Saturday, February 20, 2021

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central?

 


Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta

Insa nu numai clientii bancilor sunt in postura de a interactiona de la distanta cu intermediarii, ci si investitorii in actiuni. 


Iata cum decurge deschiderea de cont la distanta la doi brokeri de retail si cum poti interactiona cu Depozitarul Central in acelasi mod (daca vrei sa iti muti actiunile din contul in care are acces si brokerul sau, dimpotriva, doresti doar un extras de cont pentru a merge cu respectivele actiuni de la Depozitar la un broker pentru a le vinde). 

Cum se petrec lucrurile la Tradeville

Unul dintre cei mai importanti brokeri de retail a sintetizat pasii care trebuie parcursi pentru deschiderea unui cont online “fara drumuri la posta si hartii tiparite”. 

Viitorul client al firmei de brokeraj va completa online formularul de deschidere de cont (suntem avertizati ca dureaza aproximativ 10 minute), apoi va incarca o copie dupa actul sau de identitate, un extras de cont bancar care sa contina datele sale si un selfie cu acesta si actul de identitate. 

Verificarea documentelor transmise poate dura pana la o zi lucratoare, dupa care va primi contractul de intermediere de servicii financiare pe e-mail, il va semna electronic (gratuit) si va astepta sa primeasca datele de logare in aplicatia mobila de tranzactionare sau in contul sau de pe site-ul brokerului (va primi userul si parola-care poate fi ulterior schimbata de client).

Cum procedura dureaza ceva timp, dupa fiecare pas datele completate sunt salvate automat, iar clientul poate primi pe e-mail linkul celui mai recent pas completat, astfel incat sa poata relua procedura de deschidere a contului ulterior, in functie de programul sau si de pe orice device.

Varianta Prime Transactions

Viitorii clienti sunt rugati sa aiba aproape cartea de identitate, extrasul de cont bancar, o factura de utilitati din ultimele 3 luni (de la adresa din cartea de identitate, dar nu neaparat pe acelasi nume) si un dispozitiv dotat cu camera foto (telefon, laptop). 

Primul pas este oferirea acordului privind deschiderea contului de investitii la distanta, urmeaza prelucrarea datelor cu caracter personal si completarea adresei de e-mail pentru verificare. 

Dupa ce se introduce codul primit pe e-mail in procesul de verificare a adresei, se trece la completarea formularelor cu datele personale, veniturile anuale si sursele lor, situatia profesionala. 

Clientul va estima apoi sumele investite anual si gradul de risc pe care este dispus sa si-l asume, va da declaratii privind expunerea sa in alte societati listate, daca este sau nu persoana expusa public si daca este sau nu beneficiarul real al fondurilor si va completa datele bancare atasand extrasul de cont si factura de utilitati. 

Se va da apoi acordul privind clauzele contractuale, grila de taxe si comisioane, politica de executare a ordinelor si se va opta pentru un anume tip de cont. In final se incarca cartea de identitate scanata si trebuie incarcata de asemenea o poza a titularului facuta cu telefonul mobil. 

Cum se interactioneaza online cu Depozitarul Central

Inainte de pandemie, cei mai multi bateau la usa Depozitarului Central pentru a obtine extrase de cont care sa ateste numarul de actiuni detinute in urma procesului de privatizare in masa, apoi mergeau cu respectivul extras la broker si le vindeau. 

Acum, procedura se face de la distanta, se descarca un formular de pe site-ul depozitarului privind elliberarea extrasului de cont pentru un anumit emitent si se trimite pe mail impreuna cu actul de indentitate scanat si dovada platii sumelor pentru eliberarea extrasului (6 lei/emitent) si a taxelor postale pentru expedierea extrasului la domiciliul solicitantului (13 lei).

Sunt insa si persoane care vor sa isi transfere actiunile din contul deschis la broker intr-un cont la Depozitar pe care sa le blocheze apoi pentru a nu mai avea intermediarii acces la ele (restrictie pe cont). 

Asta deoarece fondul de despagubire a investitorilor ofera o compensatie de numai 20.000 euro spre deosebire de cei 100.000 euro in cazul unui faliment bancar si multi nu vor sa isi asume niciun risc daca au portofolii apreciabile. 

Procedura presupune o taxa pentru instituirea restrictiei (sau ridicarea acesteia daca se face calea inversa) si se urmeaza apoi pasii de la extrasul de cont eliberat online-se trimite pe mail cererea pentru instituirea restrictiei pentru actiunile unei anumite companii, dovada achitarii taxei pentru aceasta procedura si a taxelor postale de expeditie. 

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

 


Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

Simultan, a scazut si dobanda la care bancile isi pot plasa resursele la BNR, de la 1% la 0,75%, ceea ce reprezinta un impuls suplimentar pentru creditare, si dobanda la creditul lombard de la 2% la 1,75%, ceea ce reprezinta o bariera naturala in calea limitarii dobanzilor pe piata interbancara (de ce sa te imprumuti mai scump de la alte banci cand poti lua bani de la BNR cu 1,75%?). 

Ratele amanate vin din urma

Faptul ca, oarecum surprinzator, Banca Nationala a decis sa taie din dobanda de politica monetara acum si nu la primavara cum se astepta piata si sa afirme in plus ca ar fi luat in calcul chiar o deplasare a acesteia in zona de 1% daca nu ar fi existat influentele inflationiste de dupa liberalizarea preturilor la energia electrica, denota ca impactul reluarii ratelor bancare in acest an, dupa o perioada de suspendare in 2020, nu va fi deloc neglijabil. 

Aproape 42 miliarde lei reprezinta valoarea ratelor amanate in 2020 de catre debitorii persoane fizice si companii (564.000 de amanari la plata ratelor, aproape 15% din totalul finantarilor) si sa nu uitam ca alte 30 miliarde lei reprezinta amanari la plata taxelor catre stat. Una peste alta pentru aproape 15 miliarde euro, bani care n-au mai ajuns la stat si banci, ar trebui sa inceapa restituirea in acest an iar procesul nu e deloc facil pentru ca asta implica si costuri suplimentare. 

Cum am aratat intr-un alt articol recent pe Conso, suspendarea ratelor la credite poate creste valoarea acestora cu 4-10% in functie de tipul de credit (mai mult la creditele ipotecare) si de momentul in care se solicita amanarea raportat la scadenta initiala a creditului (daca imprumutul e la inceput de drum o amanare creste valoarea ratelor mai mult decat in cazul in care cererea in acest sens ar veni mai aproape de scadenta sa din cauza faptului ca dobanda se plateste la sold, iar soldul este mai mare la inceputul creditului).

Si, chiar si fara costuri suplimentare, sa nu uitam ca multi debitori se confrunta acum cu probleme financiare in zone sensibile din economie unde scaderea cererii a pus multe afaceri in pragul falimentului (turism, hoteluri, restaurante, inchirieri de birouri, etc) iar in aceste conditii reluarea platilor nu va fi o incercare usoara.

Cat ajutor pot da Robor si IRCC

Reducerea dobanzii de politica monetara vrea sa impuna o reducere a dobanzilor din piata interbancara avand in vedere referinta Robor care este luata in calcul de banci cand calculeaza dobanzile la credite (chiar daca pentru creditele de retail mai noi de luna mai 2019 IRCC a luat locul Robor si acest indice tine cont de tranzactiile din piata interbancara). 

Din pacate nu doar Roborul este luat in calcul pentru dobanda, ci si marjele bancilor iar fara o reducere corespunzatoare a marjelor practicate reducerea Robor nu se va simti prea mult in rate. La o marja de 2% aplicata peste valoarea indicelui de referinta, o scadere a acestuia de la 2% la 1,8% cum s-a intamplat de la inceputul anului cu Robor la 3 luni, echivaleaza cu o scadere a dobanzii cu 5% ceea ce nu este deloc neglijabil pentru un detinator de credit ipotecar garantat de stat (acolo sunt cele mai mici marje percepute de banci). 

Daca insa marja bancii era de 8% pentru indicatorul de referinta cum se intampla des in cazul creditelor de nevoi personale, o scadere a indicelui de referinta cu 10% nu aduce decat o reducere a ratei la credit cu 2% ceea ce nu reprezinta un ajutor prea mare. 

Iar bancile nu pot fi determinate sa isi reduca marjele pe viitor decat in situatia in care ar urma un boom economic, daca ar urma sa castige deci mai mult pe volume. Dar cata vreme efectele pandemiei se vor resimti luni bune, apetitul pentru creditare nu are cum sa creasca repede si nici marjele bancilor sa fie reduse prea curand, astfel incat nici noile imprumuturi nu se vor ieftini semnificativ. 

Din acest motiv, reducerea dobanzii de politica monetara nu are doar parti bune, semnaleaza problemele care se acumuleaza in economie si ale caror efecte le vom resimti cu totii in perioada urmatoare. 

Bula Bitcoin se poate sparge prin reglementare

 


Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor. 


Pierderea anonimitatii tranzactiilor ar fi o lovitura puternica pentru cei care pariaza pe bitcoin, dupa ce hiperinflatia asteptata dupa criza financiara din 2008-2009 si pentru care criptomoneda reprezenta o umbrela de protectie, nu s-a mai produs. 

Cu o inflatie tinuta sub control in marile economii ale lumii, cu tranzactiile cu criptomonede raportate la Fisc, de ce s-ar mai paria pe bitcoin pe termen lung? Pentru ca va fi acceptat la plata de tot mai multe platforme de comert online? De ce ar reprezenta asta un avantaj competitiv in fata altor monede clasice, care pot fi folosite si pentru a produce dobanda? 

Ce spun autoritatile europene

Presedintele BCE, Christine Lagarde, este de parere ca o reglementare globala a Bitcoin se impune, in opinia sa moneda digitala fiind folosita in unele cazuri in activitati de spalare de bani, potrivit Reuters.  

Si Comisia Europeana, desi este de parere ca inova?ia tehnica poate imbunatati eficienta si incluziunea sistemului financiar si a economiei, considera ca cripto-activele ridica probleme cu privire la protectia consumatorilor si a investitorilor, la integritatea pietei, evaziunea fiscala, spalarea banilor si finantarea terorismului. Comisia a anuntat astfel ca inten?ioneaza sa oblige intermediarii sa raporteze tranzactiile de tip cripto, printr-o noua directiva-DAC 8. In general, nivelul transparentei fiscale este foarte scazut in cazul criptomonedelor pentru ca aceasta noua tehnologie este utilizata pentru a crea, pastra si transfera active fara intermediari terti.

O analiza care a suflat vant in panzele criptomonedelor

Bitcoin a ajuns un rival pentru aur si ar putea urca pana la 146.000 de dolari daca va deveni un instrument de investitii de incredere, caracterizat de o volatilitate mai scazuta, potrivit unui document al bancii de investitii JP Morgan, citat de Reuters. 

Avand o capitalizare de piata de 575 de miliarde de dolari in momentul realizarii analizei, bitcoin ar trebui sa atinga 146.000 de dolari pentru a ajunge din urma valoarea aurului detinut la nivel global sub forma de lingouri, monede si fonduri pe bursa, arata JP Morgan.

Trecand peste detaliul ca aurul nu are atatia competitori in propria curte (doar argintul si platina) cati are bitcoinul (sunt mult mai multe monede virtuale alternative in circulatie), de ce ar dori un analist sa indice o tinta de pret in estimarile sale, avand in vedere cat de multe variabile exista in piata si cat de greu se nimeresc predictiile? 

Orice analiza care depaseste nivelul unor recomandari de cumparare, pastrare sau vanzare (Buy/Hold/Sell), intrand in zona tintelor concrete de pret, devine brusc pura loterie. In multe cazuri astfel de analize facute publice sunt focalizate mai mult pe asigurarea unui exit cat mai profitabil propriilor clilenti decat pe sfaturile de investitii date altruist celorlalti participanti in piata.

O piata a speculatorilor

Bitcoin a inceput anul 2019 in jur de 1.000 dolari si nimic nu lasa sa se inteleaga ca va urca pana aproape de 20.000 in acelasi an. A fost acceptat pe cateva platforme de tranzactionare, puteai sa iti cumperi cateva produse cu el, dar nimic catastrofal in economie nu se produse, nu exista haos in piete, inflatie si falimente bancare, nimic care sa impuna fuga de cash. 

Apoi s-a corectat pana la 5.000 dolari, a inceput 2020 la 8.000, a scazut pana la 4.000 pe fondul pandemiei si blocarii economiilor, si a urcat apoi la 40.000 dolari. Inca o multiplicare de 4 ori si ajungea sa rivalizeze cu plasamentele in aur, activul clasiv de refugiu din istoria umanitatii si ar ramane ca si Ethereum sau Ripple sa inlocuiasca argintul pentru a vorbi de metale pretioase...digitale. 

Asta in conditiile in care e plin internetul de povestile unor detinatori de bitcoin care au ramas fara monedele digitale pentru ca au pierdut hardul unde erau stocate sau au uitat parolele de acces. 

Lipsit insa de principalele sale carlige de marketing in curand-teama de inflatie si anonimatul tranzactiilor-bitcoinul va mai atrage investitorii doar prin promisiunile de crestere nelimitata si orice corectie va fi, o vreme, supracumparata. Nimic nu creste insa la infinit, iar prabusirile sunt cu atat mai dureroase cu cat vin din stratosfera asteptarilor nerealiste.