Friday, March 13, 2015

IMM-urile care au primit consultanta de la BERD si-au crescut afacerile intr-un an

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a acordat consultanta pentru mai mult de 550 de IMM-uri din Romania, in urma careia trei sferturi si-au sporit afacerile intr-o perioada de un an. Peste jumatate dintre aceste firme au avut productivitate mai mare si au angajat, cumulat, 3.000 de persoane.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) arata, prin intermediul unui comunicat de presa, ca aproape 74% dintre intreprinderile care au primit consultanta si-au marit cifra de afaceri intr-un an, in timp ce 57% si-au crescut productivitatea. In plus, mai mult de jumatate din companii si-au marit numarul de angajati, astfel fiind create aproximativ 3.000 de locuri de munca. 

Institutia reaminteste ca se va implica, alaturi de Guvern, intr-un program pe cinci ani pentru sustinerea IMM-urilor din Romania,  care vizeaza cresterea competitivitatii IMM-urilor prin accesul la expertiza furnizata de consultanti locali si internationali, pe principiul partajarii costurilor.

Programul BERD Small Business Support in Romania este finantat in prezent de Austria, ca donator principal, si de Coreea, Fondul de Cooperare Tehnica TaiwanBusiness-BERD si Fondul Special al Actionarilor BERD.

SIF Oltenia propune acordarea unui dividend brut de 12 bani/actiune

Consiliul de Administratie al SIF Oltenia propune acordarea unui dividend brut de 12 bani/actiune, ceea ce reprezinta 73,38% din profitul net aferent anului 2014 (circa 69,62 milioane de lei), conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti.
Propunerea CA privind repartizarea profitului net urmeaza sa fie supusa aprobarii Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din data de 28 aprilie 2015.

Restul profitului net, de 26,62%, urmeaza sa fie folosit ca sursa de finantare pentru societate.

SIF Oltenia a incheiat anul 2014 cu un profit net de aproape 95 de milioane lei. Veniturile societatii au totalizat 263,3 milioane de lei, iar cheltuielile 150 de milioane lei.

Scad puternic fraudele la platile online prin card

Incercarile de fraudare a tranzactiilor online au reprezentat, in 2014, doar 0,1% din totalul comenzilor online procesate la nivel national, potrivit datelor furnizate de PayU Romania. Dintre cazurile detectate de companie, aproximativ 10% au fost carduri folosite de copii fara stirea parintilor.

Conform reprezentantilor companiei, datele pe 2014 confirma tendinta ultimilor ani de scadere puternica a tentativelor de fraudare. Datele confirma astfel statisticile furnizate prin intermediul Eurobarometer care arata ca doar 36% dintre romani sunt ingrijorati de securitatea platilor online, iar 70% dintre intervievati sunt siguri ca se pot proteja online, procent similar cu media europeana de 74%.

”Securitatea platilor online a fost unul dintre factorii importanti care au ajutat comertul online din tara noastra sa se dezvolte in ultimii ani. In continuare, ritmul de crestere a comertului electronic este puternic, de peste 35%, din ce in ce mai multe companii ingloband acest canal de vanzari online in strategiile de dezvoltare pe termen lung”, a declarat Daniel Nicolescu, country manager PayU Romania.

Potrivit reprezentantilor PayU, tipologia infractorilor online nu s-a schimbat foarte mult in ultimii ani desi se constata o incercare de “rafinare” a metodelor folosite. 
“Majoritatea celor care au incercat sa fraudeze au intrat in posesia unor date de card mai ales prin achizitionarea de baze de date de pe Internet cu numere de card, majoritatea insa deja blocate. Dintre cazurile detectate de PayU, aproximativ 10% au fost carduri folosite de copii fara stirea parintilor”, precizeaza specialistii companiei.

Din numarul total al tranzactiilor derulate prin platforma PayU, aproximativ 0,03% au fost cazuri in care tranzactia este disputata. “Avem multi cumparatori care deschid dosar de refuz de plata pentru ca nu isi mai aduc aminte ce au cumparat si apeleaza la banca sau la noi ca sa clarificam situatia. Cazurile reale de frauda sunt sub 0,01%, iar pentru solutionarea lor cooperam permanent cu institutiile statului”, explica Anamaria Pirjol, risk & customer experience manager la PayU.

PayU Romania furnizeaza servicii financiare intr-o platforma de plati online. Compania securizeaza platile online pentru un numar de peste 3.000 de magazine partenere.

BNR: Moneda virtuala nu este moneda nationala si nici valuta, iar acceptarea la plata nu este obligatorie

In contextul utilizarii unor scheme de moneda virtuala (Bitcoin si altele), Banca Nationala a Romaniei precizeaza ca moneda virtuala nu este moneda nationala si nici valuta, iar acceptarea acesteia la plata nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodata, moneda virtuala nu reprezinta o forma de moneda electronica, se arata intr-un comunicat al BNR. 
„Utilizarea schemelor de moneda virtuala ca modalitate alternativa de plata prezinta potentiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementarii si a supravegherii, spalarea banilor, finantarea terorismului, volatilitatea pretului si lipsa unei securitati adecvate, potrivit unui  raport elaborat recent de catre Banca Centrala Europeana”, se precizeaza in comunicatul BNR. 

Mai mult, banca centrala reaminteste faptul ca si Autoritatea Bancara Europeana a  avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpararii, detinerii si tranzactionarii monedelor virtuale si, ulterior, a emis o  opinie referitoare la schemele de moneda virtuala.

„Banca Nationala a Romaniei monitorizeaza evolutia acestor scheme de moneda virtuala din perspectiva unor potentiale riscuri asupra sistemului financiar”, se precizeaza in comunicatul BNR.