Friday, May 17, 2013

Forumul national al IMM-urilor isi propune sa dezbata strategiile 2014-2020

Marti, 21 mai, va avea loc in Bucuresti Forumul IMM-urilor cu tema “Strategii nationale si regionale 2014-2020”, organizat de Consiliul Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).  

In cadrul evenimentului conducerea Consiliului va prezenta propuneri de axe si subaxe focalizate pe IMM-uri, in cadrul programului de finantare pentru urmatorii 7 ani, precum si propuneri de proiecte si prioritati majore pentru IMM-uri la nivel regional. 

Printre cei care vor sustine prezentari referitoare la modalitatile de sustinere si dezvoltare a IMM-urilor se numara Liviu Dragnea, vice prim-ministru si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor. Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri. 
Acestora li se alatura Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM, precum si reprezentati ai ministerului muncii si ai sponsorilor evenimentului. 

Evenimentul va avea loc la Hotel Caro, incepand cu ora 14.00. Intrarea va fi libera dar este important ca cei care doresc sa participe la conferinta sa ia legatura anticipat cu organizatorii. 
Conso.ro este partener media al evenimentului. 

Depozitele romanilor au unul din cele mai mari grade de acoperire cu garantii din UE

Gradul de acoperire cu garantii a depozitelor detinute la banci romanesti este printre cele mai mari din Uniunea Europeana, conform unui studiu FGDB. 

Raportul dintre totalul resurselor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) si depozitele garantate se situeaza la 2,2%.

Potrivit legii care reglementeaza activitatea Fondului, pana la 30 aprilie, toate cele 32 de banci participante la schema de garantare au platit contributiile aferente anului 2013. Suma colectata la expirarea termenului de plata a fost de 446,7 milioane lei. 
Dupa colectare, resursele Fondului au urcat la un total de 3,49 miliarde lei. Suma este investita in titluri de stat, depozitel la termen si alte instrumente financiare. 

Fondurile vor fi utilizate, in caz de faliment bancar, pentru plata compensatiilor aferente depozitelor garantate sau pentru restructurarea bancara. 

Plafonul de garantare este de 100.000 euro per deponent per banca. Depozitele sunt garantate indiferent de moneda in care sunt constituie, dar plata compensatiilor se face numai in lei. 

Prima etapa Rabla 2013: Colectorii si dealerii auto interesati isi pot depune candidatura

Ministerul Mediului a deschis sesiunea de depunere si validare a dosarelor colectorilor si dealerilor auto pentru Rabla 2013. Pentru 2013 sunt alocate 20.000 de vouchere de 6.500 lei fiecare. 

Termenul de depunere a dosarelor de validare este 23 mai 2013. 

In acest an, Administratia Fondului pentru Mediu va pune la dispozitie 20.000 de vouchere, dintre care 17.000 pentru populatie si firme si 3.000 pentru administratia publica. 
Repartizarea tichelelor nu va fi egala in fiecare judet ci se va tine cont de numarul masinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto ale fiecarui judet. 

In 2013 se va utiliza un singur tichet valoric pentru achizitionarea unui autoturism, si nu 3 ca in anii trecuti. Valoarea acestuia a urcat insa la 6.500 lei, fata de 3.800 lei cat valora in 2012.

Fermierii vor avea acces la un nou tip de credite oferite de banci in parteneriat cu statul

Ministerul Agriculturii doreste infiintarea unui fond de sustinere a agriculturii. Fondul ar trebui sa ajunga la fermieri prin intermediul sistemului bancar, sub forma de credite. 
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va aloca sume din Fond cu dobanda institutiilor selectate, in baza unor conventii, acestea urmand sa distribuie mai departe sumele prin credite bancare catre fermierii eligibili. 

Acestea vor primi finantarea de la MADR pe o perioada de cel mult 10 ani. 

Beneficiarii microcreditelor sunt fermele de familie, respectov persoane fizice in calitate de producatori agricoli individuali inregistrati, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale. 

Suma maxima a creditului ce poate fi obtinut este de 15.000 euro in cazul proiectelor de investitii neeligibile in Programul National pentru Dezvoltare Rurala sau aflate sub nivelul minim de finantare. 
Beneficiarii masurilor de investitii din PNDR pot obtine pana la 75.000 euro, pentru asigurarea contributiei proprii la finantarea proiectelor de investitii in domeniul agricol. 

In prezent, infiintarea Fondului se afla in stadiul de proiect urmand ca Guvernul sa il adopte prin ordonanta de urgenta. 

“Consideram ca o prioritate imediata suportul acordat producatorului agricol, sustinerea si monitorizarea acestuia prin programe financiare si proiecte economice specifice, create si sustinute la nivel national, prin preocuparea institutiilor statului ce au drept scop eliminarea evaziunii fiscale din ramura agricola”, se precizeaza in fundamentarea proiectului.