Monday, March 17, 2014

Robor la 3 luni revine lent sub 3%

Robor la 3 luni a revenit joi sub nivelul de 3%, in conditiile in care la finele lunii ianuarie sarise brusc, in numai 2 zile, de la mai putin de 2% la peste 3,5%. 
Experienta arata ca in vreme ce scaderile sunt destul de line in cazul Robor, cresterile sunt de a dreptul fulgeratoare. Daca numai in 2 zile, Robor la 3 luni aproape ca si-a dublat valoarea, scaderea nu mai este atat de rapida. 


BNR a publicat joi o valoare de 2,99% pentru Robor la 3 luni, indicele monetar cel mai utilizat de banci pentru stabilirea ratei de dobanda la lei si singurul indice in functie de care sunt indexat dobanzile aferente creditelor acordate prin programul Prima casa.

Cei mai afectati de fluctuatiile ample ale dobanzilor interbancare sunt persoanele care obtin credite ipotecare pe perioade de 20-30 ani. Termenul lung pe acorda creditele face ca impactul modificarilor de dobanda sa fie resimtit intr-o masura semnificativa la nivelul ratei lunare.

Banca Angliei vrea sa oblige bancherii sa returneze bonusurile din ultimii 6 ani

Banca Angliei vrea sa oblige conducatorii de banci sa returnze bonusurile din ultimii 6 ani, daca au gestionat prost activitatea bancii.

Conform propunerii actuale, banii vor fi returnati in cazul in care managerii au actionat neglijent sau atunci cand activitatea financiara a bancii se inrautateste. Aceste masuri vor fi suportate de toti cei care ar fi trebuiti sa fie constienti de deficientele existente si nu au luat nicio masura pentru a le remedia.

Aceste reguli ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2015, motiv pentru care bancherii au inceput sa devina ingrijorati, deoarece nu stiu daca banii pe care i-au primit in ultimii ani, vor mai ramane in conturile personale.

De exemplu, Royal Bank of Scotland a alocat pentru bonsuri 576 milioane de lire sterline in 2013, desi  avut o pierdere de 8,2 miliarde lei. Si in anul anterior, s-au acordat bonusuri desi banca a mers tot pe pierdere.

Leasing auto: Cum obtin decizia de calcul pentru timbrul de mediu?

Intrebare: Am terminat leasingul la o masina pe 09.04.2013,am primit actele pentru inmatriculare de la Porsche Leasing,cu mentiunea pe certificatul de inmatriculare,ca autoturismul a fost instrainat pe data de 10.04.2013!Pe data de 20.04.2013 am depus dosarul pt calcularea taxei de timbru,pana in ziua de 06.03.2014 nu am primit nici un raspuns!Pot circula cu masina in aceste conditii,este legal?ce riscuri exista daca sunt oprit in trafic,eu avand o dovada cu un nr de inregistrare,pt dosarul depus in vederea calcularii taxei de timbru!

Raspuns: Decizia de calcul aferenta timbrului de mediu nu se transmite catre dumneavoastra, ea trebuie ridicata de la unitatea ANAF la care ati depus dosarul. Conform legii, termenul de eliberare este de 48 ore in cazul persoanelor fizice sau juridice, altele decat societatile de leasing.

In ceea ce priveste utilizarea masinii, in aceste conditii, conform legii, aveti la dispozitie 30 zile din momentul transferului de proprietate in care trebuie sa anuntati organele de politie cu privire la schimbarea proprietarului.

Piata asigurarilor stagneaza

Primele brute subscrise in 2013 au fost de 8,3 miliarde lei, in crestere cu 0,42% fata de anul anterior. Ponderea asigurarilor in PIB s-a situat la 1,3%.

Stagnarea din anul 2013 a fost cauzata, in principal, de scaderea cu 8,27% a primelor brute subscrise pentru asigurari de viata, in timp ce primele brute pentru asigurari generale s-au majorat cu 2,85%.

Cel mai abrupt declin s-a consemnat pe segmentul asigurarilor de viata cu componenta investitionala, unde subscrierile s-au diminuat cu 12,4%.

Pe de alta parte, societatile de asigurare au platit indemnizatii mai mici cu 5% fata de 2012. Cele mai multe idemnizatii brute s-au achitat pentru politele RCA, unde daunele s-au ridicat la 1,9 miliarde lei, cu 3,4% mai mult decat in 2012.