Thursday, May 16, 2013

Noi reduceri pentru posesorii de carduri premium MasterCard in magazine selectate

Posesorii de carduri MasterCard premium beneficiaza de o reducere suplimentara la achizitia de produse din magazinele Tommy Hilfiger pana pe 15 iunie. 

Reducerea se aplica in fiecare zi de joi, in perioada 15 mai – 15 iunie. 

Pentru a beneficia de reducere cumparaturile trebuie achitate cu un card MasterCard Gold, Platinum, World, World Elite sau corporate. 
Pe langa reducerea suplimentara de 15%, clientii posesori de carduri premium beneficiaza de o reducere standard de 5%, valabila pe tot parcursul anului la 101 de comercianti parteneri. 

Programul include comercianti locali din categoriile: frumusete & sanatate, moda, servicii hoteliere, restaurante, inchirieri masini, decoratiuni si produse pentru casa, bijuterii si accesorii, florarii si activitati de petrecere a timpului liber.

Micorintreprinderile saluta reducerea impozitului, dar fac cateva propuneri suplimentare

Reducerea impozitului pe veniturile microintreprinderilor anuntata zilele trecute a atras dupa sine o serie de propuneri suplimentare venite din partea reprezentantilor IMM-urilor. 

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) saluta initiativa reducerii impozitului pe venitul microintreprinderilor de la 3% la 1,5% precum si realizarea de catre Ministerul de Finante a unui studiu de impact. 

Pe de alta parte, Consiliul a pus la punct o serie de propuneri pentru a fi operationalizate concomitent cu reducerea impozitului: 

1.    Pastrarea caracterului optional pentru intreprinderile noui infiintate (2 ani). Aceasta prevedere ar elimina o potentiala bariera de intrare pe piata, ar capitaliza start-up-urile si ar facilita realizarea de investitii. 

2.    Pastrarea caracterului optional pentru intreprinderile cu pierderi in anul curent, dar care au inregistrat profit in cel putin 3 din ultimii 5 ani anteriori. 
“Se stie ca ultimii 5 ani au fost de criza. Daca in 3 ani din acestia ai avut profit si ai platit, inseamna ca esti de buna-credinta”, a precizat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. 

3.    Introducerea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru microintreprinderile care realizeaza investitii ce depasesc nivelul impozitului. 

4.    Pastrarea caacterului optional pentru intreprinderile al caror salariu mediu brut organizatie este de cel putin 70% din media castigului salarial brut din sectorul economic in care isi realizeaza preponderent veniturile. 

“Avem speranta ca ministerul Economiei si Ministerul de Finante vor fi receptice si vom avea si aceste masuri suplimentare”, a precizat Ovidiu Nicolescu. 

Cum se obtin garantiile financiare?


Garantiile Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate.  Fondul face o analiza proprie a documentelor prezentate de catre banca, care atesta eligibilitatea beneficiarului si posibilitatea acestuia de a-si achita obligatiile de plata. 
Etapele necesare in obtinerea garantiei sunt:
- solicitantul de credit depune documentia de credit la banca, unde precizeaza ca doreste completarea garantiilor proprii cu cele ale Fondului;
- banca, in urma analizei proprii, considera proiectul viabil, constata ca nu exista suficiente garantii materiale pentru acordarea creditului si solicita Fondului participarea la impartirea riscului prin emiterea de garantii financiare;
- FNGCIMM transmite bancii decizia privind acordarea garantiei financiare solicitate in maxim 7 zile de la primirea de la banca a dosarului complet;- in baza garantiei Fondului, banca semneaza contractul de credit cu IMM-ul. 
Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore, in baza unor conventii incheiate cu unele banci finantatoare. 
Bancile de la care se poate lua credit cu garantia FNGCIMM sunt : Alpha Bank, BCR, Carpatica, Bancpost, BRD, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, UniCredit Tiriac Bank, Bank Leumi, CEC, Credit Europe Bank, Eximbank, ING, Libra Bank, OTP, Raiffeisen Bank, RIB, MKB Romexterra, Volksbank.

IMM-urile au nevoie de mai multa transparenta la produsele bancare

Intreprinderile mici si mijlocii continua sa se confrunte cu o lipsa grava de transparenta in ceea ce priveste costurile produselor bancare. Situatia creeaza dezavantaje majore firmelor, in special in aceasta perioada dificila. 

Chiar daca IMM-urile asigura peste 2 treimi din locurile de munca din UE, acestea nu beneficiaza de un cadrul avantajos de sustinere nici din partea autoritatilor, nici din zona partenerilor financiari. 

Creditele bancare raman principala sursa de finantare a IMM-urilor insa, potrivit datelor oficiale, dobanzile la creditele acordate IMM-urilor variaza foarte mult intre statele membre si exista dezechilibre in ceea ce priveste accesul la lichiditati.

 De asemenea, nivelurile de respingere raman ridicate, in special in ceea ce priveste creditele acordate pentru proiectele de afaceri. 

Transparenta costurilor ramane pe ultimul loc

Conform unei analize Conso.ro, dificultatile semnalate de IMM-urile din Romania nu se regasesc in alte tari din regiune sau in tarile de origine ale bancilor mama. Aici, solicitantii de credite primesc informatii detaliate despre produsele bancare chiar pe site-urile proprii ale bancilor. 

In Romania IMM-urile care doresc sa obtina o finantare nu au posibilitatea de a compara ofertele. Lipsa de informatii face ca de multe ori o companie care necesita finantare sa nu poata alege cea mai buna oferta, in conditiile in care doar rata dobanzii variaza de la simplu la dublu, conform comparatorului pus la dispozitie de Conso.ro si prezent si pe portalul IMM Romania.
“Acest lucru ridica un mare semn de intrebare asupra modului in care bancile au decis sa isi trateze clientii in Romania, in ciuda interesului pe care il declara pentru segmentul IMM-urilor. Pentru o microintreprindere este esential sa cunoasca macar rata dobanzii standard de la care pleaca in negocierea costurilor. Insa cel mai bine ar fi ca intreprinzatorii sa cunoasca rata dobanzii anuale efective (DAE), similar cu practica existenta pentru persoanele fizice”, a precizat Alin Iacob, redactor sef al Conso.ro

Acesta a explicat ca, altfel, exista riscul ca un client cu istoric de multi ani la o banca sa primeasca o oferta mult mai dezavantajoasa decat ar primi de la o banca cu care nu a lucrat inainte.

 “Costurile finantarii bancare, cateva puncte procentuale in plus in cazul unei linii de finantare sau un comision suplimentar la administrarea unui imprumut, in special in aceasta perioada de criza, se reflecta direct in contul de profit si pierdere, avand efecte asupra profitabilitatii si competitivitatii IMM-urilor”, a precizat Ana Bontea,  director Departament Juridic si Dialog Social din cadrul Consililui National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). 

Acesta ofera microintreprinderilor posibilitatea de a afla care sunt, macar orientativ, costurile percepute de banci pentru diverse produse de finantare: linie de credit, credit pentru finantarea capitalului de lucru, credit pentru investitii, etc. 

De asemenea, intr-un sondaj realizat de CNIPMMR, firmele au punctat, pe langa lipsa acuta a transparentei, si alte probleme intalnite in relatia cu bancile. 

Printre acestea se numara nemotivarea adecvata si constructiva a respingerii cererilor de creditare, birocratia excesiva, cerinte tot mai stricte de acordare a imprumuturilor, inclusiv garantii personale, si utilizarea de catre banci a unor evaluari cantitative standard pentru bonitatem fara a tine cont de indicatori calitativi.