Thursday, March 26, 2015

Actionarii Transgaz vor primi un dividend brut de 21,8 lei/actiune

Consiliul de Administratie al Transgaz propune alocarea a 51% din profitul net inregistrat in 2014 pentru acordarea de dividende actionarilor. Astfel, valoarea dividendului brut a fost fixata la 21,8 lei/actiune, conform unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti.
Transgaz a obtinut, anul trecut un profit net de 502,52 milioane lei, aproape 26 de milioane lei din aceasta suma urmand sa fie repartizata pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti si 220 de milioane de lei pentru constituirea surselor proprii de finantare. In plus, circa 257 de milioane de lei vor merge catre actionari sub forma de dividende. 

”Capitalul social al Transgaz este de 117.738.440 lei, divizat in 11.773.844 actiuni ordinare nominative, indivizibile cu o valoare nominala de 10 lei/actiune. Astfel, valoarea dividendului brut este de 21,8 lei/actiune”, se arata in raportul CA.

Plata dividendelor ar urma sa se faca incepand cu data de 15 iulie 2015. Propunerea CA al Transgaz va fi supusa aprobarii actionarilor in Adunarea Generala Ordinara din data de 27 (28) aprilie 2015.

SIF Muntenia propune alocarea unui dividend de 1,7 bani/actiune

SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, propune actionarilor ca 37,36% (57,7 milioane de lei) din profitul net aferent anului 2014 sa fie repartizat actionarilor sub forma de dividende. Astfel, valoarea dividendului brut va fi de 1,7 bani/actiune, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti.

SIF 4 Muntenia a inregistrat anul trecut un profit net de 154,44 milioane de lei, din care o suma de 96,74 milioane de lei va fi repartizata pentru alte rezerve.

Dividendele ar urma sa fie distribuite incepand cu data de 31 august 2015.

Propunerile administratorului SIF Muntenia vor fi supuse aprobarii actionarilor in Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor din data de 29/30 aprilie 2015.

Romanii platesc tot mai des taxele si impozitele locale cu cardul pe internet

In primele doua luni din 2015, atat valoarea cat si numarul platilor de taxe si impozite online au crescut cu circa 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, numarul primariilor care accepta plata taxelor pe internet a ajuns la 110 la finalul lui 2014. 

Valoarea taxelor si impozitelor locale platite direct cu cardul pe internet a crescut in primele doua luni din acest an cu 52% comparativ cu perioada similara din 2014. S-a depasit astfel pragul de 10 milioane de lei, ceea ce reprezinta peste 40% din sumele achitate online in intreg anul 2014. Datele au fost furnizate de bancile membre Visa Europe din Romania.

Astfel, contribuabilii au realizat in primele doua luni din acest an aproape 40.000 de plati online de taxe si impozite catre autoritatile locale, in crestere cu 49% fata de aceeasi perioada din 2014.

Dezvoltarea tranzactiilor de plata online a taxelor si impozitelor locale a fost sustinuta in ultimii ani si de cresterea numarului de primarii care pun la dispozitia contribuabililor posibilitatea de a plati pe internet. La sfarsitul anului trecut, peste 110 primarii acceptau plata online a taxelor si impozitelor locale, prin www.ghiseul.ro sau platforme proprii.

"In luna martie am remarcat faptul ca a fost deasit nivelul de 65.000 de utilizatori activi ai platformei ghiseul.ro, comparativ cu aproximativ 50.000 de conturi active la inceputul acestui an, ceea ce demonstreaza faptul ca tot mai multi contribuabili sunt interesati in mod clar de rapiditatea, confortul si siguranta platilor online", a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia al Visa Europe. 

Plata taxelor si impozitelor locale cu cardul se poate realiza si fizic la sediile administratiilor locale, la POS-urile instalate in oficiile postale care accepta tranzactiile cu cardul, in locatiile special deschise de Visa in centrele comerciale, la infochioscurile instalate in sediile administratiilor locale, in supermarket-uri si mall-uri.

ANPC: A crescut spectaculos numarul reclamatiilor pe segmentul achizitiilor online

Numarul reclamatiilor inregistrate, in 2014, la Protectia Consumatorilor pe segmentul achizitiilor online a crescut cu peste 200%, pana la 3.168, de la 1.000 cat erau consemnate cu un an in urma. 
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca sustine ca acasta evolutie a avut la baza cresterea numarului de operatori economici si a vanzarilor in mediul online, dar si nivelul de informare a consumatorilor privind drepturile lor. 

„Din totalul sesizarilor, 90% sunt intemeiate, iar motivul acestora a vizat comportamentul incorect iin relatia consumator-operator economic, depasirea termenului de livrare a produselor sau calitatea produselor livrate, adica una vedem pe online, alta ni se livreaza. Am avut reclamatii care faceau referire la faptul ca, daca citesti o carte, cresti in inaltime. Multe sesizari sunt facute in perioada de sarbatori sau de Black Friday”, a explicat Dunca.

El a precizat, insa, ca situatia este mai grava in mediul offline fata de online. „In offline avem peste 20.000 de reclamatii, in 2014”, a spus Dunca.

Conform datelor oficiale, in prezent, numai 10% din populatia Romaniei achizitioneaza bunuri sau servicii din mediul online, iar tinta autoritatilor, stabilita prin Strategia Nationala pentru Agenda Digitala, este ca procentajul sa ajunga la 30%, pana in anul 2020.