Friday, December 2, 2016

Bancile sunt inchise pe 30 noiembrie si 1 decembrie

Bancile comerciale nu lucreaza cu publicul in zilele de 30 noiembrie, de Sfantul Andrei, si 1 decembrie, ziua nationala a Romaniei. Acestea functioneaza normal, insa, in data de 2 decembrie, desi Guvernul a stabilit aceasta zi ca fiind libera pentru salariatii din sectorul public. 

Astfel, BRD-Groupe Societe Generale anunta ca agentiile sale vor fi inchise miercuri, 30 noiembrie si joi, 1 decembrie, insa unitatile din anumite centre comerciale din tara vor fi disponibile pentru clienti in aceasta perioada. 

"Clientii bancii vor avea in aceasta perioada la dispozitie cele peste 1.500 ATM-uri si 26.000 de POS-uri instalate la comercianti", mai anunta banca. 

Totodata, institutia reaminteste faptul ca serviciile de internet si mobile banking, precum si serviciul MyBRD Contact sunt la dispozitia clientilor in toata aceasta perioada. 

"Functionalitatile MyBRD Contact sunt, pe 30 noiembrie si 1 decembrie 2016, urmatoarele: optiunile automate de consultare sold/operatiuni, serviciile de urgenta dedicate posesorilor de carduri, precum si utilizatorilor serviciilor MyBRD Net, MyBRD Mobile, Multix si BRD@ffice", se mai arata in comunicatul BRD. 

Unele unitati din centre comerciale sunt deschise

Zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie 2016 sunt zile nelucratoare si in unitatile Raiffeisen Bank, cu exceptia agentiilor din hypermarket-uri, reteaua Selgros si a mall-urilor.

"Departamentul Servicii Clienti (Call Center) va asigura asistenta permanenta pentru urgente Carduri, Smart Mobile, SmartTel, Raiffeisen Online, Clienti de Top si FWR", anunta banca. 

De asemenea, majoritatea sediilor Bancii Transilvania vor fi inchise in zilele de Sf. Andrei si 1 Decembrie, cu exceptia celor din mall-uri, din anumite centre comerciale si unitatile BT din Italia. 
 

"Agentiile BT aflate in marile centre comerciale vor fi deschise intre orele 12 si 19; vor putea fi efectuate doar anumite operatiuni: eliberare extrase de cont; preluare cereri pentru emitere de card, reemitere de card, reemitere PIN, refuz la plata, modificare limite de tranzactii cu cardul, eliberari carduri, activare BT24 Internet Banking si Mobile Banking, preluare ordine de plata, dispozitii de transfer si dispozitii de plata externe pe baza de borderou, cu operarea acestora in urmatoarea zi lucratoare; schimb valutar la casa de schimb", se subliniaza in anuntul institutiei.

Potrivit bancii, modalitatile alternative de plata/tranzactii pe care clientii bancii le au la dispozitie sunt urmatoarele: BT24 Internet Banking si Mobile Banking, BT24 Facturi, Bancomate, E-mail Payments, SMS Payments si Facebook Payments (prin BT24).

Clientii au la dispozitie canale alternative de tranzactionare

Bancpost anunta, totodata, ca cele doua zile, 30 noiembrie si 1 decembrie, sunt zile de sarbatoare legala si, prin urmare, nelucratoare in reteaua Bancpost, cu exceptia Agentiei Mall Baneasa care va opera in regim normal (Luni – Duminica, orele 9:00 – 21:00) pentru depuneri de numerar in cont, operatiuni la casa de schimb valutar si transferuri Western Union. 

"Toate terminalele Bancpost (ATM-uri, POS-uri si Expres de Plati amplasate in zonele Deschis 24 Ore) vor functiona normal. Serviciile Fastbanking si FastMobile vor fi de asemenea functionale, insa toate tranzactiile aprobate de client in aceste zile se vor procesa incepand cu urmatoarea zi bancara lucratoare, adica din data de 02.12.2016", se arata in anuntul bancii postat pe pagina de Internet.

Indice imobiliar calculat de evaluatori

Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) a lansat, recent, un indice al pietei imobiliare, pe baza informatiilor din Baza Imobiliara de Garantii (BIG). Indicele include evaluarile facute de membrii asociatiei, care reprezinta estimari ale valorilor de piata ale proprietatilor pentru garantarea imprumuturilor la banci.
Potrivit acestuia, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut cel mai mult, in trimestrul doi din acest an, cu 3,97% fata de primul trimestru, si le-au depasit, pe medie, pe cele din Bucuresti. Astfel, valoarea de piata pe metrul patrat al apartamentelor amplasate in blocuri din Cluj-Napoca a ajuns la 1.048 de euro/mp, in timp ce in Bucuresti pretul mediu a ajuns la 1.018 euro/mp.

Si in Capitala preturile apartamentelor au crescut in perioada mentionata, insa mai putin decat in Cluj Napoca, respectiv cu 1,42%, cea mai mare majorare fiind inregistrata in sectorul 6, de 2,36% in perioada analizata. 

Cele mai scumpe apartamente sunt tot in Bucuresti

In aceste conditii, chiar daca valoarea de piata pe metru patrat al apartamentelor de bloc de la nivelul Bucurestiului este mai mica, pe medie, decat cea din Cluj-Napoca, cele mai scumpe apartamente de acest tip se regasesc in sectorul 1 din Bucuresti, cu un nivel mediu de 1.246 de euro/mp, urmat de sectorul 3, cu 1.070 de euro/mp, si sectorul 2, cu 1.023 de euro/mp.


In topul valorilor de piata al apartamentelor de bloc urmeaza Timisoara cu 933 de euro/mp, Constanta, cu 897 de euro/mp, si Iasi, cu 887 de euro/mp.

Calculele au fost realizate pe baza rapoartelor de evaluare incluse in Baza Imobiliara de Garantii din 1 iulie 2015, moment in care a fost infiintata platforma de date, si pana in 30 iunie 2016. Numarul total de rapoarte se ridica la 128.000 si, dintre acestea, 75% sunt rapoarte de evaluare pentru proprietatile rezidentiale, cu o valoare de piata totala estimata la 6,5 miliarde de euro.

Totodata, dintre proprietatile rezidentiale evaluate in perioada analizata, cele mai multe au fost apartamente in bloc (peste 72.000 de rapoarte de evaluare), reprezentand circa 75% din total.

Piata evaluarilor din Romania a ajuns la aproximativ 37 de milioane de euro anul trecut, in crestere cu aproape 6% fata de anul precedent, cea mai mare parte fiind reprezentata de evaluarile realizate pentru banci, conform cifrelor de afaceri raportate de evaluatorii autorizati de catre ANEVAR.