Wednesday, June 5, 2013

BCR incurajeaza creditele imobiliare cu avans de 25%

BCR a modificat structura costurilor la creditele imobiliare in lei, pentru a incuraja clientii care solicita credite in lei cu un avans minim de 25%.

La creditele cu avans cuprins intre 25%-35%, marja de dobanda s-a redus de la 2,9 la 1,9 puncte procentuale pentru persoanele care isi incaseaza veniturile la BCR si de la 3,4 la 2,4 puncte procentuale pentru restul clientilor. Indicele de referinta utilizat este Robor la 6 luni.
Pe de alta parte, s-a eliminat facilitatea oferita clientilor care solicitau credite cu un avans mai mare de 35%. Acestia puteau obtine anterior imprumuturi la marje de dobanda mai mici cu 0,6 puncte procentuale.

Pentru creditele cu avans de 15%, marja dobanzii s-a majorat cu 0,3%, doar pentru clientii care nu isi incaseaza venitul la BCR.

Asigurarea de imobil este inclusa in costuri, astfel ca nu trebuie platite separat prime de asigurare de catre client.

Clientii BCR au de ales intre credite cu dobanda variabila si credite cu dobanda fixa pe primii 3 ani, acestea din urma avand costuri totale mai mici.

“Dobanda fixa pe 3 ani, lipsa comisionului lunar de administrare si inexistenta riscului valutar reprezinta doar cateva din avantajele creditelor pentru investitii imobiliare oferite de BCR. Un alt avantaj major o reprezinta posibilitatea obtinerii de catre client a aprobarii financiare, valabile 90 de zile, oferind in acest fel clientilor siguranta aprobarii creditului si suficient timp pentru gasirea locuintei dorite”, afirma directorul executiv pentru produse de retail din BCR, Andrew Gerber. 

Comisioanele fondurilor de pensii trebuie corelate cu performantele

Administratorii fondurilor de pensii sunt acuzati si in Occident ca au comisioane prea mari comparativ cu performantele obtinute, conform unui raport publicat de o companie de consultanta actuariala.

Randamentul investitiilor se asteapta sa fie redus in perioada urmatoare, astfel ca administratorii fondurilor ar trebui fortati sa accepte incasarea unor comisioane mai mici, arata raportul publicat de Lane, Clark and Peacock.
Atunci cand randamentul anual este de 5%, un comision de administrare chiar si de 0,5% pe an, inseamna ca 10% din profit este retinut de administrator.

Raportul recomanda urmatoarea structura de comisioane:
-    comisionul de administrare trebuie stabilit la un nivel redus si sa aiba o valoarea fixa;
-    acordarea unui bonus mai semnificativ, in functie de performante. Bonusul ar trebui plafonat la un anumit nivel, pentru a nu incuraja asumarea unor riscuri excesive. 

Conso.ro a semnalat lipsa unei corelatii intre comisioane si performante si in cazul fondurilor de pensii din Romania, unde administratorii incaseaza aceeasi bani, indiferent de randamentul obtinut de fond. 

Romanii platesc 2 comisioane la fondurile de pensii obligatorii: un comision de 2,5% din banii virati la fond si un comision de 0,6% pe an din sumele acumulate la fond. La fondurile de pensii facultative, comisioanele sunt de 2-3 ori mai mari. 

Fondul Proprietatea – in top 10 actiuni recomandate de Erste Research

Fondul Proprietatea este singura actiune listata la BVB din Top 10 actiuni recomandate de Erste Research la nivel regional.

Titlurile FP sunt considerate atractive prin prisma programului de buy-back pentru 7,9% din actiunile fondului. Programul de rascumparare a inceput pe 12 aprilie 2013, cu scopul de a reduce diferenta dintre pretul de tranzactionare si valoarea unitatii de fond.
In plus, Fondul Proprietatea ar putea beneficia de programul de liberalizare la energie si gaze naturale, ce prevede majorarea preturilor platite de populatie si companii. 

Incheirea unui nou acord cu FMI de catre Romania, ar creste atractivitatea actiunilor FP si mai mult. Intr-un astfel de scenariu, ar urma noi listari de actiuni pentru companiile unde Fondul Proprietatea este actionar (Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica). 

Cresterea euro a fost franata. Francul inca avanseaza

Cursul euro si-a intrerupt cresterea alerta din ultimele zile, moneda unica inregistrand o stagnare la nivelul pragului de 4,40 lei. Francul elvetian continua insa sa creasca.

Cursul euro-leu anuntat de BNR a fost de 4,4008 pentru data de 4 iulie 2013. Leul s-a apreciat fata de aproape toate valutele, exceptie facand francul elvetian. 

Cursul franc-leu a ajuns la 3,5465. In ultimele 5 sedinte valutare, francul s-a apreciat constant fata de leu, cursul majorandu-se cu 2,5%. Evolutia poate fi interpretata ca o corectie fireasca, daca tinem cont ca pe 28 mai 2013, francul atinsese minimul din acest an fata de leu.

Comparativ cu sfarsitul lui 2012, leul s-a apreciat cu 3,3% fata de franc.

Compensatiile nesimtite ale fostelor autoritati de supraveghere vor fi taxate cu 85%

Compensatiile exagerate platite conducatorilor de catre fostele autoritati de supraveghere vor fi impozitate cu 85%, a declarat primul-ministru, Victor Ponta.

“Ideea ca pui monopol de stat pe un domeniu, dupa care te imbogatesti cu obrazul cat mai gros e un lucru care s-a intamplat de multe ori in Romania si as vrea sa punem capat la aceste practici”, a precizat Ponta.

El a aratat ca s-au acordat cate 230.000 euro net pentru 3 fosti membri ai conducerii: Dan Constantinescu, Biro Albin si Daniela Popa. “Inteleg ca au facut si altii asemenea cereri si cred ca 15% din aceste sume deja reprezinta prea mult”, a spus Ponta.

Supraimpozitarea veniturilor din institutiile publice este vazuta ca o masura pentru a tine sub control salariile managementului, care isi aproba singuri lefurile, fara sa-i controleze nimeni. “Am inteles, e bine sa fie platiti bine, dar totusi, salariul din martie, de 25.600 de euro pentru presedintele de la asigurari, de exemplu, cred ca e exagerat”, a mai spus Ponta.

El a mai precizat ca bunele intentii ale guvernul au fost intelese gresit si de cei numiti la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Salariul presedintelui ASF este 14.000 euro. 

Guvernul intentioneaza sa redimensioneze consiliul de administratie al ASF, prin reducerea numarului de membri de la 19 la 11.  Parlamentul va trebui sa se pronunte pana la sfarsitul lunii iunie, cu privire la aplicarea ordonantei guvernului.

ASF a inlocuit fostele autoritati de supraveghere pentru pensii private (CSSPP), asigurari (CSA) si piata de capital (CNVM). Masura a fost luata de guvern la recomandarea Bancii Nationale.