Monday, March 25, 2013

Cum economisim corect printr-un contract de economisire-creditare?

Contractele de economisire-creditare pot reprezenta o forma avantajoasa de economisire, daca sunt utilizate in mod corect. Afla mai jos cat de mult poti castiga printr-un astfel de contract si cand este acest produs recomandat.

Contractele de economisire-creditare sunt adecvate celor care vor si pot sa economiseasca pe termen lung. 

Ce primesti pentru banii tai economisiti?


Daca poti economisi 5 ani sau chiar mai mult, atunci aceste contracte iti pot aduce castiguri semnificative in timp. Pe langa dobanda de 3% (sau 1,5% in functie de tariful ales) pe an, bonificata de banca, vei avea dreptul la o prima de stat. Aceasta este egala cu 25% din sumele economisite in cursului anului, echivalentul in lei a maxim 250 euro.

Pentru a profita la maxim de avantajele produsului, e bine sa economisesti an de an. Doar in acest mod vei putea beneficia pe tot parcursul perioadei de economisire de toate primele de stat. 

Daca faci o singura depunere la inceputul contractului, vei avea dreptul doar la prima de stat aferenta anului respectiv.

Cum maximizezi veniturile?


Pentru a incasa prima de stat maxima (de 250 euro pe an), depunerile anuale pe care trebuie sa le efectuezi trebuie sa fie de aproximativ 4.500 lei.

Familia ta poate economisi mai mult? Nu este nicio problema. Contractele de economisire-creditare pot fi incheiate pentru fiecare membru al familiei. 

Astfel, o familie de 2 persoane poate beneficia de 2 prime de stat de cate 250 euro, daca incheie 2 contracte (cate unul pentru fiecare membru al familiei) si depune 9.000 lei pe an la banca, adica 4.500 lei pe fiecare contract.

Mai mult, contractele de economisire-creditare pot fi incheiate chiar si pentru copii, care pot primi la randul lor, prime de stat pentru economiile depuse de parinti in contul lor. 

Studiu de caz


O persoana care face depuneri lunare de 375 lei, va acumula dupa 5 ani peste 29.000 lei la banca. In acest interval, depunerile sale lunare (inclusiv comisioanele platite) vor fi de 23.000 lei. 

Castigul net se va ridica la peste 6.000 lei.

Perioada de economisire nu este insa limitata. Clientii pot continua sa economiseasca mai departe. 

De exemplu, daca depui 375 lei pe luna, timp de 7 ani, suma economisita va ajunge la 42.000 lei. Sumele totale depuse de client vor fi de 32.200 lei, astfel ca se va inregistra un castig net de aproape 10.000 lei.

Mai mult, un lucru extrem de important este posibilitatea accesarii unui credit in lei, cu dobanda fixa, oferit dupa perioada de economisire. Acesta este un produs oferit doar de bancile de locuinte.

Astfel, dupa perioada de economisire, poti lua un credit cu dobada fixa, intre 4,5% si 6% (in functie de tariful ales). Creditul il poti utiliza doar pentru casa: renovare, reabilitare, constructie, achizitie locuinta etc. 

Informatii despre acest tip de creditare cu dobanzi mici si fixe puteti afla la Raiffeisen Banca pentru Locuinte sau accesand Ghidul de economisire-creditare, realizat de Conso.ro. 

Pentru consiliere personalizata, poti trimite un email la adresa info@railoc.ro sau poti suna la call-center-ul Raiffeisen Banca pentru Locuinte (021 2333 000). De asemenea, poti cere detalii suplimentare in orice agentie Raiffeisen Bank.


Ce e un credit anticipat?

Contractele de economisire-creditare sunt o solutie atractiva de finantare a proiectelor imobiliare (randament bun la economisire, dobanzi mici si fixe la creditare), insa trebuie sa economisesti o anumita perioada pana cand vei putea obtine creditul. 

Daca nu te grabesti sa iei imediat un credit, in prima etapa, trebuie sa economisesti pana cand acumulezi o suma prestabilita (40% sau 50% din valoarea proiectului locativ), iar apoi banca iti acorda creditul locativ cu dobanda fixa de 4,5% sau 6%. In general, perioada de economisire este de aproximativ 5 ani (in functie de valoarea proiectului tau locativ).

Daca trebuie sa-ti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia potrivita este un credit anticipat

Acest produs are doua mari avantaje:
-    iti pastreaza dreptul la primele de stat si la creditul locativ, cu dobanda fixa si redusa la lei;
-    poti obtine imediat banii necesari pentru investitia locativa.

Loteria pensiilor private s-a adjudecat cu o rata de 93% in februarie 2013

Daca la Loto 6/49 se castiga tot mai rar, loteria pensiilor private trage jokerul in fiecare luna. In runda din februarie 2013, 93% dintre noii participanti au fost repartizati prin loterie.

In februarie, peste 29.000 de romani au devenit participanti la fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II). Dintre acestia, numai 1.933 s-au interesat de pensia privata si au semnat un act de aderare.

Restul de 27.500 de persoane nu le-a pasat la ce fond de pensie privata vor plati contributii, astfel ca sistemul de repartizare aleatorie a luat decizia in locul lor. Acestia au fost impartiti in mod egal intre fondurile de pensii, fiecare dupa cum a avut noroc.
Pentru fondul de pensii Vital, loteria a asigurat 99,8% din toti clienti atrasii in luna februarie. Altfel spus, clientii atrasi in mod direct de administrator intr-o luna aproape ca se numara pe degetele de la o singura mana.

Situatia este similara la toate fondurile de pensii private. Ponderea noilor clienti veniti prin loterie inregistreaza cel mai scazut nivel la Eureko (82%), conform datelor CSSPP pentru luna februarie 2013.

Asa cum Conso.ro a semnalat in mod repetat, sistemul de loterie a devenit in ultimii ani un model de business pe piata pensiilor private: poti sa nu faci absolut nimic si totusi vei avea mai multi clienti, de la care sa incasezi comisioane pana cand acestia vor iesi la pensie.