Tuesday, September 24, 2013

Deprecierea leului este provocata de iesirile de capital

Din luna august, cursul de schimb a inceput un nou ciclu de crestere, care s-ar putea prelungi pentru o perioada mai indelungata. Schimbarile sunt generate de iesirile de capital si afecteaza nu doar Romania, ci toate tarile emergente.

La inceputul lui august, cursul euro-leu s-a aflat sub pragul de 4,40, pentru ca ulterior sa urce dincolo de 4,55. La inceputul lunii septembrie, scenariul s-a repetat si de aceasta data cursul euro este impins spre 4,60 lei.

Conform unui raport publicat de BNP Paribas, aceasta evolutie nu afecteaza doar Romania, ci toate tarile emergente. In perioada mai-iunie 2013 si apoi in luna august, au avut loc iesiri importante de capital, care au depreciat monedele emergente.
Fata de luna aprilie, indicele cursurilor de schimb al tarilor cu cele mai mari fluxuri de capital a scazut cu aproape 8%. Tarile din Europa Centrala si de Est – Romania, Ungaria, Cehia si Polonia -  au rezistat cel mai bine la aceste turbulente financiare.

Analistii BNP Paribas considera ca actuala tendinta de inversare a fluxurilor de capital s-ar putea prelungi pe o perioada destul de lunga, ceea ce inseamna ca leul nu este de asteptat sa recupereze prea curand terenul pierdut.

Investitorii straini isi retrag banii din 2 motive pricipale:

-    banca centrala a Statelor Unite este de asteptat sa inceapa sa isi diminueze programul de achizitii de active financiare, ceea ce va conduce la o lichiditate scazuta pe pietele financiare; In aceste conditii, accesul la finantare mai deveni mai dificil pentru guverne si corporatii;
-    ultimii 3 ani au aratat un proces de incetinire a cresterii economice in majoritatea economiilor emergente, iar fundamentele macroeconomice s-au deteriorat.

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?


Folosit corect, creditul ne poate ajuta sa ne indeplinim dorintele, indiferent ca este vorba de o casa, o masina sau diverse alte bunuri.  

Important este ca intotdeauna sa ne evaluam precis capacitatea de rambursare, astfel incat imprumutul sa nu devina o povara sau, chiar mai rau, sa nu-l putem achita pana la capat.

Prin urmare, inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este bine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara proprie si cat de mult iti poti permite sa platesti la un credit. 

In numai 10 minute, poti afla ce imprumut iti poti permite, fara riscul de a te supraindatora! Ai nevoie de o foaie de hartie si de un calculator. In plus, extrasele de cont de la banca pe ultimele luni se pot dovedi foarte utile.

Volksbank introduce 3 pachete de cont curent

Volksbank a introdus in oferta 3 pachete de cont curent pentru persoane fizice, care combina servicii bancare si asigurari.
Comisionul lunar de administrare este de 4 lei, 8 lei si 20 lei pe luna, in functie de pachetul ales. Toate pachetele includ un cont curent, un card de debit si acces la internet banking. In cazul pachetelor superioare, se adauga servicii suplimentare – cont in valuta, card multivaluta, asigurari, plati gratuite si alerte SMS.
O alta facilitate este posibilitatea de a utiliza in decursul unei luni, pana la 300 lei din descoperitul de cont aprobat, fara a datora dobanda.

Serviciile de asigurare sunt oferite in parteneriat cu Allianz-Tiriac si ofera protectie pentru cheltuieli neprevazute cu locuinta, asistenta medicala in caz de accident si pentru cheltuielile generate de intreruperea calatoriilor.

ASF interzice fondurilor de pensii sa faca tranzactii cu actiuni 2 zile

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a interzis fondurilor de pensii private sa tranzactioneze actiuni timp de 2 zile, din cauza unor verificari desfasurate privind siguranta detinerilor de actiuni aflate in portofoliul acestora. 

Opera?iunile de verificare se vor încheia luni, 23 septembrie 2013. Tranzactiile nu se vor putea efectua astfel pe perioada de desfasurare ale acestora, respectiv in zilele de vineri, 20 septembrie si luni, 23 septembrie 2013.

“ASF doreste sa informeze publicul ca decizia trebuie privita ca una preventiva, de siguranta”, se precizeaza in comunicatul de presa oficial trimis de autoritate. 
Decizia a fost luata in conditiile in care a avut loc furtul de actiuni in valoare de 200.000 euro din contul Anei Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC din Romania, informeaza Ziarul Financiar. Actiunile furate nu se aflau in custodia unei banci, ci a unui broker, in conditiile in care legea oblige fondurile de pensii sa pastreze actiunile in custodia unei banci, mai arata Ziarul Financiar.