Sunday, July 26, 2015

Pietele europene cresc, bancile grecesti raman inchise

Actiunile marilor companii europene au deschis saptamana in crestere puternica, in urma acordului dintre liderii zonei euro si reprezentantii Greciei, pentru negocierea unui al treilea program de sustinere financiara pentru statul elen aflat in pragul falimentului. Si in Romania, Bursa a deschis in crestere, iar leul s-a apreciat in fata monedei europene.
In schimb, Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) analizeaza in teleconferinta de luni posibilitatea majorarii plafonului finantarii de urgenta pentru bancile din Grecia (ELA). BCE va trebui sa decida daca acordul este suficient pentru extinderea finantarii, care ar permite redeschiderea bancilor elene. 

Bancherii eleni sunt increzatori ca BCE va aproba majorarea finantarii cu 1,5-2 miliarde de euro, in timp ce un purtator de cuvant al National Bank of Greece a avertizat ca in curand s-ar putea inregistra probleme la bancomate deoarece rezervele de numerar se epuizeaza. 

Autoritatile elene au extins vacanta bancara pana pe data de 13 iulie, restrictionand retragerea din bancomate la 60 de euro pe zi. 

Potrivit presei internationale, Guvernul Greciei a ajuns la un acord cu creditorii la finalul unui miting maraton de pste 17 ore, insa a trebuit sa capituleze aproape in totalitate in fata conditiilor impuse si s-a angajat sa aplice rapid noi masuri dure de austeritate, pentru a primi in schimb imprumuturi de circa 80 de miliarde de euro, în urmatorii trei ani.

No comments:

Post a Comment