Friday, December 11, 2015

Euro sare de 4,5 lei

Cursul leului in raport cu euro a depasit joi pragul de 4,5 lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), respectiv 4,5025 lei/euro. Aceasta este cea mai scazuta cotatie a monedei nationale de la finalul lunii ianuarie pana in prezent. Si francul si dolarul american s-au apreciat in raport cu leul in sedinta de joi. 

Analistii sustin ca deprecierea leului are cauze externe, iar BNR va interveni daca leul scade in continuare. ”Avand in vedere ca factori externi cauzeaza deprecierea leului, nu estimam o consolidare a cursului deasupra nivelului de 4,5 lei/euro”, se arata intr-o nota a ING Bank. In plus, analistii bancii se asteapta ca BNR sa intervina daca leul pierde teren in continuare, deoarece eventualele castiguri aduse exportatorilor de deprecierea monedei nationale ar fi anulate de scaderea veniturilor celor care s-au imprumutat in valuta.

Si analistii Piraeus Bank spun ca toate monedele Europei emergente se tranzactioneaza fata de euro aproape de minimele recente, din cauza mentinerii atitudinii globale de adversitate la risc.

Cursul leu/euro anuntat joi de BNR este cu 1,52 bani (0,34%) peste cotatia de miercuri, de 4,4873 lei pentru un euro. Fata de dolarul american, leul a pierdut 1,17 bani (0,29%), pana la un curs de 4,1166 lei/dolar, iar fata de franc 1,74 bani (0,42%), pana la un curs de 4,1619 lei/franc. 

Pe pietele externe, raportul euro/dolar arata o apreciere a dolarului in fata monedei europene in prima parte a zilei de joi, de la un maxim de 1,0980 dolari/euro la un minim de 1,0938 dolari/euro la ora 13.00. 

ASF reduce taxele pentru pensii private, asigurari si piata de capital

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) reduce, din 2016, unele taxe si cote aplicate fondurilor de pensii cu 50%, iar pentru unele societati de asigurare reducerea va fi de 20%. Impactul financiar asupra bugetului institutiei este estimat la 9 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al institutiei.
”Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire si de dezvoltare a pietelor reglementate si supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entitatilor din aceste sectoare”, se mentioneaza in comunicat.

Documentul, insa, nu face nicio referire la modul in care aceste reduceri de taxe trebuie sa se reflecte in tarifele finale aplicate clientilor de pensii private sau de asigurari. 

Pensiile private beneficiaza de cele mai importante reduceri de taxe


Astfel, Consiliul ASF a aprobat diminuarea de la 0,02% la 0,01% a cotei din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (pilon III) si diminuarea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile de pensii facultative (pilon III).

De asemenea, a fost aprobata o diminuare de la 10% la 5% a taxei de functionare aplicabila depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat. 

In acelasi timp, s-a stabilit si diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute incasate pentru RCA aferente contributiei la dezvoltarea si intretinerea bazei de date CEDAM si pentru exercitarea supravegherii si controlului activitatii de asigurari de raspundere civila auto datorate de societatile de asigurare.

In 2015 au fost reduse taxele pentru Pilonul II si pe piata de capital

ASF a operat si anul acesta o serie de reduceri ale taxelor, cotelor si tarifelor aplicate societatilor de pe piata financiara non-bancara. Potrivit reprezentantilor ASF, cele mai importante dintre acestea au fost reducerea cotelor aferente sectorului de pensii private (doar pentru fondurile de pensii administrate privat - pilon II) cu 21% pentru cota din contributii brute incasate de fond, respectiv cu 6,25% pentru cota din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat.

Printre reducerile aplicate de la 1 ianuarie 2015 au fost si diminuarea cotelor aferente pietei de capital cu 10% pentru fondurile de investitii (OPC), dar si eliminarea cotei minime, stabilirea unui plafon maxim de incasare si a unei cote unice diminuate pentru ofertele de vanzare, respectiv cumparare/preluare. ”De asemenea, in luna septembrie 2014, ASF a aprobat si reducerea cotei aplicate la valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate de la 0,08% la 0,06%”, se mai arata in comunicatul ASF.

Nu se stie, insa, ce impact au avut toate aceste masuri asupra pietei in general, si mai ales asupra consumatorilor de produse si servicii nonbancare. 

Cat din reducerile de taxe se va reflecta in preturile aplicate clientilor?

In aceste conditii, este asteptata si o evaluare cu privire la proportia in care aceste reduceri de taxe se reflecta in oferta operatorilor din pietele supravegheate de ASF catre clientii finali, respectiv consumatorii de produse si servicii financiare non-bancare. 

La pensiile private obligatorii (Pilonul II) comisioanele de contributie sunt plafonate prin lege la maxim 2,5% din suma virata in cont, inainte de a se investi, iar cele de administrare la 0,6% din activ. Insa la pensiile facultative (Pilonul III) comisioanele de contributie variaza intre 2,95% si 5%, iar cele de administrare, care se platesc anual in functie de activ, ajung si la 2,4%.

Si in piata asigurarilor clientii se plang ca politele de asigurare sunt costisitoare, iar cele mai ieftine, respectiv RCA, sunt in proces accelerat de scumpire. 

Pe piata de capital, problema costurilor de tranzactionare este foarte veche, insa in perioada de crestere a pietei nu s-a dat prea mare importanta acestui aspect. Acum, insa, cand tranzactiile se deruleaza la minima rezistenta, un comision mediu de 1,5% la o tranzactie cantareste tot mai greu, mai ales daca tranzactia este in pierdere. 

Asadar, exista loc pentru reduceri de costuri pentru clienti, ramane de vazut si daca facilitatile acordate de ASF jucatorilor din piata se vor vedea in preturile finale la clienti.