Monday, July 6, 2015

ASF respinge preluarea Axa de catre Certinvest

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a respins proiectul de achizitie a societatii Axa Life Insurance de catre SAI Certinvest. Motivul este legat de neindeplinirea conditiilor prevazute de legislatia in domeniu in cazul achizitiilor in piata asigurarilor. 

Mai exact, ASF face referire la Normele privind autorizarea si functionarea asiguratorilor care prevad, la articolul 7, punctul 7, ca autoritatea de supraveghere evalueaza calitatea adecvata a potentialului achizitor, persoana fizica sau juridica, si soliditatea financiara a acestuia, in raport cu proiectul de achizitie, pe baza mai multor criterii. 

Dintre acestea, ASF sustine ca Certinvest nu le indeplineste pe cele referitoare la reputatia si integritatea potentialului achizitor, persoana fizica, reputatia si experienta oricarei persoane care urmeaza sa exercite responsabilitati de administrare si/sau de conducere in cadrul unui asigurator, ca rezultat al achizitiei propuse, si la capacitatea asiguratorului de a respecta cerintele prudentiale stipulate de prezentele norme si de legislatia privind supravegherea suplimentara a grupurilor si a conglomeratelor financiare. 

In plus Autoritatea sustine ca, in acest caz, nu sunt respectate nici prevederile articolului 5, litera f), potrivit caruia, pentru a putea obtine calitatea de actionar direct si/sau indirect al asiguratorului, persoanele juridice trebuie sa dispuna de o situatie financiara care sa le permita onorarea obligatiilor lor patrimoniale si care sa asigure premisele pentru sustinerea activitatii asiguratorului din surse proprii, in cazul in care situatia financiara a acestuia se deterioreaza. 

Incasari mai mari din TVA mai mic

Incasarile din TVA in iunie, prima luna de aplicare a cotei reduse de 9% la alimente, bauturi nealcoolice si servicii de alimentatie publica, sunt peste cele din mai cand cota la alimente era de 24%. Potrivit datelor Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), incasarile din TVA au fost, in primul semestru, de 29,2 miliarde de lei.
Suma este cu 4,5 miliarde de lei ( 18,3%) mai mare decat incasarile din perioada similara a anului 2014. 

In primele cinci luni, incasarile din TVA au fost de 24,1 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca, in iunie, au intrat in buget din taxa pe valoare adaugata 5,1 miliarde de lei, fata de 4,4 miliarde de lei in luna mai.

Pe total, ANAF a incasat, in primul semestru al acestui an, venituri de 96,07 miliarde de lei, in crestere cu 4,8% fata de programul bugetat si cu 8,82% mai mult decat in perioada similara a anului 2014. 

Astfel, in primul semestru din 2015, ANAF a colectat cu 4,37 miliarde de lei peste programul de incasari prevazut in legea bugetara si cu 7,78 miliarde lei mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Urmarind structura pe bugete, in primul semestru al anului, la bugetul de stat s-au incasat 67,3 miliarde de lei, cu 7,98 miliarde de lei (13,5 %) mai mult fata de aceeasi perioada din 2014 si cu 6,5% peste programul de incasari. 

Din impozitul pe profit s-au incasat  6,82 miliarde de lei, cu 740,24 milioane de lei ( 12,2%) mai mult decat in 2014 si cu 7,65% mai mult decat suma programata. 

Incasarile din impozitul pe venit au fost de 12,9 miliarde de lei, cu 1,6 miliarde de lei ( 14,2%) mai mult decat in 2014 si cu 4% peste nivelul estimat. 

In domeniul accizelor (inclusiv taxa pe viciu), fata de incasarile din perioada analizata a anului precedent, incasarile au fost mai mari cu 9,3%, ajungand, in primele sase luni din acest an, la 12,04 milioane de lei, cu 0,1% peste sumele programate. 

Incasarile la capitolul „rest venituri” au fost mai mari cu 175,41 milioane de lei (3%) fata de cele din aceeasi perioada a anului 2014, si s-au situat la 6,11 miliarde de lei, cu 8,1% peste program.

Leul incheie in scadere o saptamana agitata

Moneda nationala a incheiat saptamana in scadere fata de euro dupa o saptamana cu oscilatii importante pe fondul tensiunilor din Grecia. Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,4819 lei pentru un euro, in crestere cu aproximativ 2,5 bani , de la 4,4577 lei/euro in urma cu o saptamana. 

Totusi, aceasta nu este cea mai ridicata cotatie a monedei europene pe piata din Romania in cele mai recente cinci sedinte de tranzactionare. Chiar in prima zi a saptamanii, cursul BNR a crescut la maximul atins in ultimele cinci luni, respectiv 4,4931. A fost ziua in care autoritatile din Grecia au anuntat ca bancile raman inchise, iar retragerile de la bancomate se limiteaza la 60 de euro pe zi. Ulterior, leul a mai recuperat din deprecierea fata de euro, insa deprecierea a revenit pe final de saptamana.

Pe piata bancara, cursul a sarit, chiar de 4,5 lei/euro in prima zi a saptamanii, moment in care analistii se asteptau ca raportul sa ”testeze pragul superior al zonei de stabilitate a BNR (4,38 - 4,52), in asteptarea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de masuri asociate extensiei finantarii externe”. 

De asemenea, exista voci potrivit carora, in situatia putin probabila a iesirii Greciei din zona euro, putem asista la o depreciere conjuncturala a leului de aproximativ 5%.
  
In raport cu dolarul american, leul a incheiat saptamana la un curs de peste 4lei, dupa ce a inregistrat, de asemenea, oscilatii importante. BNR a cotat, vineri, dolarul la 4,0321 lei, in usoara scadere fata de joi, dar in crestere semnificativa, de peste 5,5 bani, fata de cursul de vinerea trecuta, de 3.9783 lei/dolar.

Si in raport cu francul elvetian, leul a fluctuat semnificativ, cursul crescand de la 4,2647 lei/franc in urma cu o saptamana, la 4,3251lei/franc in prima sedinta a saptamanii. Ulterior, cotatia s-a mai redus, insa francul a inchis saptamana la un curs penste cel de vinerea trecuta, respectiv 4,2825 lei/franc. 

Evolutia leului din aceasta perioada, cu ocilatii de plus/minus 1%, pare sa ingrijoreze si Banca Nationala a Romaniei care a introdus, in premiera, referiri la curs in comunicatul emis la finalul sedintelor de politica monetara. ”Se consemneaza o relativa accentuare a fluctuatiilor cursului de schimb al leului pe fondul tensiunilor legate de situatia Greciei si a volatilitatii de pe pietele financiare internationale”, se precizeaza in comunicat.

Dobanzi mici la depozite, roase de comisioane

Dobanzile acordate de banci pentru depozitele constituite de banci sunt in scadere de multa vreme, iar in ultimele saptamani au scazut semnificativ sub 3% pe an pentru economiile pe trei luni. In plus, multe banci practica o serie de comisioane care anuleaza nu doar dobanda ci mananca si din banii depusi de client. 
In acest moment, cea mai mare dobanda pentru un depozit de 1.000 de lei constituit pe trei luni este acordata de TBI Bank, respectiv 2,9% pe an. Asta inseamna ca, dupa trei luni clientul are in cont 1.006,09 lei. Insa banca percepe un comision lunar de administare a contului de 3 lei, adica 9 lei pe trei luni. La un calcul simplu se observa ca deponentul ramane cu mai putini bani decat a bagat in banca dupa trei luni. Asta daca ii scoate la scadenta. Daca ii retrage inainte, pierde si dobanda si comisionul de retragere.

Pe locul doi in top se afla Marfin Bank, cu o dobanda de 2,6% pe an, iar pe locul trei Idea Bank, cu 2,5% pe an dobanda si un comision de administrare cont curent aferent depozitului in valoare de 2 lei.

Pe urmatoarele locuri sa afla trei banci romanesti cu capital grecesc, respectiv Piraeus Bank, care acorda o dobanda de 2,5% pentru un depozit de 1.000 de lei constituit pe trei luni, urmata de Alpha Bank, cu 2,45% si Banca Romaneasca, cu 2,4%. Si doua din aceste banci, respectiv Piraeus si Banca Romaneasca percep comisioane de administrare cont curent, care diminueaza sumele acumulate de clienti in depozite. 

In ceea ce priveste depozitele constituite pe termen de un an, in fruntea clasamentului anual ramane TBI Bank, cu o dobanda de 3,25% pe an. Printre bancile mari,  dobanzile variaza de la 2,25% pe an la Banca Transilvania la 1,65% pe an la BCR.