Monday, August 19, 2013

Bani suplimentari pentru ajutoarele de minimis

Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune suplimentare bugetului alocat pentru ajutoarele de minimis. Cererile vor putea fi inregistrate, incepand cu 26 august 2013.

“Suma cu care va fi suplimentat bugetul va fi stabilita in sedinta de Guvern care va avea loc saptamana viitoare”, se arata in comunicatul MFP.
Prima sesiune de depunere a cererilor pentru finantare se va derula in perioada 26 august-31 octombrie 2013. Dupa validarea inregistrarii online, cererile si documentele justificative trebuie trimise prin posta la minister.

Prin ajutorul de minimis, IMM-urile pot primi finantari nerambursabile pentru cheltuielile eligibile ale proiectului de investitii. Valoarea grantului este limitata la 200.000 euro pe o perioada de 3 ani consecutivi.

Kazakhstan: Ineficienta fondurilor de pensii private a dus la desfiintarea lor

Industria fondurilor de pensii private a esuat in Kazakhstan. Dupa 15 ani de la aparitia Pilonului II, guvernul a directionat toate activele intr-un fond public administrat de stat, pentru a gestiona banii mai eficient. 

Sistemul de pensii private obligatorii a fost introdus in Kazakhstan mult mai devreme decat la noi, primele contributii fiind incasate la inceputul lui 1998. Ca si la noi, introducerea Pilonului II s-a facut cu sprijinul Bancii Mondiale, care a acordat asistenta tehnica pentru ca sistemul sa functioneze cat mai bine.

Rezultatele au fost insa dezamagitoare. In urma unui studiu comun - realizat de Banca Mondiala si guvernul kazah – s-a ajuns la concluzia ca fondurile private nu gestioneaza eficient banii participantilor, avand loc chiar si erori cu evidenta sumelor acumulate in conturi.
Din cauza limitelor impuse de lege in cazul investitiilor, fondurile private nu au reusit sa genereze performante adecvate. In ultimii 5 ani, randamentul fondurilor s-a plasat sub rata inflatiei. Performantele slabe au fost cauzate de faptul ca majoritatea investitiilor se fac in titluri de stat (peste 50% din portofoliu), ce aduc castiguri foarte mici.

Solutia adoptata de guvernul kazah a fost ca activele gestionate de cele 10 fonduri de pensii private sa fie transferate la fondul de pensii administrat de stat. Practic, Pilonul II nu se desfiinteaza, dar intra in administrare publica.

Administratorii privati vor colecta contributii de acum inainte doar pentru fondurile de pensii facultative, unde participarea este optionala.

123 de garantii acordate prin Prima casa au fost executate

Un total de 123 de credite acordate prin programul guvernamental Prima casa au intrat in default, iar garantiile aferente au fost executate, potrivit informatiilor extrase dintr-un proiect de hotarare publicat de Ministerul Finantelor Publice. Rata de default este astfel de 0,1%.

In 2011, Guvernul a decis sa nu mai acorde garantie decat in proportie de 50% din suma finantata pentru acest tip de credite, lucru ce s-a rasfrant si asupra imprumuturilor acordate anterior. 

Pana in prezent, au fost acordate 97.771 garantii, din care aproximativ 29% au fost destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2013. Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului este de 38.863 euro.
Proiectul de hotarare mai prevede suplimentarea cu 200 milioane lei a plafonului de garantare pentru achizitia de locuinte construite prin ANL, pana la 500 milioane lei. In total, plafonul pe programul Prima casa ar urca astfel la 1,2 miliarde lei.

Motivul invocat consta in faptul ca unii tineri aflati la inceputul carierei nu isi permit sa achizitioneze sau inchirieze o locuinta in conditiile pietei, solutia pentru acestia fiind o locuinta prin ANL.

Prima Casa: Guvernul aloca noi fonduri pentru locuintele ANL

Programul Prima Casa este orientat intr-o masura tot mai mare spre achizitia de locuinte construite prin ANL. In acest scop, s-au alocat inca 200 milioane lei sub forma de garantii.

Prin modificarile adoptate la sfarsitul lunii iulie 2013, programul Prima Casa cuprinde pentru prima oara fonduri cu dedicatie specifica. Initial, s-au alocat garantii de 300 milioane lei pentru acordarea de credite in vederea achizitionarii unei locuinte ANL.
In sedinta de guvern din 14 august 2013, aceste garantii au urcat la 500 milioane lei, ceea ce inseamna ca se pot acorda credite in valoare de 1 miliard lei pentru cumpararea de locuinte ANL. Astfel, 40% din fondurile programului Prima Casa sunt destinate acum sustinerii activitatii ANL.

Obiectivul urmarit il reprezinta ajutarea tinerilor care locuiesc cu chirie intr-o locuinta ANL s-a achizitioneze imobilul respectiv, se arata in nota de fundamentare a Ministerului Finantelor Publice. Conditia pentru achizitia locuintei este sa locuiasca in ea timp de 1 an neintrerupt. Pretul de vanzare pentru 2013 este de 326 euro/mp.

Prin modificarile aduse programului Prima Casa se estimeza ca se vor achizitiona aproximativ 8.500 de locuinte. Fondurile respective ar urma sa fie utilizate de ANL pentru a construi alte locuinte.