Monday, March 24, 2014

Jumatate dintre bancheri cred ca imobilele vor continua sa se ieftineasca

Tendinta de reducere a preturilor la imobile ar putea continua, mai mult de jumatate dintre bancherii inclusi intr-un sondaj BNR estimand ca declinul va persista, cel putin in prima parte a anului.

De remarcat, ca ponderea bancherilor care mizeaza pe continuare tendintei descendente a preturilor pe piata imobiliara este intr-o crestere semnificativa fata de anul trecut. 
Aceste evolutii nu sunt de asteptat sa influenteze cererea de credite imobiliare, care este prognozata sa ramana constanta. 

Programul Prima Casa continua sa reprezinta o atractie importanta pentru consumatori, prin prisma avansul extrem de mic pentru cumpararea unei locuinte. Eliminarea componentei in euro nu pare sa fi influentat prea mult cererea, impactul fiind atentuat de reducerea agresiva a dobanzilor in lei, ca urmare a deciziilor de politica monetara.

Directiva conturilor bancare este la un pas de adoptare

Parlamentul si Consiliul UE au ajuns la un acord cu privire la o noua directiva, care va garanta tuturor cetatenilor europeni acces la un cont bancar de baza, pentru a putea transfera si retrage bani.
Parlamentul a insistat ca acest produs sa fie oferit de toate institutiile de credit sau de un numar suficient de mare de banci, astfel incat sa garanteze accesul la servicii bancare pentru toti cetatenii europeni. In plus, ofertele nu trebuie limitate doar la bancile care dispun de servicii online.
Orice persoana care locuieste intr-un stat al UE – chiar si cei care nu au o adresa fixa – va putea deschide un cont de acest tip. Bancile nu vor putea respinge cererile pe motive de nationalitate sau adresa de resedinta.  Unele state membre pot impune, ca si conditie solicitantilor, existenta unui interes legitim pentru a deschide acest cont, astfel incat aceste produse sa nu devina o povara pentru banci.

Contul bancar va permite clientilor sa faca plati si sa retraga numerar in cadrul UE. Nu va exista o limita pentru numarul de operatiuni de acest tip ce pot fi efectuate, comisioanele urmand a fi rezonabile.

Pentru a deveni aplicabile, noile reguli trebuie sa fie adoptate in sedinta plenara a Parlamentului din aprilie si apoi sa fie transpuse in legislatia nationala a fiecarui stat membru.

Uniunea bancara intra intr-o noua etapa

Uniunea bancara a intrat intr-o noua etapa dupa ce oficialii europeni au ajuns la un acord cu privire la mecanismul unic de rezolutie.

Acesta este al doilea pilon al uniunii bancare, dupa ce s-a adoptat mecanismul de supraveghere unica, prin care Banca Centrala Europeana urmeaza sa monitorizeze principalele banci din zona euro din noiembrie 2014.

Fondurile de rezolutie sunt alimentate din contributiile bancilor si au rolul sa elimine necesitatea interventiei statului pentru salvarea bancilor cu probleme. Intr-o astfel de situatie, se va apela la resursele fondului.
Noul acord accelereaza integrarea fondurilor de rezolutie create la nivel national intr-unul singur la nivel european. Fondul unic urmeaza sa acumuleze fondurile egale cu 1% din depozitele garantate ale zonei euro in urmatorii 8 ani, termenul fiind scurtat cu 2 ani fata de propunerea initiala.

Unificarea fondurilor nationale se va produce intr-o proportie de 40% in primul an, 60% in al doilea an si va creste gradual pana la 100% in cel de-al 8-lea an. Prin acest mecanism, bancile din Romania vor contribui cu fonduri la salvarea unui banci din alte state, in caz ca apar probleme. Pe de alta pare si bancile romanesti vor beneficia de un ajutor similar, la nevoie.

Banca Transilvania permite parintilor sa faca mai usor economii pentru copii

Banca Transilvania permite parintilor sa alimenteze depozitul pentru copii, prin plati online cu cardul. Pot fi utilizate si carduri emise de alte banci.

KidCont este un depozit in lei sau in euro, cu acumulare si capitalizare anuala a dobanzii. Depozitul poate fi constituit pe o perioada cuprinsa intre 1 si 18 ani.
Suma minima necesara pentru deschiderea unui astfel de cont este de 500 lei, respectiv 100 euro, iar dobanda este in prezent de 4% la lei si 2,25% la euro.

Depozitele pot fi constituite doar de catre parinti, insa depunerile se pot face inclusiv de catre alte persoane.