Monday, May 20, 2013

Euro a urcat cu 1,5 bani fata de saptamana trecuta

Leul a cunoscut o usoara corectei in saptamana ce tocmai se incheie. Cotatiile au urcat constant iar in ultima sedinta au trecut de 4,34 lei pentru un euro. 

Pe piata interbancara, cotatiile se mentin in jurul poranzului in intervalul 4,3370-4,3420 lei pentru un euro, cu o tendinta de stabilitate. In contrast, zlotul polonez si forintul maghiar prezinta usoare trenduri de apreciere. 

Cursul oficial anuntat de BNR este de 4,3241 lei pentru un euro, cu 1,5 bani peste nivelul din urma cu o saptamana. 
“Lipsa unei reactii pozitive a leului la rezultatul relativ bun al licitatiei de obligatiuni pe trei ani de ieri poate fi privita drept un semn ca potentiale intrari de capitaluri straine au fost finantate prin piata de FX swap”, au motivat analistii ING Bank evolutia leului. 

La casele de schimb valutar ale bancilor, cursul de cumparare porneste de la un maxim de 4,3164 lei pentru un euro, in timp ce la vanzare cursul minim este de 4,3650 lei pentru un euro. 

Dupa cat timp se sterg restantele?


Datele negative - cum sunt restantele – sunt stocate in baza de date a biroului de credit si dezvaluite bancilor pentru analizarea cererilor de credit timp de 4 ani de la data achitarii ultimei restante sau de la data ultimei actualizari transmise, in cazul neachitarii restantelor.
 
Prin urmare, daca un client isi achita restanta, acest lucru nu inseamna ca datoria respectiva va fi stearsa de la Biroul de Credit. Clientul va figura mai departe ca a avut o intarziere, urmand ca informatia sa dispara abia peste 4 ani.
 
La fel se intampla si cu informatiile pozitive. Ele apar timp de 4 ani in raportul de credit, dupa care se sterg, potrivit legii.
 
In schimb, datele cu caracter personal ale solicitantilor de credit care au renuntat la cererea de credit sau a caror cerere a fost respinsa, sunt stocate la Biroul de Credit si dezvaluite bancilor timp de 6 luni de la data transmiterii.

Bunurile parintilor pot fi executate silit pentru datoriile copiilor?

Intrebare: Daca am luat un credit neipotecar, fara garantii, si nu am sanse sa mai platesc rata....poate sa imi execute din lucruri daca eu locuiesc cu parintii? dar ei nu au nici o legatura cu rata mea!

Raspuns: In general, chiar daca nu exista o garantie clar specificata in contractul de credit, precum o ipoteca sau gaj pe o masina, bancile sau IFN-urile impun garantarea imprumutului cu garantie persoanala. 

Acest lucru inseamna ca in caz de nerambursare a imprumutului, se poate pune poprire pe venituri si pe conturi bancare sau se pot executa orice bunuri detinute de debitor. 

De asemenea, in cazul in care exista un co-debitor sau un girant al creditului, aceleasi reguli sunt extinse si asupra acestora 

Banca sau IFN-ul nu se va putea intrepta insa pentru recuperarea restantelor catre terte persoane, chiar daca acestea sunt rude de gradul I.  

Atata vreme cat parintii dvs nu si-au asumat niciunul din aceste roluri nu pot fi executati silit, chiar daca locuiti impreuna. 

Iar, daca dvs personal nu aveti nici venituri, nici bani in conturi bancare si nici bunuri ce pot fi valorificate, nu aveti cum sa fiti executata silit. Banca poate insa redeschide procedura de executare la intervale regulate de timp, in cazul in care obtineti venituri sau dobanditi bunuri, ce pot fi valorificate.