Tuesday, January 14, 2014

Care sunt bancnotele euro cel mai des contrafacute?

Numarul de bancnote false in euro se mentine scazut, chiar daca a avut loc o crestere a contrafacerilor. S-au descoperit aproximativ 353.000 de falsuri in semestrul II din 2013.

Numarul contrafacerilor este foarte scazut, daca avem in vedere ca sunt in circulatie 15 miliarde de bancnote.

Peste 75% dintre falsuri se produc cu bancnotele de 20 euro si 50 euro. Contrafacerile cu bancnote de 10 euro sunt in crestere, ponderea lor ajungand la 6,3% din totalul falsurilor. 

Cele mai putine falsuri se inregistreaza cu bancnotele de 5 euro (0,4% din total).

Pentru a reduce riscul de frauda, BCE pune in circulatie gradual seria de bancnote Europa, mai sigure si mai durabile. In mai 2013, a fost inlocuita bancnota de 5 euro, iar in septembrie 2014 – urmeaza sa fie introdusa noua bancnota de 10 euro (foto). Planul de inlocuire se va continua cu bancnote cu valori din ce in ce mai mari, cea mai mare fiind de 500 euro.

Statele Unite acorda noi drepturi clientilor cu credite ipotecare

Statele Unite au introdus un nou set de reguli la creditele ipotecare, pentru a asigura un grad mai ridicat de protectie a clientilor. 

Autoritatile pun mai multa raspundere pe seama bancilor, pentru creditele pe care le acorda. Acestea sunt obligate sa trimita lunar extrase de cont pentru creditul ipotecar (unde sa mentioneze soldul ramas, rata dobanzii, rata platita si modul in care aceasta a dus la scaderea datoriei). In plus, bancile sunt obligate sa opereze rambursarea unei rate in momentul incasarii banilor. Gradul maxim de indatorare este limitat la 43% la noile imprumuturi.

Procedurile de executare silita vor putea fi demarate numai dupa 120 de zile de la ultima rata platita si doar dupa ce clientul a completat un formular special, denumit cerere de limitare a pierderii, la care finantatorul a raspuns. In urma unei astfel de solicitari, banca trebuie sa prezinte clientului toate solutiile disponibile pentru a evita executarea silita.

Intermediarii de credite nu vor putea incasa comision decat de la o singura parte (ori de la banca, ori de la client), iar politica de remunerare din banci nu va mai incuraja vanzarea de credite riscante catre consumatori. Anterior, salariatii primeau bonusuri mai mari daca vindeau credite cu grad de risc mai ridicat si indemnau consumatorii sa achizitioneze astfel de imprumuturi.

In cazul in care rata dobanzii este variabila, bancile sunt obligate sa notifice din timp clientii atunci cand dobanda urmeaza sa se modifice, pentru ca acestia sa aiba timp suficient la dispozitie pentru a se refinanta.

Creste interesul publicului pentru plata online a taxelor

Peste 9.500 de contribuabili din sectorul 3 al Capitalei si-au ridicat datele de acces pentru a-si putea achita online taxele locale, in urma campaniei derulate in partea a doua a anului trecut. 

O treime dintre acestia si-au activat conturile. Ca si noutate, datele de acces pot fi obtinute si din punctele amplasate in Bucuresti Mall, Auchan Titan si Auchan Vitan. Campania s-a extins pana la 31 martie 2014. Primaria ofera locuitorilor posibilitatea de a-si achita taxele pe www.ghiseul.ro inca din 2012. 

“Tot mai multi romani au inceput sa inteleaga beneficiile platii taxelor si impozitelor online cu cardul si acest lucru se vede si in numarul in crestere de tranzactii pe ghiseul.ro”, afirma Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia la Visa Europe. Numarul platilor realizate pentru Sectorul 3 a crescut peste 5 ori, de la 781 in 2012 la 4.113 in 2013.

Platforma online ofera posibilitatea de a plati online cu cardul taxele si impozitele locale, precum si amenzile existente. Poti verifica pe Ghiseul.ro lista primariilor inscrise in acest sistem.

2013 este anul cu cea mai mica inflatie

Rata inflatiei a inregistrat cel mai scazut nivel de dupa 1990, fiind de numai 1,55% in cursul lui 2013, reiese din datele publicate de Institutul National de Statistica.

Evolutia a fost posibila, in special, datorita scaderii preturilor la produsele alimentare, care s-au ieftinit cu aproape 2%. In schimb, marfurile nealimentare si serviciile s-au scumpit cu peste 3%.

Totodata, merita semnalate scumpirile foarte mari care au avut loc la energie electrica (+7,9%) si gaze naturale (+9,25) . Aceasta tendinta va continua si in acest an, avand in vedere programul de liberalizare a preturilor asumat de guvern.

Tinta de inflatie pe care BNR si-a propus-o in 2014 este de 2,5%, iar inflatia este estimata ca se va situa la 3% la finele anului curent.