Wednesday, September 10, 2014

Service-urile auto cer reguli mai stricte la instrumentarea dosarelor de dauna

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) a transmis ASF, un set de 15 propuneri de modificare a Normei RCA, sugerand autoritarii sa penalizeze mai dur abaterile de la lege.

Asociatia propune ca termenul de constatare a daunei sa nu depaseasca 3 zile lucratoare din momentul avizarii acesteia, iar refuzul asiguratorului de a inregistra actele necesare instrumentarii dosarului de dauna sa constituie abuz, fapta urmand sa fie sanctionata de catre ASF cu amenda aplicata directorului de daune in cuantum de 25% din salariul brut lunar incasat pentru fiecare astfel de abatere.
O alta propunere este ca refuzul asiguratorului RCA sau CASCO de a elibera nota de constatare pagubitului RCA/asiguratului CASCO, sa constituie abuz care sa fie sanctionat de catre ASF prin amenda aplicata inspectorului de daune in valoare de 3.000 de lei, precum si  amenda aplicata de catre ASF directorului de daune in cuantum de 25% din salariul brut lunar incasat pentru fiecare abatere intreprinsa de catre un subaltern de-al sau.

Reprezentantii service-urilor auto cer stabilirea unei proceduri unice de constatare a daunelor RCA si CASCO valabila pentru toate societatile de asigurari.

Asociatia propune ca pagubitul sa fie informat in scris in momentul constatarii daunei cu privire la: procedurile ce urmeaza a se efectua si durata acestora, actele necesare pe care pagubitul trebuie sa le prezinte, actele necesare pe care asiguratorul RCA/CASCO trebuie sa le elibereze, drepturile si obligatiile pagubitului RCA/CASCO, modalitatea de efectuare a unei reclamatii in situatia in care interesele pagubitului RCA/ asiguratului CASCO sunt lezate.

Bursa isi reduce comisioanele. Ce vor face brokerii?

In scopul incurajarii tranzactiilor, BVB isi va reduce comisioanele urmand exemplul ASF care le-a taiat la randul sau recent. O tranzactie de cumparare sau vanzare de actiuni va fi comisionata de la 1 octombrie cu 0,1% din valoare. Ramane de vazut ce vor face brokerii care percep grosul comisioanelor de la clienti.

Un client mediu plateste uzual un comision de 0,5-0,7% din valoarea tranzactiei cu actiuni, cost retinut de broker. Nu toti banii raman insa la dispozitia acestuia, o parte revin BVB si alta ASF (doar pentru tranzactiile de cumparare in acest caz). 

De la 1 octombrie, bursa isi reduce comisioanele cu 11% pe partea de cumparare, pana la 0,04%, urmand modelul ASF care le-a taiat la randul sau de la 0,08% la 0,06%. Pentru tranzactiile de vanzare, unde doar BVB incaseaza comisioane, reducerea este de la 0,0117% la 0,1% (-15%).
Per total, 0,1% dintr-o tranzactie cu actiuni pe piata reglementata, Rasdaq, ATS sau in sectiunea Nelistate revine BVB si ASF iar restul comisioanelor oprite de brokeri - cam 80% din acestea - reprezinta veniturile lor proprii. 

Cu alte cuvinte, initiativa BVB este laudabila, la fel cea a ASF care oricum se afla in conflict de interese functionand pe banii celor supravegheati, dar pentru ca investitorii sa simta ceva concret in buzunar si sa vrea sa tranzactioneze mai des ar trebui ca si brokerii sa ieftineasca la randul lor comisioanele de tranzactionare. 

Iar aici intram intr-un cerc vicios: multe societati de brokeraj functioneaza la cota de avarie dupa criza, scaderea valorii tranzactiilor reducandu-le veniturile. 

Vor accepta ca acestea sa se imputineze si mai mult pentru a incuraja investitorii sa fie mai activi? Greu de crezut, cel putin pana in momentul in care piata nu se concentraza mai mult astfel incat grosul veniturilor sa fie incasat de un numar mai mic de intermediari.

De ce creste hotarat leul fata de lira sterlina?

Luni, leul s-a apreciat cu aproximativ 1% fata de lira sterlina, o evolutie mai putin obisnuita pe piata valutara prin amplitudinea variatiei raportului dintre cele doua monede. Meritul nu il poarta insa economia romaneasca sau politica monetara a BNR, ci tot mai vehiculata independenta a Scotiei.

Ieri, leul s-a apreciat de la un curs de 5,54 lei/lira sterlina pana la 5,48 lei, o evolutie spectaculoasa pentru o singura zi de tranzactionare. Variatia de 1% reprezinta conversia cotatiei euro/lira sterlina intr-una lei/lira sterlina, moneda Marii Britanii aflandu-se sub presiune dupa aparitia mai multor sondaje care ii dau ca majoritari pe partizanii independentei Scotiei la referendumul programat pentru 18 septembrie. 
Luni dimineata, de pilda, lira scadea cu 1% atat fata de euro cat si fata de dolar, dupa publicarea unui sondaj YouGov/Sunday Times care arata ca procentul celor care ar vota in favoarea independentei la referendum este de 51%. 

Speriate, autoritatile din Marea Britanie au inceput sa promita noi masuri pentru cresterea autonomiei Scotiei si o mai mare independenta..fiscala. 

Ramane de vazut daca alegatorii vor fi sensibili la acestea si daca, in eventualitatea unui proces de secesiune, nu vor apare ulterior discutii si despre o noua moneda locala, care sa se rupa de „jugul” lirei sterline. Pana atunci insa, investitorii se grabesc sa renunte la lira si la activele britanice speriati de un impact nefericit al ruperii Scotiei de „tara-mama”.

ASF vrea sa reduca costurile asiguratorilor taind din comisioanele brokerilor

Noile norme privind RCA ar urma sa impuna un grad mai mare de solvabilitate societatilor de asigurare si sa limiteze comisioanele brokerilor la 10%.
Motivatia autoritatii de supraveghere este simpla, raportul dintre costurile societatilor de asigurare si primele brute subscrise este la nivel de piata de 130%, ceea ce denota ca mai multe societati au practicat preturi de dumping pentru a-si majora fortat cota de piata. 
Cum noile norme prevad cresterea gradului de solvabilitate si este de asteptat o verificare mai atenta a procesului de reasigurare dupa scandalurile de la societatile Astra si Carpatica, o noua majorare a raportului costuri/venituri ar fi mai greu de tolerat. In consecinta, ASF se concentreaza pe reducerea comisioanelor brokerilor si plafonarea acestora la nivelul de 10%, dupa cum declara recent intr-o conferinta de presa presedintele ASF, Misu Negritoiu. 

Reducerea substantiala a comisioanelor de intermediere ar micsora proportional raportul costuri/venituri pentru asiguratori, in ciuda protestelor vehemente ale brokerilor care au inceput sa razbata deja prin presa.

Suplimentar, ASF intentioneaza sa impuna societatilor de asigurare sa treaca pe polite si valoarea comisionului practicat de broker la semnarea contractului, masura menita sa semnaleze asiguratilor ca ar scapa mult mai ieftin daca ar apela direct la asigurator si nu la un intermediar al acestuia.