Tuesday, March 17, 2015

SIF Banat-Crisana propune acordarea unui dividend de 10 bani/actiune

Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF 1) propune acordarea unor dividende in suma de 54,885 milioane lei pentru 2014. Astfel, valoarea dividendului brut este de 10 bani pe actiune, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.
SIF Banat-Crisana a incheiat anul 2014 cu un profit net de 134,173 milioane de lei, suma de 79,3 milioane de lei urmand sa fie repartizata pentru alte rezerve.

Propunerea CA va fi supusa aprobarii actionarilor in Adunarea Generala Ordinara programata pentru data de 28/29 aprilie 2015.

Restantele la banci si numarul de restantieri sunt in scadere

Numarul de restantieri la banci a scazut in ultimul an cu aproximativ 11.000, pana la 172.000 de clienti persoane fizice, care cumulau, in ianuarie, restante in valoare de 6,4 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) in contul creditelor contractate de la banci.
 
Suma restantelor este in scadere fata de ianuarie 2014 cu aproximativ 255 de milioane de lei. 
Datele sunt valabile pentru creditele de peste 20.000 de lei raportate la Centrala Riscului de Credit.

In urma reducerii valorii restantelor, ponderea valorii ratelor restante in totalul sumelor datorate s-a ridicat la 7,14%, in scadere cu o jumatate de punct procentual fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In timp ce numarul restantierilor a scazut cu aproximativ 11.000 de persoane in ultimul an, numarul debitorilor a urcat cu circa 17.000 la 805.500 de persoane.

In prima luna a acestui an, sumele datorate de clienti bancilor totalizau 90 de miliarde de lei (20 de miliarde de euro), in crestere cu 2 miliarde de lei fata de ianuarie 2014. In acelasi timp, numarul creditelor acordate si al angajamentelor asumate de banci totalizau 1,3 milioane, iar valoarea acestora se ridica la 104 miliarde de lei. Spre comparatie, in prima luna a anului trecut, numarul creditelor si al angajamentelor asumate atingea 1,25 milioane, cu o valoare cumulata de 100 de miliarde de lei.

Romanilor le este teama sa faca un credit

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) solicita bancilor si IFN-urilor sa fie mai deschise fata de clientii care au in prezent situatii dificile, sa gaseasca solutii optime, inclusiv in sensul impartirii riscului valutar cu clientii.

Presedintele institutiei a atras atentia institutiilor financiare cu privire la scaderea increderii consumatorilor in sistemul financiar-bancar. Totodata, el a cerut reglementarea comportamentului recuperatorilor de creante.  

"Fac un apel catre institutiile financiar-bancare sa fie mai deschise sau sa aiba o deschidere mult mai larga fata de consumatorii aflati in situatii dificile in acest moment si ar trebui sa venim cu solutii optime. Credibilitea in institutiile financiar-bancare este scazuta, romanii nu mai au incredere, le e teama sa faca un credit si orice oferte le faceti va rog sa fie corecte, transparente si foarte foarte clare", a declarat presedintele ANPC, Marius Dunca. 

El s-a referit atat la banci cat si la Institutii Financiare Nebancare (IFN). Presedintele ANPC a mai spus ca este nevoie de o mai buna informare si educare in randul consumatorilor, acest rol revenind institutiilor financiar-bancare.
In ceea ce priveste directiva europeana 17/2014, care va intra in vigoare anul viitor, Dunca a facut apel la banci si IFN-uri sa se axeze si pe ce inseamna impartirea riscului valutar intre operatorii financar-bancari si consumatori, astfel incat sa se poata gasi o solutie echitabila.

In plus, Marius Dunca a cerut mai multa atentie cu privire la comportamentul recuperatorilor de creante. ”Vin sesizari la ANPC din partea consumatorilor care spun ca le sunt amenintate familiile, vecinii, sunt sunati copiii, sunt puse afise mari de recuperare in fata blocului. Aa vrea sa reglementam impreuna aceste lucruri", a spus Dunca.

El a pus accent pe cooperarea intre institutii, dar si pe preventie, care, in opinia sa, reprezinta cheia stabilitatii si increderii.

ROBOR la 3 luni a scazut sub 1,3%

Costul creditelor in lei este in scadere. Indicele de referinta pentru cele mai multe credite in moneda nationala, ROBOR la 3 luni, a coborat sub 1,3%, cu aproape jumatate de punct procentual mai redus decat nivelul de la sfarsitul anului trecut. 
In ultimul an, indicele a pierdut mai mult de jumatate din valoare, respectiv 1,7 puncte procentuale, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

BNR a publicat luni informatiile financiare potrivit carora ROBOR la 3 luni se situeaza la 1,29%, dupa ce vineri, 13 martie, era de 1,32%, iar la inceputul acestei luni, de 1,4%. Pe parcursul acestui an, ROBOR la 3 luni a scazut cu 0,41 puncte procentuale, de la 1,7% in ultima zi bancara a anului trecut. 

In urma cu un an, indicele de referinta pentru creditele in lei, ROBPR la 3 luni, respectiv media dobanzilor bancare la resursele plasate, era de 3,02%, cu mai mult de 1,7 punte procentuale fata de nivelul atins luni, de 1,29%.  

Si dobanzile pe celelalte scadente au scazut in ultimul timp. ROBOR la o luna a ajuns la 0,77%, de la 2,3% in urma cu un an, ROBOR la 6 luni - 1,56%, de la 3,47, iar ROBOR la 12 luni la 1,62%, de la 3,48% anul trecut.

In acelasi timp, insa, bancile au redus si dobanzile la depozite. Astfel, ROBID la o luna a ajuns la 0,32%, la trei luni la 0,84%, la sase luni la 0,92%, iar la un an la 0,99%.