Monday, December 4, 2017

Vor romanii sa ofere acces la datele lor financiare altor companii decat banci?

Romanii raman conservatori cu privire la a da acces la datele lor financiare altor institutii financiare, in afara de banca cu care lucreaza. Aproape jumatate din participantii la un sondaj, derulat in contextul intrarii in vigoare a noii directive a serviciilor de plata, sunt reticenti la o astfel de schimbare. 

Mai exact, 22% dintre acestia declara nu vor accepta sub nicio forma accesul la datele financiare pentru alte institutii in afara de banca lor. In mod surprinzator, nu sunt diferente semnificative in functie de varsta. 

In acelasi timp, mai mult de 25% ar accepta accesul la datele lor financiare daca Banca Nationala a Romaniei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sau banca cu care ei lucreaza ar confirma ca institutia terta este licentiata pentru a procesa informatiile financiare.

Astfel, bancile sunt preferate de 90% dintre respondenti pentru a oferi datele financiare, in timp ce doar 4% ar oferi date financiare retelelor sociale.

Totusi, 19% din oameni cred ca bancile vor fi afectate de noua directiva, iar in opinia lor acestea trebuie sa introduca noi produse si servicii inovative care sa fie dezvoltate in interiorul bancilor.

Studiul a fost realizat de IPSOS la comanda No-Cash, in contextul intrarii in vigoare din 2018 a noii directive si a fost prezentat in prima zi a conferintei dedicata acesteia: Fintech Banking Summit – New Business Models. Prin intermediul studiului s-a urmarit disponibilitatea romanilor de a-si oferi datele financiare personale si altor institutii in afara bancii proprii in vederea efectuarii unor servicii de plati. 

Care sunt motivele cel mai des invocate

Din cercetare a mai reiesit, pe de alta parte, ca 34% din populatie este indecisa cu privire la nivelul de acces la datele financiare pe care ar vrea sa-l ofere altor institutii in afara de banca lor. “Acest segment ar avea nevoie de mai multe informatii pentru a decide accesul la datele lor financiare”, potrivit studiului citat. 

De asemenea, se remarca faptul ca nu exista o diferenta semnificativa cu privire la accesul la datele financiare in functie de provenienta firmei (romana sau straina) care acceseaza datele.

Motivele cele mai importante pentru care o persoana nu ar vrea sa dea acces la datele financiare unei institutii terte constau in nivelul de securitate si confidentialitatea datelor. 

Studiul a fost derulat online, intre 20 si 22 noiembrie, pe un esantion representativ de 1.090 de respondenti cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani si cu o eroare de esantionare de 2,96%.