Thursday, May 5, 2016

BVB si SIBEX incearca din nou fuziunea

Bursele din Romania incearca, din nou, sa fuzioneze. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat ca este interesata de o fuziune prin absorbtie cu cea de la Sibiu. In acelasi timp, SIBEX confirma ideea fuziunii sau cel putin a unei colaborari mai stranse intre cele doua institutii. 

Potrivit unui comunicat de presa, Bursa de Valori Bucuresti a facut primul pas pe calea de a deveni unicul operator de piata din Romania pentru tranzactionarea tuturor categoriilor de instrumente financiare. ”Au fost trimise invitatii catre mai multe firme independente de consultanta, solicitand exprimarea interesului si ofertele pentru studiul de due diligence al Sibex, operator de piata cu sediul in Sibiu, si, eventual, pentru evaluarea care poate constitui un element indispensabil al unei fuziuni prin absorbtie, ce poate fi avuta in vedere in viitor", se arata in comunicatul BVB. 

Potrivit conducerii Bursei de la Bucuresti, acest pas vizeaza inlaturarea barierelor care impiedica dezvoltarea pietei de capital din Romania.
     
La randul lor, actionarii Bursei din Sibiu sustin ca au demarat inca din toamna anului trecut un proiect care viza materializarea, in viitorul apropiat, a unor forme de colaborare mai stranse intre SIBEX si BVB, inclusiv sub forma unei fuziuni, iar la finalul lunii trecute au aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor o Hotarare in acest sens. 

Potrivit acestora, proiectul de consolidare a pietei de capital autohtone reprezinta un proiect de infrastructura majora pentru piata de capital locala ”in cadrul caruia SIBEX isi poate aduce prin expertiza si resursele proprii o contributie semnificativa la dezvoltarea pietei de capital locale”.

Intalnire a celor doua burse pentru detaliile fuziunii

In acest context, Consiliul de Administratie al SIBEX a propus conducerii BVB sa organizeze, in perioada 11 - 13 mai 2016 o intalnire comuna, in cadrul careia sa fie agreat un calendar concret de lucru care sa stea la baza implementarii efective a proiectului. 

Actionarii SIBEX mai sunt de parere ca doar printr-un efort consolidat se va putea sustine cresterea competitivitatii pietei de capital din Romania la nivel regional si, implicit, promovare pietei locale la statutul de piata emergenta.

In trecut au existat mai multe tentative de fuziune

Cele doua Burse au mai incercat, in trecut, sa fuzioneze, insa proiectul nu a fost dus la bun sfarsit. O prima tentativa de fuziune esauata a avut loc in 2006, cand Adunarea Generala a Actionarilor Bursei de Valori Bucuresti a respins proiectul de fuziune. Principalul motiv care a dus la respingerea respectivei propuneri a fost raportul de schimb propus intre titlurile celor doua burse. Actionarii celor doi operatori au mai avut pe ordinea de zi a Adunarilor Generale subiectul, insa fuziunea nu s-a concretizat.

FGA a facut primele plati in contul pagubitilor Astra

Dupa opt luni de la declansarea falimentului Astra Asigurari, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a inceput platile catre pagubitii companiei. Institutia a achitat, deja, 1,9 milioane de lei pentru 354 de dosare de dauna. Media pe dosar de dauna a fost de 4.500 de lei, au anuntat reprezentantii Fondului.
Platile vor continua pentru toate dosarele aprobate la plata la 25 aprilie, respectiv 4.171, dar si pentru cele depuse ulterior. Suma totala de plata pentru dosarele de dauna aprobate depaseste 16,1 milioane de lei. Platile se vor efectua in functie de varianta aleasa de fiecare creditor de asigurari: intr-un cont bancar prin virament, prin mandat postal sau cash, la orice agentie a Raiffeisen Bank.

Din septembrie 2015, cand a preluat dosarele de dauna de la Astra Asigurari, pana  la finalul lunii aprilie 2016, FGA a primit doar 9.756 de cereri pentru deschiderea de dosare de dauna. Aproximativ 8.300 de solicitari au fost si aprobate.

Totodata, FGA a receptionat doar 32.844 de cereri de plata, desi numarul total al dosarelor de dauna, cu tot cu cele preluate de la Astra Asigurari, depaseste 65.000. 

Dosarele preluate de la Astra trebuie verificate din nou


Oficialii Fondului de Garantare a Asiguratilor au precizat ca trebuie sa verifice din nou toate cele 57.210 dosare de dauna preluate de la Astra, iar pagubitii trebuie sa faca din nou cereri de plata pentru a-si primi banii. Ei au reamintit celor care au de recuperat bani de la Astra Asigurari ca, pentru a-si incasa despagubirile, este obligatoriu sa depuna o cerere de plata la FGA. 

 "Pana in prezent au fost deschise 32.800 de cereri de plata si dintre aceste peste 83% sunt cereri de plata pentru dosare de dauna (peste 27.000 de dosare de dauna). Din totalul cererilor de plata, peste 86% sunt pentru contractele din Romania, 12% din Slovacia si 2% din Ungaria", a explicat presedintele FGA, Carmen Radu.

Inca trei luni pentru depunerea cererilor de plata

Pagubitii Astra au posibilitatea sa depuna cereri de plata pana cel tarziu la finalul lunii iulie, cand se implinesc 90 de zile de la ramanerea definitiva a deciziei de intrare in faliment a companiei, respectiv 28 aprilie 2016.

Astfel, Fondul estimeaza ca platile totale, in cazul in care toti pagubitii vor formula cereri de plata in timp util, ar putea ajunge la 480 de milioane de lei. Disponibilitatile totale ale FGA se ridica la un un miliard de lei.


Despagubirile sunt limitate, insa, prin lege la 450.000 de lei (100.000 de euro) pe creditor, in cazul unei societati de asigurari in faliment. Astfel, chiar daca are mai multe dosare de dauna, un creditor nu va primi mai mult de 100.000 de euro. Potrivit reprezentantilor FGA, in circa 120 de dosare de dauna se solicita despagubiri care depasesc acest plafon si insumeaza 230 de milioane de lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a cerut falimentul Astra Asigurari la inceputul lunii septembrie 2015. Tribunalul Bucuresti a hotarat, in data de 3 decembrie 2015, deschiderea procedurii falimentului impotriva companiei, inca actionarii au atacat aceasta decizie si dupa mai multe amanari, joi, 28 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a respins apelul acestora, falimentul ramanand definitiv.