Monday, December 2, 2013

Dobanzile scad, dar sumele economisite cresc

Desi dobanzile la depozite au fost reduse semnificativ in ultima perioada, populatia continua sa economiseasca la banca. 

Dobanzile tot mai mici platite de banci nu descurajeaza inca populatia sa economiseasca la banca. Dimpotriva, sumele depuse la banci continua sa creasca. In luna octombrie 2013, depozitele populatiei s-au majorat cu inca 0,8%. Fata de inceputul anului, cresterea cumulata a fost de 4,4%.

Scaderea dobanzilor platite de banci la depozite si-a pus insa amprenta asupra produsele de economisire alese de clienti. 

O parte tot mai mare dintre consumatori au decis sa nu isi mai blocheze banii in depozite la termen si au ales in schimb conturile curente sau cele de economii, care permit retragerea oricand a disponibilitatilor. Sumele depuse in conturi overnight s-au majorat cu 11% in primele 10 luni din acest an.

BCE vrea sa creasca siguranta platilor prin telefonul mobil

Banca Centrala Europeana (BCE) propune o serie de recomandari pentru a limita riscurile platilor efectuate cu ajutorul telefonului mobil.

Utilizarea telefoanelor mobile creeaza noi riscuri pentru securitatea platilor, se arata in comunicatul BCE. Un aspect foarte important ce trebuie avut in vedere este ca actuala generatie de telefoane mobile si sistemele lor de operare nu au avut ca obiectiv principal, atunci cand au fost concepute, sa asigure securitatea platilor bancare. 

Pe de alta parte, utilizarea tehnologiei radio pentru a transmite date sensibie, cum ar fi informatii personal si bancare, expune platile mobile la riscuri specifice, care nu apar in alte tipuri de plati.

In plus, comparativ cu platile traditionale, platile mobile implica in derularea lor noi actori, respectiv companiile de telefonie. 

BCE atrage atentia ca publicul ar putea sa fie mai putin informat asupra riscurilor de securitate existente la platile mobile decat in cazul in care utilizeaza o aplicatie de internet banking. 

Pentru a controla aceste riscuri, BCE propune o serie de principii pe care aplicatiile de plati mobile ar trebui sa le respecte. Recomandarile vizeaza evaluarea si controlul riscurilor, procedurile de autentificare, metodele de protejare a datelor personale, procedurile de autorizare a tranzactiilor si informarea consumatorilor cu privire la masurile de protectie pe care ar trebui sa le adopte.

BVB extinde programul de tranzactionare din 2014

BVB a decis sa extinda programul de tranzactionare incepand din 3 ianuarie 2014, inchiderea sesiunii urmand a avea loc la ora 18.00.

In cazul actiunilor, programul de tranzactionare continua va fi 10:00 – 17:55. In prezent, ora de inchidere este 16:40.  

Prin aceasta decizie, BVB intentioneaza sa creasca accesul investitorilor la bursa si sa sporeasca vizibilitatea bursei de la Bucuresti.

“BVB trimite un mesaj clar comunitatii internationale ca piata de capital din Romania a facut un prim pas pentru a se deschide spre lume. Acesta va fi urmat de alte proiecte la care lucreaza, ca parte a unui proces ce va deschide drumul catre statutul de piata emergenta”, afirma directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Creditul pentru populatie continua sa scada

Soldul creditelor pentru populatie si-a mentinut tendinta descendenta si in luna octombrie 2013, cand a avut loc un declin de 0,6%. Fata de inceputul anului, contractia a fost de 1,3%.

Evolutia arata faptul ca populatia este mult mai interesata sa isi ramburseze creditele obtinute in trecut, decat sa solicite noi imprumuturi. Comportamentul este unul firesc avand in vedere, ca asa cum rapoartele BNR au semnalat, gradul de indatorare al populatiei este destul de ridicat.

In aceste conditii, reluarea creditarii depinde in mod esential de imbuntatirea conditiilor macroeconomice, care sa conduca la cresterea veniturilor salariale.

Actuala conjunctura afecteaza cel mai puternic creditele de consum, unde soldul creditelor a scazut cu 7,3% in perioada ianuarie-octombrie 2013.