Thursday, April 17, 2014

UE introduce dreptul oricarui cetatean la un cont bancar de baza

Parlamentul European a adoptat o noua directiva care prevede accesul la un cont bancar de baza pentru orice cetatean al UE. In plus, directiva va facilita comparatia comisioanelor la conturile curente.

Directiva conturilor bancare confera oricarui cetatean european – indiferent de tara unde are domiciliul sau de situatia financiara – dreptul de a beneficia de un cont curent de baza, prin intermediul caruia sa poate efectua plati si incasari bancare.

“Cu acest vot, aducem o schimbare importanta in vietile milioanelor de cetateni europeni, oferindu-le acces la un cont bancar de baza, pentru a-si incasa cu usurinta salariul sau pentru a-si plati facuta la electricitate, de exemplu. Acest nou drept permite cetatenilor sa participe pe deplin in viata economica si sociala a societatii moderne”, afirma comisarul pentru piata interna, Michel Barnier.

Aceste tipuri de conturi bancare vor permite clientilor sa deruleze operatiuni precum depuneri si retrageri de numerar, incasari si plati interbancare, inclusiv obtinerea unui card de debit, atasat contului.

Fiecare stat membru trebuie sa decida daca contul de baza va fi oferit gratuit sau la un cost rezonabil, stabilit la nivel national, in functie de venitul mediu, comisioanele si costurile asociate cu furnizarea serviciilor.

Bancile nu vor putea refuza deschiderea unui cont, pe motiv ca solicitantul a avut restante la credite sau are o situatie financiara precara. Statele membre trebuie sa decida insa daca toate bancile trebuie sa ofere acest serviciu sau doar un numar limitat de banci, cu conditia ca accesul consumatorilor sa fie facil.

Comisioane mai usor de comparat

In plus, directiva va permite consumatorilor sa compare mai usor comisioanele conturilor curente, prin introducerea obligatorie a unui document standardizat pe care bancile trebuie sa-l ofere clientilor, inainte de incheierea contractului. 

Lista comisioanelor va include doar cele mai frecvente costuri suportate de clienti, pentru a fi usor de inteles de catre consumator. In prezent, lista de comisioane poate ajunge si la 10 pagini sau mai mult, astfel ca e dificil pentru un consumator neavizat sa isi dea seama care sunt costurile relevante.

Acesta abordare a fost urmata si de Conso.ro in comparatia Conturilor curente, unde utilizatorii pot afla rapid care sunt costurile cele mai importante la toate bancile. Informatiile sunt actualizate permanent, astfel ca utilizatorii pot folosi cu incredere tabelele comparative, pentru a alege cea mai buna oferta.

Banca va putea fi schimbata mai usor

Noua directiva prevede un mecanism prin care consumatorii vor putea schimba mai usor banca la care au un cont curent, chiar si in situatiile cand clientul alege sa isi transfere contul intr-o banca dintr-un alt stat membru.

Pe viitor, consumatorul va face un singur drum: la banca unde intentioneaza sa isi mute contul. Pe urma, toate procedurile vor fi reglate la nivel interbancar: noua banca va prelua toate informatiile necesare de la actuala banca, va informa angajatorul si furnizorii de utilitati de modificararile intervenite si va asista clientul sa isi tranfere banii in noul cont.

Plata depozitelor garantate se va face in 7 zile din 2024

Noua directiva privind garantarea depozitelor mentine la 100.00 euro plafonul de garantare per deponent, dar va asigura plata mai rapida si mai usoara a sumelor garantate, in caz de faliment.

Termenul de plata al compensatiilor va fi redus gradual de la 20 zile lucratoare, cat este in prezent, la 7 zile lucratoare in 2024.

In plus, va creste gradul de informare al deponentilor, deoarece bancilor vor explica mai bine care este institutia care le garanteaza propriile depozite.

Conform noilor prevederi, vor fi garantate toate depozitele constituite de persoane fizice, iar in cazul companiilor, garantiile vor fi oferite, indiferent de dimensiunea firmei. 

Depozitele constituite in valute, care nu sunt emise de un stat membru al UE, vor fi de asemenea garantate, ceea ce este important pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Informatii precontractuale mai clare pentru micii investitori

Parlamentul European a votat introducerea unui document cu informatii precontractuale, care sa fie oferit micilor investitori atunci cand cumpara produse de investitii. Acesta va permite ca riscurile, costurile si performantele sa fie intelese mai usor de consumatori.

Noul document va acoperi o plaja larga de produse de investitii, pe care consumatorii le pot achizitiona prin banci, intermediari financiari sau de pe internet. Noile reguli vor fi obligatorii la vanzarea de asigurari unit-linked, fonduri de investitii si depozite structurate.

“Prea des, consumatorii au cazut in capcana deoarece industria financiara le-a vandut produse pe care nu le-au inteles sau de care n-au avut nevoie. Consumatorii europeni au nevoie de sa stie intr-un limbaj simplu, in ce investesc si care sunt riscurile”, afirma comisarul pentru piata interna, Michel Barnier.

Noul document informativ va remedia problemele de informare care apar la achiztia produselor de investitii si urmareste sa prezinta intr-o maniera simpla riscurile si costurile asociate. Scopul este sa permita consumatorilor sa compare mai usor produsele de investitii.

In plus, institutiile financiare vor fi obligate sa precizeze daca ofera garantii pentru capitalul investit sau daca exista riscul ca sumele investite sa fie pierdute.

Spre deosebire de propunerea initiala, fondurile de pensii private au fost excluse de la aplicarea acestor reguli, urmand ca situatia sa fie reanalizata peste 4 ani, de la intrarea lor in vigoare.

Finantele propun scutirea profitului reinvestit

Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect pentru modificarea Codului Fiscal, care prevede scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit.

Potrivit proiectului, agentii economici vor fi scutiti integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in echipamentele tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru.

Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizata cu prioritate pentru constituirea rezervelor pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar.

Scutirea s-ar putea aplica pana la data de 31 decembrie 2015, inclusiv. Proiectul se afla in prezent in dezbatere publica.