Thursday, May 8, 2014

Noua tinta pentru trecerea la euro: 1 ianuarie 2019

Guvernul a anuntat o noua data tinta pentru trecerea la euro: 1 ianuarie 2019. Acest termen a fost amanat in mod repetat in ultimii ani.

Prin 2005-2006, Romania isi propunea sa treaca la euro prin 2012-2014. Ulterior, s-a amanat pentru 2015, iar in cele din urma, s-a renuntat la stabilirea unui termen concret in acest sens. 

Acum, ministerul delegat pentru finante, Liviu Voinea, anunta 1 ianuarie 2019 ca data tinta. Anuntul a fost facut la ultima reuniune a consiliului Ecofin la Bruxelles.

Decizia a fost luata “pe baza progreselor realizate in privinta convergentei reale si nominale, a evolutiei reformelor structurale si a perspectivelor solide de crestere economica”, se arata in comunicatul Ministerului Finantelor Publice.

Adoptarea euro: BNR recomanda sa nu ne grabim

BNR recomanda o strategie de asteptare in privinta adoptarii monedei unice, dupa modelul urmat si de restul statelor din regiune.

Conform estimarilor BNR, in luna mai 2014, Romania va indeplini pentru prima data criteriile tehnice pentru adoptarea monedei euro.

Pe de alta parte, BNR arata ca indeplinirea doar a acestor criterii nu este suficienta, pentru ca adoptarea euro sa genereze beneficii pentru economie. 

Dupa modelul celorlalte state-membre din Europa Centrala si de Est, banca centrala recomanda o perioada de asteptare. 

Totodata, BNR considera ca este esential sa se creasca gradul de convergenta reala cu zona euro (veniturile din Romania sa se apropie de cele din zona euro), sa se ajunga la un consens politic in privinta adoptarii euro, sa se ia masuri pentru evitarea derapajelor economice si, nu in ultimul rand, sa se astepte finalizarea reformei institutionale din zona euro.

BNR mentine dobanda-cheie la 3,5%

BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 3,5%, in contextul in care rata inflatiei urmeaza sa se plaseze pe o traiectorie ascedenta in partea a doua a anului.

“Potrivit noii proiectii, rata anuala a inflatiei se va situa la nivelul de 3,3% la finele anilor 2014 si 2015, concomitent cu o evolutie a ratei medii anuale a inflatiei in apropierea tintei stationare multianuale”, se arata in comunicatul BNR.

Banca centrala a semnalat ca ritmul de crestere in termeni reali a imprumuturilor in lei s-a accentuat, concomitent cu adancirea dinamicii negative a creditelor in valuta. Pe ansamblu, insa, creditarea sectorului neguvernamental s-a comprimat.

Ponderea creditelor in valuta a coborat sub pragul de 60% pentru prima oara in ultimii 5 ani.

Scaderea provizioanelor readuce BRD pe profit

BRD a obtinut un profit net de 37,5 milioane lei in trimestrul I din 2014, comparativ cu o pierdere de 13,3 milioane lei in perioada similara din 2013.

Imbunatatirea profitabilitatii s-a produs ca urmare a reducerii costurilor cu provizioanele pentru credite. 

Costul net al riscului a scazut cu 29,7% in comparatie cu aceeasi perioada din 2013. Rata creditelor neperformante a ajuns la 24,9% in martie 2014 (conform standardelor internationale de contabilitate), fata de 24,8% in decembrie 2013.

Banca a reusit sa isi majoreze usor soldul creditelor pentru persoane fizice (+1,3% fata de martie 2013), dar pe segmentul corporate, s-a consemnat o contractie de 8,8%.

“Activitatea de finantare a companiilor ramane sub influenta unei cereri scazute, insa o crestere economica mai ampla in urmatoarele luni ale anului ar trebui sa constituie un factor de contrabalansare”, se arata in comunicatul bancii.

Indicatorul de solvabilitate a bancii se situeaza la 15,8%, conform Basel III.

CEC Bank a obtinut un profit brut de 56 milioane lei in 2013

CEC Bank a obtinut un profit brut de 53,2 milioane lei in 2013, in crestere fata de anul anterior, cand rezultatul financiar a fost de 33,5 milioane lei.

Profitul va fi utilizat pentru majorarea capitalului social, care va ajunge in acest fel la 1,16 miliarde lei. La sfarsitul anului 2013, banca avea o cota de piata de 7,43% dupa active, ocupand locul 5 pe piata.

Banca are ca obiectiv principal creditarea IMM-urilor, a agriculturii si a autoritatilor publice locale. 

In 2013, soldul creditelor pentru persoane juridice s-a majorat cu 8%, ponderea acestor imprumuturi ajungand la 67% in portofoliul de credite al bancii. In 2006, ponderea era de numai 22%.

Valoarea depozitelor atrase de la clienti s-a majorat cu 10% in 2013, pe baza cresterii depozitelor atrase de la persoane juridice cu 21% si a celor de la populatie cu aproximativ 9%.