nu figureaza in baza de date, este recomandat sa se adreseze direct societatii de asigurare, care a emis polita sau sa depuna o sesizare la ASF.

CEC permite clientilor sa faca tranzactii prin telefon

CEC Bank si-a extins canalele alternative de distributie, prin introducerea serviciilor de tip phone-banking. Clientii pot efectua acum operatiuni curente, cu ajutorul telefonului.

Serviciul este disponibil de luni pana vineri, in intervalul 9.00-19.00 si permite efectuarea de viramente bancare, schimb valutar si constituire depozite la termen.
“Avantajele oferite clientilor sunt mai mult decat evidente: economie de timp, accesibilitate, disponibilitate si, nu in ultimul rand, costuri minime – tranzactii intrabancare gratuite si comisioane in cazul transferurilor interbancare reduse cu 30%”, a precizat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank.

Pentru accesarea serviciului, clientii trebuie sa comunice telefonic un cod de autorizare generat de dispozitivul de autentificare alocat de banca.

BRD reduce dobanda cu 0,75 pp la creditele de nevoi personale

BRD a redus dobanzile la creditele de nevoi personale, prin intermediul unei promotii valabile pana la sfarsitul anului. Rata dobanzii a scazut de la 7,25% la 6,50%.

Banca percepe un comision de analiza de 200 lei si unul de administrare de 0,4%, aplicat lunar la soldul creditului. Suplimentar, clientii trebuie sa achizitioneze o asigurare de viata, cota de prima fiind de 0,102%, aplicata lunar sold. Tinand cont de toate aceste costuri, DAE este de 13,4%, pentru un imprumut de 65.000 lei pe 5 ani.
Clientii care isi incaseaza venitul (salariu, pensie, drept de autor) in cont la BRD, beneficiaza de o dobanda mai mica, de 5,85%. Suma maxima imprumutata prin aceasta oferta este de 65.000 lei.