Tuesday, November 28, 2017

Proceduri simplificate de acordare a garantiilor la programul Start-Up Nation

FNGCIMM a anuntat ca va simplifica procedurile de acordare a garantiilor pentru solicitantii din cadrul programului Start-Up Nation. Astfel, pentru solicitarile de garantii pentru care nu se solicita contragarantarea, Certificatul de Atestare Fiscala va trebui sa fie in termenul de valabilitate la data aprobarii finantarii de catre banca.

“Consiliul de Administratie al FNGCIMM a aprobat crearea unui mecanism aplicabil exclusiv garantiilor necontragarantate acordate in cadrul Programului Start-Up Nation, de eliminare a transmiterii Certificatului de Atestare Fiscala, asigurand astfel o si mai mare fluidizare a procesului de avizare a garantiilor pentru acest program”, potrivit unui comunicat de presa al FNFCIMM.

In acest fel, expirarea Certificatului de Atestare Fiscala pe parcursul procesului de analiza nu mai constituie un motiv de respingere a dosarelor solicitantilor.

Masura are in vedere optimizarea fluxului de garantare pentru proiectele din cadrul acestuia si se va aplica incepand cu data de 28 noiembrie 2018.

Ce prefera europenii: cash sau card?

Platile in numerar nu par a fi in pericol in Europa. Mai mult, europenii sunt atat de atasati de cash incat un sfert dintre ei sustin ca isi retrag o parte din bani din banca pentru a ii tine acasa. Datele reies dintr-un studiu publicat de Banca Centrala Europeana (BCE).

In 2016, platile in numerar au reprezentat aproximativ 79% din platile efectuate in zona euro, chiar daca monedele digitale par a atrage tor mai mult atentia in ultima perioada. 

”Rezultatul sondajului pune sub semnul intrebarii perceptia ca numerarul este inlocuit rapid de alte forme de plata”, se sustine in studiul BCE.

Cei care pastreaza o parte din bani acasa, respectiv 25% dintre persoanele participante la cercetare, sustin ca fac asta “din precautie”. Mai mult, 20% dintre acestia au spus ca au detinut o bancnota de valoare mare, de 200 de euro sau de 500 de euro, cu un an inainte de efectuarea studiului.

Insa preferinta pentru cash difera in randul statelor membre ale zonei euro, fiind mai mare in sud si mai redusa in nord. 

Preferinta pentru cash difera din nord spre sud

In tarile din sudul Europei, respectiv Germania, Austria si Slovenia, domina platile in numerar cu un procent covarsitor – 80% din totalul tranzactiilor efectuate la punctele de vanzare. In schimb, ponderea acestora scade la 45%-54% in Olanda, Estonia si Finlanda.

Proportia se pastreaza, oarecum, si in cazul platilor cu cardul contactless. In timp ce acestea au reprezentat in 2016 numai 1% din platile efectuate in zona euro, in Olanda, ponderea a fost de aproape 10%.

Autorii studiului spun ca valoarea mica a platilor contactless – 81% din tranzactii sunt de sub 25 de euro, dau tehnologiei un mare potential. Acest fapt poate avea un impact semnificativ asupra utilizarii numerarului in platile de valoare mica.

In plus, majoritatea oamenilor tind sa tina minte doar platile de valoare mai mare, pe care le fac mai rar, si tind sa uite cat de des fac plati mici, zilnice.