Tuesday, September 29, 2015

Lege pentru limitarea sumei pe care recuperatorul o poate cere debitorului

Activitatea firmelor de recuperare de credite nu este reglementata in Romania, fapt pentru care debitorii reclama foarte des abuzuri ale angajatilor acestora. Acest fapt a fost recunoscut, recent, si de reprezentantii Asociatiei firmelor din domeniu. Insa actele normative initiate pana acum s-au pierdut pe drum. 

In prezent se afla in Senat, in faza dezbaterii in plan, un proiect de lege care, daca va trece de Parlament, va limita sumele pe care firmele de recuperare au dreptul sa le ceara debitorului la dublul sumei pe care au platit-o bancii in momentul achizitionarii creantelor. Proiectul a obtinut raport favorabil de la Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si de la Comisia juridica din Senat. 

“Concret, initiativa legislativa prevede un lucru foarte clar: creantele cesionate pot fi valorificate pana la un prag maxim, reprezentand dublul sumei din valoarea de cesiune a creantei prevazute in contract, dar fara sa depaseasca debitul principal. Daca o creanta este cumparata cu 5%, valoarea maxima ce se poate recupera de la debitori va fi de 10%. Aceasta initiativa vine in sprijinul debitorilor si pentru descurajarea firmelor de recuperari creante, puse pe capatuiala. Debitorii au astfel o sansa sa ajunga la intelegere cu creditorii, dar intelegerea sa fie, de aceasta data, rezonabila”, a scris senatoarea Steliana Miron, initiatoarea proiectului, pe un site de socializare. 

In opinia sa, daca proiectul este aprobat, recuperatorii nu vor mai fi atat de interesati ca acum sa cumpere creante si vor fi mult mai motivati sa negocieze cu clientii.

Impozitarea cu 85% a profitului din executarea creantelor bancare cesionate, blocata in Senat

Insa, un alt proiect initiat de aceeasi senatoare s-a pierdut pe drum. La inceputul acestui an acest proiect, care propunea impozitarea cu 85% a profitului din executarea creantelor bancare cesionate, primise, de asemenea, raport favorabil de la cele doua comisii. Varianta agreata, ulterior, de Comisia de Buget Finante din cadrul Senatului a fost aceea ca pana la 50% din debitul restant cesionat de banci sa fie impozitat cu 25%, iar ce depaseste 50% din acest debit sa fie impozitat cu 85%.

Intre timp, situatia s-a schimbat din nou, iar senatoarea a lansat o platforma pe o retea de socializare in care-i invita pe romani sa-si exprime punctul de vedere vizavi de proiectul legat de impozitarea creantelor bancare, pentru ca subiectul a generat discutii aprinse in comisiile de specialitate din Senat. Potrivit initiatoarei, propunerile initiale au fost inlocuite cu altele, care la randul lor au suferit alte modificari.

Bancile promoveaza creditul cu verificare la Fisc


Bancile incep din nou sa isi promoveze produsele de creditare promitand documentatie limitata si acordare rapida. Spre deosebire de perioada de boom, insa, de data aceasta in joc intra si Fiscul, care furnizeaza bancii datele despre veniturile clientului, care inlocuiesc adeverinta de salariu. 

Tot mai multe banci anunta incheierea unei astfel de conventii cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), pe care le prezinta ca pe un avantaj pentru client, in sensul in care acesta scapa de "corvoada" adeverintei de venit, in momentul in care aplica pentru un credit. 

In fapt, este mai mult o masura de siguranta pentru banca, datele de la Fisc fiind mult mai sigure decat cele furnizate de angajator. Pe baza acestor conventii, banca anunta termene foarte mici de aprobare a creditului. 

Initial, Asociatia Romana a Bancilor a semnat un protocol in acest sens cu ANAF, iar ulterior, bancile au anuntat incheierea unor acorduri individuale cu Fiscul. 

Raiffeisen Bank si Idea Bank sunt printre bancile care au anuntat pana in prezent semnarea unor astfel de acorduri, iar recent si ING Bank a intrat in grupul bancilor care verifica direct la Fisc informatiile legate de veniturile unui client care solicita un credit.

ING lanseaza creditul "15 minute"

Banca a facut acest anunt in contextul lansarii unui credit de nevoi personale, cu acordare ”in 15 minute”, in medie. Mai mult, banca promite clientului ca primeste banii in cont imediat dupa aprobarea creditului. 

Valoarea creditului poate fi cuprinsa intre 2.000 si 90.000 de lei, perioada de acordare poate merge pana la 5 ani, iar dobanda este fixa si se situeaza intre 8,95% pe an pentru clientii care primesc banii in cont la banca si 10,45% pe an, dobanda standard. 

Pentru acordarea creditului, banca percepe doua comisioane: comision de analiza a dosarului de credit, perceput doar in cazul acordarii creditului (105 lei) si comision de administrare, care se plateste o singura data, in momentul acordarii creditului (1% din valoarea sumei imprumutate), mentioneaza banca in comunicat. 

In plus, pentru refinantarea creditelor de nevoi personale nu se percepe nici comision de analiza si nici de adminstrare pana la 30 noiembrie 2015.