Wednesday, April 1, 2015

BNR a redus dobanda la 2% pe anBNR a redus dobanda la 2% pe an

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis reducerea dobanzii de politica monetara de la 2,25% la 2% pe an, nivel care reprezinta un nou minim istoric. Decizia a fost anticipata de analisti, care estimeaza ca ar putea fi ultima reducere operata de banca centrala pana la finalul anului viitor. 

In plus, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,75 puncte procentuale de la +/-2 puncte procentuale. 

”In consecinta, incepand cu data de 1 aprilie, rata dobanzii aferenta facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,75% pe an de la 4,25%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%”, se precizeaza in comunicat.
    
Tot in sedinta de marti, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%, dar si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. 

In privinta rezervelor minime, cei mai multi dintre participantii la un sondaj realizat de  Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania estimeaza reducerea la pasivele in lei pana la 8% in decembrie 2015, precum si a celor in valuta pana la 12% in decembrie 2015.

ROBOR la 3 luni creste strategic pe final de trimestru

Dobanzile pe piata bancara au crescut pe finalul lunii martie, astfel ca ROBOR la 3 luni a urcat de la minimul istoric de 1,28% la jumatatea lunii  la 1,48% in 31 martie. Aceasta crestere afecteaza in primul rand clientii bancilor care au credite in lei cu actualizarea lunara sau trimestriala a dobanzii.
 
Astfel, indicatorul de referinta pentru majoritatea creditelor in moneda nationala a pierdut in cateva zile tot castigul din ultimele doua luni. Pe scadentele mai scurte, dobanzile au crecut chiar mai mult de la o zi la alta, iar marti au ajuns la 2,38% over night si la 2,28% la o saptamana. Aceste niveluri sunt triple fata de cele de la inceputul lunii martie.

Si pe scadente mai lungi au urcat dobanzile, insa ceva mai putin, ROBOR la 12 luni ajungand la 1,7%. 

Cresterea dobanzilor pe piata monetara vine dupa o perioada de scadere constanta. Pentru ROBOR la 3 luni, o valoare similara cu cea actuala nu a mai fost atinsa din 2 februarie (1,49%). Banca Nationala a calculat o valoare de 1,4% la inceputul lunii martie, indicatorul scazand ulterior sub nivelul de 1,3%.
La finalul anului trecut, ROBOR a 3 luni era de 1,7%, iar in urma cu un an, 2,97%.

Consiliul Fiscal respinge proiectul de Cod Fiscal

Consiliul Fiscal a avizat negativ proiectul de modificare a Codului Fiscal aprobat de Guvern. Motivatia consta in faptul ca exista o probabilitate extrem de ridicata ca reducerile de taxe anuntate sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu. In plus, masurile compensatorii anuntate sunt considerate nerealiste.

„Initiativa Guvernului de a rescrie Codul Fiscal este justificata si binevenita date fiind modificarile foarte numeroase pe care acest document le-a suferit de-a lungul anilor, insa reducerile ample la nivelul taxelor si impozitelor sunt nesustenabile”, reiese din opinia Consiliului Fiscal asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal. 

Reducerile ample de taxe si impozite sunt nesustenabile


Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat la o conferinta pe teme economice ca masurile de compensare propuse de Guvern sunt nerealiste. Executivul spera ca, in 2016, sa se intoarca la buget 9 miliarde de lei din cele 16 miliarde rezultate in minus din reducerea taxelor. 

Consilul Fiscal a estimat ca veniturile suplimentare la buget vor fi de maxim doua miliarde de lei. Ionut Dumitru a mai spus ca, pentru a avea incasari suplimentare de 9 mliarde de lei in 2016, ar trebui sa obtinem o crestere economica de 7%!

In ceea ce priveste reducerea evaziunii fiscale cu 2% din PIB, respectiv 14 miliarde de lei anual, a doua sursa de compensare a scaderii taxelor anuntata de Guvern, presedintele Consiliului Fiscal sustine ca este, de asemenea, nerealista. El a amintit faptul ca, de multi ani incoace, Romania a obtinut o reducere a evaziunii fiscale cu maxim 0,2% din PIB, iar fenomenul ia amploare de la an la an. In prezent, evaziunea fiscala este estimata la aproximativ 16% din PIB. 

In aceste conditii, „estimarile Consiliului Fiscal indica deficite efective superioare nivelului de referinta de 3% din PIB pentru intervalul 2016-2019, iar evolutiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugereaza reversarea progreselor realizate pana in prezent in ceea ce priveste consolidarea fiscala, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat in anul 2010”.

Proiectul de Cod Fiscal pericliteaza adoptarea euro in 2019


Potrivit Consiliului Fiscal, asemenea evolutii sunt in flagranta contradictie cu principiile si regulile fiscale instituite de Legea Responsabilitatii Fiscal Bugetare, precum si cu tratatele de guvernanta fiscala la nivel european.

Mai mult, estimarile prezentate de catre Consiliul Fiscal nu iau in considerare acordul politic recent incheiat de a majora cheltuielile de aparare pana la 2% din PIB pentru cel putin 10 ani incepand cu 2017, de la 0,8% la finele anului 2013, si nici reactia potentiala a pietelor financiare la o deteriorare permanenta, de proportii, a pozitiei structurale a finantelor publice ale Romaniei.

"In plus, este imposibil de conciliat o asemenea evolutie proiectata a pozitiei finantelor publice cu obiectivul anuntat de catre Guvern de adoptare a euro in anul 2019, in conditiile in care estimarile Consiliului Fiscal indica existenta unui deficit excesiv pentru anii urmatori in situatia aplicarii noului Cod Fiscal", precizeaza Consiliul Fiscal.

Potrivit Legii Responsabilitatii Fiscale, in cazurile in care se fac propuneri de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, acestea trebuie sa aiba avizul Ministerului Finantelor Publice si al Consiliului Fiscal, conform caruia impactul financiar a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare. In caz contrar, masura trebuie insotita de propuneri de masuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare.

RBL reduce dobanzile la creditele ipotecare in lei

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a redus cu peste un punct procentual dobanzile la creditele in sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ, cu ipoteca. Astfel, dobanda fixa pentru un credit in lei porneste de la 4,5% pe an, in functie de avans. In plus, banca ia in calcul veniturile a trei codebitori.
Potrivit unui comunicat al bancii, in primii cinci ani, la creditele in lei pentru domeniul locativ, cu ipoteca, dobanda este fixa, intre 4,5% si 5,75% pe an, in functie de valoarea avansului (intre 0% si 40%). 

”Dupa aceasta perioada, clientilor li se asigura o dobanda fixa de 4,5% pe an, pentru toata perioada ramasa a creditului (aproximativ 8 – 9 ani sau mai mult in functie de tarif)”, se precizeaza in comunicat. 

De exemplu, daca o persoana are nevoie de 70.000 lei pentru a finaliza o constructie poate lua un credit cu ipoteca, cu avans 20% si va plati o perioada de aproximativ 4 ani si jumatate o rata lunara de 572 lei, la o dobanda fixa de 4,99%. Dupa aceasta perioada, dobanda fixa se va reduce la 4,5%, iar rata lunara scade la 490 lei, achitata timp de aproximativ 8 ani. Dupa 12 ani si jumatate, clientul va achita un total de aproximativ 78.805 lei, DAE fiind de 5,25%, se mai arata in comunicatul bancii.

Noua oferta este insotita si de campanii promotionale


Banca deruleaza si o campanie promotionala, in perioada aprilie – septembrie 2015, in care se anuleaza comisionul de analiza dosar credit, care este de 1.400 de lei, pentru cei care contracteaza credite imediate pentru locuinta. Oferta este valabila pentru creditele anticipate sau intermediare cu ipoteca. 

In aceeasi perioada, banca desfasoara campania „Despacheteaza-ti visurile intr-o casa noua!” in cadrul careia urmeaza sa acorde 180 de premii a cate 1.000 lei fiecare. ”Astfel, toti clientii care contracteaza un credit pentru locuinta in valoare de cel putin 25.000 lei si il utilizeaza integral in perioada aprilie – septembrie 2015, participa automat la una dintre extragerile lunare, cu 30 de premii a cate 1.000 lei fiecare. Fiecare multiplu de 25.000 lei din valoarea creditului acordat aduce o sansa de castig suplimentara”, se precizeaza in comunicatul bancii.

Pachetul de economisire – creditare presupune o perioada de economisire de 3-5 ani, urmata de perioada de creditare cu dobanda fixa la lei, de 4,5% pe an, in functie de produsul ales. In perioada de economisire, clientul primeste si o prima de stat de 25% din suma economisita intr-un an, in limita a 250 euro pe an, plus dobanda oferita de banca de 1,5% pe an.