Monday, October 7, 2013

Credite iresponsabile: Iti dam bani imediat si oricand!

Reclamele care scot in evidenta intr-o masura exagerata faptul ca poti obtine un credit imediat si oricand au fost interzise in Marea Britanie deoarece promoveaza un comportament financiar iresponsabil.  Si la noi ar trebui stopat acest fenomen cat mai curand.

Creditele rapide, la domiciliu sau pana la salariu sunt, de obicei, credite foarte scumpe. Companiile care promoveaza aceste imprumuturi pun insa accent deosebit in reclame pe faptul ca imprumuturile se acorda rapid si poti obtine banii in orice moment.
Comitetul pentru Practici Publicitare (CPP) din Marea Britanie – institutia care elaboreaza  Codul Publicitatii -  a publicat un nou set de norme de conduita pentru credite. In acest fel, se urmareste stoparea practicilor care incurajeaza un comportament financiar iresponsabil.

“Repede si usor”, dar la costuri uriase

“Publicitatea nu ar trebui sa promoveze agresiv aceste aspecte, minimizand aspectele mai pozitive si nu ar trebui sa incurajeze consumatorii sa se grabeasca sa imprumute bani”, precizeaza CPP. 

Problema principala cu aceste mesaje este ca ele conduc la formarea unui imagini mai bune in randul publicului cu privire la “creditul rapid” decat cu creditele bancare, in ciuda faptului ca “imprumuturile rapide” au costuri mult mai mari.

Un alt aspect problematic este ca aceste reclame vizeaza de multe ori, persoanele vulnerabile, cu venituri scazute. 

Cursul euro-leu scade la minimul ultimei luni

Euro a pierdut in ultima saptamana si jumatate peste 4 bani in raport cu leul, ajungand vineri la minimul ultimei luni. BNR a publicat un nivel de referinta de 4,4306 lei pe euro.

Pe piata valutara interbancara, in jurul orei 14.00, cursul a scazut sub pragul de 4,43 lei pentru un euro, cotatiile fluctuand in intervalul 4,425-4,4300 lei pentru un euro.
Evolutia leului este in contradictie cu valutele principale est-europene, acestea afisand pierderi de pana la 0,2%. Evolutia pozitiva a leului se datoreaza climatului extern linistit, potrivit analistilor din piata, in conditiile amanarii datelor cheie privind piata muncii din SUA.

Bancpost dubleaza o parte din comisioanele aferente extrasului de cont

Bancpost a decis ca incepand cu 9 decembrie sa dubleze o parte din comisioanele percepute clientilor persoane fizice pentru eliberarea extraselor de cont curent sau de economii.

Extrasul de cont, care contine toate tranzactiile efectuate pe un cont, va costa la ghiseul bancii 4 lei, in crestere de la 2 lei daca se solicita emiterea la ghiseu a unui extras pentru luna in curs. 
Pentru duplicatele aferente lunilor incheiate ultimei luni calendaristice sau a altor luni anterioare, clientii vor plati 4 lei pentru fiecare luna incheiata

De asemenea, transmiterea extrasului prin posta va presupune un comision majorat de la 1 leu la 3,5 lei.

Bank Leumi finanteaza companiile cu dobanzi de 8,95%

Bank Leumi a introdus un credit pentru companii, cu dobanzi fixe in lei cuprinse intre 8,95-9,95%, in functie de performanta financiara a solicitantului.

Creditul se acorda sub forma unei linii de credit, fiind destinat pentru finantarea activitatii curente. Banca se angajeaza sa puna banii in contul firmei, in maxim 7 zile de la depunerea documentatiei complete. Preaprobarea imprumutului se face in 24 ore, informeaza banca.
“Beneficiind de dobanda fixa, managerii pot gestiona mai bine costurile firmei pentru urmatorul an, fara a fi nevoiti sa faca estimari privind evolutia dobanzii de referinta”, se precizeaza in comunicatul Bank Leumi.

Imprumutul se acorda pe o perioada de 12 luni, cu posibilitate de prelungire.