Monday, September 15, 2014

Bancherii invoca obstacole tehnice pentru afisarea comisioanelor la ATM

Bancile sunt de acord cu transparentizarea comisoanelor la tranzactiile efectuate la ATM insa invoca obstacole tehnice pentru operatiunile derulate cu cardul la ATM-urile altor banci decat cea emitenta.
Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) a precizat ca “afisarea comisioanelor la ATM-uri altele decat cele ale bancii emitente ar necesita schimbari inclusiv la nivelul sistemelor MasterCard si Visa si ar presupune ca orice banca din sistem cu retea ATM sa poata vedea in timp real comisioanele tuturor celorlalte”.

In cazul cardurilor in valuta, situatia ar fi si mai complicata, deoarece exista diferente de curs valutar intre data tranzactiei si data decontarii efective, iar in cazul cardurilor de credit ar fi din nou imposibil de a comunica clientului care ar fi costul cu dobanda aferenta respectivei tranzactii, sustine CPBR.
In plus, asociatia arata ca desi taxele si comisioanele standard ale bancilor sunt afisate in banci si sunt disponibile online, exista categorii de clienti care beneficiaza de conditii specifice, care ar fi supuse in egala masura eventualului schimb de informatii intre banci, ridicand probleme de natura practicilor anticoncurentiale, cat si de respectarea confidentialitatii secretului bancar.

Conform CPBR, unele banci au implementat un sistem de afisare al comisioanelor doar pentru tranzactiile desfasurate la propriile bancomate, insa cu anumite limitari. Termenul necesar de implementare a fost insa de 12 luni, mult mai lung decat prevede actualul proiect de Ordin emis de ANPC.

Propunerea asociatiei este ca ANPC sa prelungeasca termenul pentru dezbaterea publica a proiectului, pentru a se gasi impreuna cu bancile o solutie realista de implementare.

Paralizeaza creditarea prin conversia in justitie a imprumuturilor din valuta in lei?

ARB a penalizat prin vocea presedintelui Radu Gratian Ghetea prima sentinta din justitie de conversie a unui credit din franci elvetieni in lei, la cursul din momentul acordarii, argumentand ca in acest fel reluarea creditarii va fi intarziata. Este posibila o astfel de evolutie?

"Eu cred ca astfel de sentinte nu ajuta deloc la redresarea creditarii. Atunci cand vezi ce ti se poate intampla nu te mai grabesti sa incepi creditarea. La nivelul CEC Bank nu avem astfel de probleme, dar in calitate de presedinte al ARB transmit ingrijorarea sistemului", a declarat joi Radu Gratian Ghetea, presedinte ARB si CEC Bank.

Prima observatie care s-ar putea face este ca in ultima vreme bancile au continuat sa ramburseze liniile de finantare de la bancile-mama (9,1 miliarde euro au plecat din bilanturi in intervalul decembrie 2008-iunie 2014; ultimele 5 miliarde doar in intervalul 2012-iunie 2014) fara sa ia in calcul reluarea creditarii din Romania, ne referim aici la resursele in valuta, cele care sunt vizate de altfel in cazul acestor decizii in justitie. 

Cu alte cuvinte, bancile s-ar putea teme cel mult ca nu vor mai putea sa ramburseze in acelasi ritm creditele acordate de bancile-mama daca justitia din Romania le obliga sa converteasca o parte din creditele in valuta in lei, la cursul din momentul acordarii, nu neaparat ca nu vor mai avea bani sa dea credite in valuta, pentru care oricum cererea este in scadere iar tendinta este de orientare spre imprumuturile in lei.

Ar avea bancile motive sa intarzie reluarea creditarii in lei din aceeasi cauza? E greu de crezut acest lucru cat timp BNR pune la dispozitia bancilor resurse nelimitate de moneda prin licitatiile saptamanale Repo. 

Ramane in discutie reducerea marjelor de profit, poate chiar problema pierderilor pentru bancile care nu au avut grija sa-si acopere riscul valutar in momentul in care au atras resurse in valuta (euro, franci elvetieni, etc).

Exceptand segmentul RCA, piata asigurarilor a scazut pe linie in primul semestru

In ceea ce priveste asigurarile generale, valoarea primelor brute subscrise a scazut cu 6% fata de semestrul I din 2013, iar pentru asigurarile de viata scaderea a fost de 10%. Brokerii au avut insa afaceri in crestere.

Piata asigurarilor din Romania a atins, in primul semestru al anului 2014, un nivel de 3,9 miliarde lei pentru primele brute subscrise (PBS), in scadere cu 6,8% fata de intervalul similar al anului trecut arata un raport ASF, iar pierderile nete s-au cifrat la 54,2 milioane lei. Valoarea PBS reprezinta 1,42% din PIB, in scadere de la 1,61% in primul semestru din 2013. 
Brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat 55,2% din volumul PBS pentru asigurari generale si de viata, in crestere cu 8,7%. Din raportarea veniturilor obtinute pentru primii 50 brokeri de asigurare rezulta un comision mediu de 18%.

Pe segmentul asigurarilor generale, ce reprezinta 80% din valoarea PBS in piata, valoarea primelor a fost de 3,2 miliarde lei, in scadere cu 6%, iar valoarea despagubirilor achitate de asiguratori a totalizat 2,1 miliarde lei (85,1% din total), in scadere cu 1,3%.

Clasa X (asigurari de raspundere civila pentru vehicule) detine cea mai mare pondere (43,6%) din totalul primelor brute subscrise la categoria asigurari generale iar valoarea PBS a fost cu 8,7% peste cea din S1 2013. Despagubirile platite pe segmentul RCA au totalizat 1,03 miliarde lei, dauna medie fiind de 6.894 lei, in crestere cu 16%. Segmentul CASCO detine a doua pondere in categoria asigurari generale (43%), iar valoarea PBS a scazut cu 2,6%.

Programul Rabla pentru persoane juridice: 3.000 tichete emise, 2.310 distribuite

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a incheiat joi o noua etapa, a sasea, din programul Rabla pentru firme si institutii publice aproband 108 dosare, pentru 174 autovehicole, din cele 278 dosare depuse. 

De asemenea, in Comitetul de avizare al AFM au fost acceptate 17 contestatii pentru 44 autovehicule. Listele cu persoanele juridice acceptate si respinse in program sunt publicate pe site-ul AFM (afm.ro)
In cele cinci etape anterioare de evaluare si validare a dosarelor depuse de firme si institutii publice au fost analizate in total 1.529 dosare dintre care 548 de dosare au fost acceptate pentru 2.092 autovehicule si 981 de dosare au fost respinse. In total au fost distribuite 2.310 tichete.

Programul Rabla pentru persoane juridice este deschis institutiilor publice, firmelor, operatorilor economici fara personalitate juridica si reprezentantilor profesiilor liberale care activeaza in cabinete sau birouri individuale.

FMI arata pisica sustinatorilor independentei Scotiei

FMI considera ca declararea independentei Scotiei la referendumul din 18 septembrie va genera reactii negative in pietele financiare si incertitudini economice.

In viziunea expertilor FMI, incertitudinile ce ar preceda tranzitia la o situatie bugetara si monetara diferita ar impresiona neplacut marile bursele din lume, generand corectii dupa modelul pietelor valutare si de actiuni din Londra care au un apetit mai mare de scadere in aceasta perioada dupa ce sustinatorii independentei au ajuns majoritari in mai multe sondaje de opinie.
Intrebarea care se pune este in ce masura fuga capitalului din piete ar fi una generala si daca nu cumva s-ar retrage doar speculatorii care au mizat din timp pe turbulentele generate de referendumul din Scotia. 

De altfel, chiar oficialii FMI recunosc ca impactul negativ asupra pietelor va fi unul pe termen scurt, consecintele pe termen lung depinzand de deciziile care vor fi luate in perioada tranzitiei.