Monday, January 29, 2018

Cu vor evolua cursul, dobanzile si veniturile in anul care urmeaza?

Cursul de schimb va depasi 4,74 lei/euro in urmatoarele 12 luni, iar Robor la 3 luni va urca la aproximativ 3,2%, estimeaza analistii CFA Romania. Totodata, acestia sustin in numar tot mai mare ca veniturile personale vor scadea in anul care urmeaza. 

Datele reies din sondajul lunar derulat de organizatie, pe baza caruia se calculeaza indicatorul de incredere macroeconomica. Estimarile cuprinse in sondajul din decembrie sunt mai pesimiste decat cele din luna anterioara si nu numai. 

In consecinta, in ultima luna din 2017, indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a scazut la 41 de puncte, cea mai mica valoare din aprilie 2013, fiind cu 3,1 puncte mai redusa decat valoarea consemnata cu o luna in urma.
 
Aceasta evolutie a fost cauzata mai putin de conditiile curente si mai mult de componenta de anticipatii a indicatorului.

Astfel, indicatorul conditiilor curente s-a redus marginal, cu 0,7 puncte, pana la valoarea de 59 de puncte (cea mai redusa valoare din aprilie 2015), in timp ce indicatorul anticipatiilor a scazut cu 4,2 puncte pana la valoarea de 32 de puncte (cea mai redusa valoare din octombrie 2012). 

Evolutia indicatorului de anticipatii este datorata intr-o mare masura raspunsurilor la intrebarea privind anticipatiile de evolutie a venitului personal (41% dintre respondenti anticipeaza reducerea venitului personal la nivelul ecconomiei comparativ cu 20% in exercitiul anterior).

Care sunt asteptarile analistilor?

In cazul cursului de schimb euro/leu, peste 92% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6998 lei/euro (in crestere cu 1,07 bani fata de valoarea estimata cu o luna in urma). Pentru orizontul de 12 luni, valorea medie a cursului anticipat este de 4,7428 lei/euro (valoare in crestere cu 0,99 bani fata de cea inregistrata in luna anterioara).

De asemenea, peste 97% dintre participanti anticipeaza o majorare a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni. Astfel, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2019/ianuarie 2018) a inregistrat o valoare medie de 3,75% (valoare mai mare cu 0,37 puncte procentuale fata de cea inregistrata in exercitiul anterior).

Pe de alta parte, rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,21% (comparativ cu o valoare de 3,25% inregistrata in exercitiul anterior), iar randamentul la obligatiunile suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,48% (valoare relativ similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior).

Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt in continuare anticipate dobanzi real negative.