Thursday, July 18, 2013

Cum ajungi sa faci bani din tehnologie. Sfaturile unui antreprenor pentru o afacere de succes

Chiar daca la o prima vedere firmele deschise recent par sa fie un dezavantaj de la bun inceput, pentru ca vor concura cu multe companii de renume, acest lucru nu este adevarat.

Primul mit: “nu poti vinde eficient daca nu esti un brand cunoscut”. Desi este adevarat ca renumele unei forme poate ajuta la vanzarea produselor sau serviciilor, la nivel mondial exista foarte putine companii suficient de puternice ca sa traga atentia doar prin numele lor. Prin urmare, de cele mai multe ori, nu este mare diferenta intre o companie existenta si una care abia s-a lansat pe piata. Nu trebuie omis faptul ca multe firme au o reputatie negativa, in timp ce o companie noua are sansa sa o ia de la zero, sa demonstreze prin produsele oferite ca este superioara altora deja existente, deci sa faca o prima impresia cat mai buna.

Al doilea mit: “clientii nu au incredere in noile companii”. Chiar si companiile de succes cauta mereu sa ofere ceva nou clientilor, deci nu conteaza de cati ani functioneaza firma, ci daca este capabila de o continua adaptare la cerinte si de inovatie. Clientii sunt interesati de ce anume le ofera o firma, nu cand a fost aceasta fondata.

Mitul al treilea: “o noua companie va fi prea mica pentru a putea satisface nevoile clientilor”. O firma noua, mai mica, va putea oferi cele mai bune servicii, pentru ca nu se va confrunta cu foarte multe probleme birocratice, spre deosebire de companiile mari, cu o structura ierarhica mai complicata, unde apar deseori anumite interese.

Mitul patru: “produsele netestate sunt greu de vandut”. O compania lansata recent nu trebuie sa astepte ca un anumit concep sa fie lansat de altii si abia apoi sa-l adopte, in speranta ca va fi o reteta de succes. Este important ca incepatorii sa vina cu inovatii, deci, daca au o idee buna, cu siguranta vor gasi si clientii interesati de ea.

Mitul cinci: “competitia acerba va distruge o noua firma.” Este posibil, dar asta se va intampla numai daca noua companie nu va reusi sa ofere ceva inedit, ceva ce alte companii nu pot sa ofere. In concluzie, trebuie gasiti clientii nemultumiti sau ale carora nevoi nu sunt satisfacute si aici este zona in care trebuie investit. Identificarea unei nise libere este sansa unei firme aflate la inceput de drum. Sfaturile date de un tanar care a lansat o afecere de succes

Paul DeJoe, confondatorul companiei de audit Ecquire, a oferit cateva safturi utile celor care vor sa-si deschida o noua afacere. Paul precizeaza ca a inceput sa se scoale la ora 4 dimineata intr-o perioada in care cauta informatii despre depresie. Aceasta tulburare psihica este strans legata de lipsa luminii solare, prin urmare, cu cat ai parte de mai multa lumina naturala, cu atat vei fi mai bine dispus, sustine el. “Nici macar nu mai am nevoie de o vacanta”, declara Paul. Avantajul trezitului de dimineata consta in primul rand ca nu trebuie sa te grabesti: poti face totul in liniste, relaxat, nimeni nu se asteapta sa faci ceva in urmatoarele 3-4 ore, deci ai timp si pentru tine si poti da frau liber imaginatiei. “Nu exista presiuni, nici asteptari din partea mea”, spune Paul. “Cel mai creativ sunt dimineata devreme, nu am nevoie de vacanta, pentru ca imi place ceea ce fac. Imi trebuie doar cateva ore libere, in fiecare zi, cand nimeni altcineva nu este treaz”. Astfel, pana la ora 7 dimineata, Paul se mandreste ca are timp sa se concentreze pe problemele cele mai importante, fara sa fie distras de alta activitati.