Thursday, February 9, 2017

Cat mai platesc bancile pentru depozitele in lei?

Deponentii trebuie sa se multumeasca cu castiguri tot mai mici pentru economiile depuse. Ba chiar, tinand cont de celelalte costuri asociate (comisioane, impozit pe dobanda, etc), uneori ajung sa scoata din banca mai putini bani decat au depus. Bancile taie tot mai mult din dobanzile la depozitele in lei, acestea ajungand in cazul bancilor mari la valori apropiate de 0%.
In conditiile in care castigurile clientilor sunt in majoritatea cazurilor negative, este lesne de inteles ca deponentii isi doresc sa isi depuna banii la bancile care ofera cele mai mari dobanzi ale momentului, pentru a contracara comisioanele si impozitul pe dobanda, care trag si mai mult eventualul castig in jos.

Vremea cu dobanzi de 3% sau peste este de mult apusa, in prezent existand doar cateva oferte razlete cu valori de peste 2%. Acestea se regasesc insa numai in cazul bancilor de dimensiuni mai reduse si pentru perioade de timp relativ lungi, de peste 6 luni. 

Bancile mari au scazut dobanzile sub 1%

Daca ne uitam insa, spre exemplu, la un depozit de 3.000 lei constituit pe o perioada de 3 luni, se observa ca maximul afisat este de 2%
Pe de alta parte, minimul coboara pana la un minim de 0,3%.

        Top dobanzi depozite
Denumire Banca
Rata dobanzii
TBI Bank
2%
Idea Bank
1.5%
Credit Agricole
1.3%
Alpha Bank
1.3%
Marfin Bank
1.3%
Intesa Sanpaolo Bank
1.25%
Libra Internet Bank
1.25%

Calcul: depozit de 3.000 lei pe 3 luni

Topul este condus de banci precum TBI Bank cu o dobanda de 2%. Urmatoarele in clasament sunt Idea Bank – cu 1,5%, respectiv Credit Agricole, Alpha Bank si Marfin Bank – fiecare cu o dobanda de 1,3%.

Clientii care se indreapta spre banci mai mari, nu mai pot spera la dobanzi peste 1%. Spre exemplu, la UniCredit Bank sau Banca Transilvania, clientii pot obtine o dobanda de numai 0,75%, la BRD - de 0,6%, la Bancpost - de 0,55%, la CEC Bank - de 0,5%, la BCR - de 0,35%, iar la ING Bank - de 0,3%.

Bancile isi restrang una dupa alta oferta

Pe de alta parte si bancile si-au restrans considerabil oferta de depozite, diversitatea din portofoliu de altadata fiind acum istorie. Astfel, mai multe banci mari au eliminat din oferta produsele cu dobanzi pe perioade atipice iar altele pe cele cu scadente scurte.

Spre exemplu, Banca Transilvania a renuntat de curand la depozitelele cu scadenta atipica, iar BCR a renuntat la acordarea dobanzii in functie de transa valorica. Raiffeisen Bank a mers chiar mai departe, pastrand in portofoliu doar depozite cu scadenta de peste 4 luni.

No comments:

Post a Comment