Friday, January 22, 2016

Dobanzile in UE raman negative

Banca Centrala Europeana (BCE) nu confirma prin decizii optimismul anuntat in privinta evolutiei inflatiei in acest an. Institutia estimeaza o crestere a preturilor de pana in 2% in 2016, insa mentine dobanzile la depozite la minimul stabilit la finalul anului trecut, de minus 0,3%. 

BCE a mentinut, in sedinta de joi, si dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, stabilita inca din septembrie 2014. De asemenea, a fost mentinuta si dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,3%. 

Analistii au anticipat deciziile institutiei bancare europene, dar, in acelasi timp, se asteapta ca board-ul BCE sa traga un semnal de alarma asupra riscurilor care au aparut in privinta cresterii economice si a inflatiei.

Observatorii pietei au mai spus ca adoptarea unor masuri de relaxare ar fi  afecta credibilitatea BCE, pentru ca ar fi veni la foarte putin timp dupa pachetul de masuri adoptat luna trecuta. Atunci, institutia europeana a decis reducerea dobanzii la depozite de la minus 0,2% la minus 0,3%, un nou minim istoric, si extinderea programului de achizitionare de active cu sase luni, pana in martie 2017.

Prognoza BCE de inflatie este calculata pe un pret al petrolului dublu fata de cel din prezent 


Totodata, analistii spun ca vor urmari cu atentie comentariile presedintelui BCE, Mario Draghi, cu privire la scaderea pretului petrolului si situatia din China, avand in vedere ca cele mai recente prognoze de inflatie si crestere economica ale BCE aveau la baza un pret al petrolului de 52,2 dolari in acest an. In prezent, barilul de titei Brent se tranzactioneaza pentru aproximativ 28 de dolari si chiar si contractele futures cu livrare in 2022 sunt sub pragul de 50 de dolari, o dovada a increderii scazute a investitorilor intr-o revenire rapida.

Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas la 0,2% in decembrie 2015, acelasi nivel cu cel inregistrat in luna noiembrie 2015. Inflatia in zona euro s-a mentinut in teritoriu pozitiv timp de trei luni consecutive, dar, cu toate acestea, avansul preturilor este mai redus decat estimau analistii.

Tinta de inflatie a BCE este de 2%, insa aceasta a fost sub acest nivel inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, din cauza faptului ca pretul petrolului s-a redus semnificativ.

Inflatia scazuta ingrijoreaza Banca Centrala Europeana, intrucat pune in pericol credibilitatea politicii sale in privinta tintirii inflatiei si, odata ce companiile vor inceta sa mai creada in tinta anuntata, ar putea limita cresterea salariilor, ceea ce la randul sau ar putea frana economia si ar creste riscurile de deflatie.

Originalitate romaneasca: Proprietarii vechi platesc impozite in locul celor noi

Persoanele fizice care cumpara case, terenuri sau masini in 2016, scapa de impozit in acest an. Pentru noile achizitii, taxele vor fi platite din 2017, iar pentru anul in curs vor fi suportate de vechii proprietari.
 

Noile coduri, Fiscal, respectiv de Procedura Fiscala, intrate in vigoare la 1 ianuarie, prevad ca orice contribuabil va plati pentru anul 2016 impozit pentru un an intreg pentru tot ce avea in proprietate la 31 decembrie 2015.

"De exemplu, daca mi-am cumparat o casa in ianuarie 2016, voi plati impozit pentru ea abia in 2017, in 2016 va plati pentru ea vechiul proprietar. E valabil si pentru terenuri si masini", sustin consultantii fiscali. 

Termenele pentru plata impozitelor si taxelor locale au ramas aceleasi, respectiv 31 martie si 30 septembrie.

Spre exemplu, daca o persoana a vandut o casa in ianuarie 2016, aceasta va achita la 31 martie si 30 septembrie 2016 impozitul pentru casa respectiva.

Regula ramane valabila si pentru anii urmatori. Astfel, potrivit Codului Fiscal, impozitul pe cladiri, terenuri sau masini este datorat pentru intregul an fiscal de persoana care le detinea in proprietate la 31 decembrie anul anterior.

Totodata, consiliile locale vor putea majora cotele maxime de taxe locale prevazute in Codul Fiscal cu 50%, procent in crestere de la 20% cat era pana acum.