Wednesday, August 10, 2016

Avertisment ASF cu privire la investitiile in produse speculative

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) atrage atentia investitorilor de retail cu privire la riscurile pe care le presupun investitiile in produse de tip speculativ. Potrivit institutiei, oferta de astfel de produse a crescut, dar si plangerile din partea investitorilor care au suferit pierderi importante din tranzactionarea acestor produse.

In aceste conditii, ASF a postat un avertisment pe propriul site de Internet prin care sustine ca proliferarea acestor tipuri de produse da nastere unor probleme de protectie a investitorilor. ”Aceste produse sunt in mod inerent riscante, complexe si speculative. Autoritatile de supraveghere (din statele membre UE -n.r.) au observat ca acestea sunt adesea distribuite si vandute intr-un mod agresiv si ca unele firme nu isi respecta obligatiile de reglementare stabilite in conformitate cu MiFID (Directiva privind Pietele de Instrumente Financiare -n.r.), creand conditiile ca investitorii de retail sa sufere prejudicii semnificative, de exemplu sub forma unor pierderi neasteptate”, se arata in avertismentul ASF. 

Institutia precizeaza ca aceste produse au un nivel foarte ridicat de risc, nu sunt standardizate si caracteristicile specifice ale produselor pot fi diferite de la un furnizor la altul, inclusiv, de exemplu, in ceea ce priveste termenii, conditiile si costurile implicate. 

Majoritate celor care tranzactioneaza astfel de instrumente isi pierd banii

”Studiile efectuate de catre unele autoritati nationale de supraveghere arata ca, in majoritatea cazurilor, clientii de retail care tranzactioneaza CFD-uri (contracte financiare pentru diferenta -n.r.), optiuni binare sau alte produse speculative isi pierd banii pe care i-au investit. Cu toate acestea, in pofida acestor caracteristici, in multe cazuri aceste produse sunt oferite pe scara larga pietei de retail pe teritoriul Uniunii Europene, de cele mai multe ori prin intermediul platformelor online”, se subliniaza in documentul citat. 

In puls, ASF avertizeaza ca au fost observate cazuri in care aceste produse sunt oferite de catre entitati neautorizate si nereglementate, fapt care duce la cresterea riscului de pierdere pentru investitori.

Conform autoritatii, vanzarea acestor tipuri de produse speculative catre clientii de retail este un subiect pe care Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) l-a monitorizat in ultimul timp si a constatat, printre altele, ca potentialele castiguri pot fi promovate astfel incat sa incurajeze investitorii de retail sa tranzactioneze si subliniaza castigurile posibile, fara a explica si riscurile implicate si posibilitatea de a pierde. ”Investitorul de retail ar putea trage concluzia ca riscurile implicate sunt foarte mici sau nu exista atunci cand investeste in produse speculative. Aceasta intelegere este gresita. Furnizorii de CFD-uri, optiuni binare si alte produse speculative pot oferi, de asemenea "free start-up money", cadouri, taxe reduse, sau tutoriale de tranzactionare, in scopul de a atrage investitorii de retail ca si clienti noi”, mai avertizeaza ASF.

De asemenea, Autoritatea sustine ca, in general, in cazul cumpararii si vanzarii acestor produse speculative, mai ales on-line, nu este oferita consultanta de investitii, ceea ce inseamna ca evaluarea caracterului adecvat al produsului pentru clienti nu are loc.

In acest context, in aprilie, iunie si iulie 2016, ESMA a publicat documentul intrebari si raspunsuri (Q&A) privind furnizarea CFD-urilor si a altor produse speculative catre clientii de retail pentru a ajuta consumatorii sa inteleaga mai bine riscurile presupuse de astfel de investitii.

Un nou criteriu pentru Prima Casa: venitul

Programul Prima Casa ar putea fi modificat, astfel incat de acesta sa beneficieze doar solicitantii cu venituri reduse. Autoritatile au introdus aceasta propunere in proiectul privind Strategia Nationala a Locuirii. Faptul ca de program pot beneficia inclusiv cei cu venituri ridicat a distorsionat piata, se mentioneaza in proiect. 

”Programul de garantare Prima Casa a permis familiilor cu venituri medii sa aiba acces la un credit ipotecar accesibil pentru a achizitiona o locuinta, dar a directionat o mare parte din cifra de afaceri de pe piata spre unitatile mai vechi cu una sau doua camere. Acest lucru a avut un efect de distorsionare asupra pietei de locuinte deoarece creditele Prima Casa sunt deschise tuturor grupurilor de venituri, ceea ce inseamna ca si unele gospodarii cu venituri mai mari, care pot contracta finantare la rata de pe piata, sunt influentate sa aleaga unitati mai mici, directionand si dezvoltatorii in aceeasi directie”, se mentioneaza in documentul citat. 

Fondurile alocate Prima Casa merg si catre bogati 


Astfel, in forma sa actuala, programul directioneaza bugetele publice alocate si catre gospodarii care nu sunt sarace, unele dintre acestea fiind chiar bogate, subliniaza autorii proiectului. 

In aceste conditii, autoritatile considera ca forta cu care s-a relansat sectorul rezidential in ultima perioada ar putea fi diminuata de eventuala stopare a programului Prima Casa.

”Cateva modificari ale programului Prima Casa ar putea ajuta la solutionarea unora dintre aceste probleme: de exemplu, printr-o directionare mai buna catre gospodariile care altfel nu ar putea contracta o ipoteca, efectele de distorsionare ar putea fi reduse deoarece veniturile beneficiarilor ar corespunde preturilor locuintelor mai mici, iar cheltuielile publice ar fi directionate corespunzator catre gospodariile cu venituri mai mici”, se mai subliniaza in proiect. 

Vanzarea locuintelor ANL pentru tineri nu este recomandata

Pe de alta parte, Strategia Nationala a Locuirii contine modificari si in ceea ce priveste locuintele construite prin ANL (Agentia Natioana pentru Locuite), in special in cazul locuintelor cu chirii subventionate pentru tineri. 

”Vanzarea locuintelor cu chirii subventionate pentru tineri, in contextul in care fondul de locuinte publice este deja foarte limitat, nu este recomandata. Acest fond ar putea fi mentinut sub forma unor locuinte cu chirie care sa fie utilizate intr-unul sau mai multe dintre urmatoarele scopuri: pentru active generatoare de venit cu chirii la pretul pietei care sa contribuie la subventionarea incrucisata a locuintelor sociale sau la strangerea de fonduri pentru locuinte sociale noi; locuinte in regim de inchiriere destinate gospodariilor cu venit redus (pana la cea de-a 30-a percentila a veniturilor, aproximativ) care pot sa plateasca chiriile actuale; locuinte pentru tineri (in forma programului actual), cu chirii subventionate, insa cu un plafon in ceea ce priveste numarul de ani in care acestea pot fi ocupate de catre o singura gospodarie (de exemplu 3-5 ani); sau locuinte de „tranzitie” pentru rezidentii cladirilor care se afla in curs de reabilitare seismica.

Chiria va include si utilitatile

In plus, pentru familiile care castiga mai putin de 150 de euro pe luna, Guvernul vrea sa introduca la calcularea chiriei si cheltuielile la intretinere. Astfel, chiria va fi calculata astfel incat familia sa nu plateasca mai mult de 10% din venit pe locuinta si facturile pentru utilitati, luate impreuna.

Politica actuala privind locuintele sociale prevede doar subventionarea chiriei datorate, stabilind nivelul acesteia la 10% din venitul familiei, indiferent de costul locuintei.

Totodata, in stategie se mai propune si reducerea TVA la 5% pentru persoanele care cumpara locuinte noi la un pret mai mic de 86.000 de euro sau 380.000 de lei, insa si aceasta subventie se recomanda a fi acordata celor care castiga mai putin de venitul mediu la nivel national.

Concluzia din Strategia Nationala a Locuirii este ca 90% din cladirile rezidentiale din Romania sunt vechi si au nevoie de modernizari sau reabilitari. ”Peste 35% dintre cele 8,8 milioane de locuinte ale tarii au nevoie de reparatii urgente. Aceste unitati, dintre care multe sunt blocuri de locuinte din perioada socialista, fac ca multe orase din Romania sa para neingrijite. Este vorba de peste 10.000 de blocuri construite inainte de 1980 cu nevoi de reparatii legate de structura, acoperis si incalzire", se mai arata in documentul citat.

Scopul declarat al Strategiei este identificarea masurilor si crearea instrumentelor pentru asigurarea accesului la conditii de locuire adecvate pentru toate categoriile de persoane, pana in anul 2030.

Inca doua banci reduc avansul la ipotecare

Revolta bancilor impotriva Legii privind darea in plata incepe sa se stinga. Inca doua, printre care si cea mai mare din sistem, au decis sa reduca avansul pentru creditele ipotecare clasice, dupa majorarea fulminanta din urma cu trei luni. Este vorba de Piraeus Bank si BCR. Aceasta din urma, insa, doar pentru locuintele din marile orase.  

Astfel, Banca Comerciala Romana anunta ca strategia sa pentru 2016 este aceea de a mentine si consolida pozitia de lider pe piata creditelor garantate din Romania. Asta inseamna ca trebuie sa vanda credite, iar cu avansurile anuntate, respectiv 35% la lei, este cam greu. 

In ce orase scade BCR avansul

Asadar, incepand cu data de 2 august, pentru imobilele aduse in garantie, situate in localitatile Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova, Brasov, Galati, Ploiesti, Oradea, Braila, Arad, Pitesti, Sibiu, Bacau, Targu Mures, Baia Mare, Buzau, Botosani, Satu Mare sau Bucuresti, valoarea avansului minim ce trebuie prezentat  de client va fi de 25%. In consecinta, banca va acorda sub forma de credit  maxim 75% din valoarea casei.
 
In schimb, pentru imobilele situate in alte localitati decat cele mentionate, valoarea avansului minim ce trebuie prezentat de client se mentine in continuare la valoarea de 35%, astfel ca valoarea maxima finantata de banca este de 65% din valoarea imobilului. 

Piraeus Bank injumatateste avansul la ipotecarele in lei

In acelasi timp si Piraeus Bank, o banca medie din sistemul bancar local, s-a razgandit in ceea ce priveste avansul minim cerut clientilor pentru un credit ipotecar in lei. Banca a decis sa reduca avansul la 20% dupa ce la mijlocul lunii mai urcase suma minima ceruta clientilor la 40%.

Inaintea deciziei de majorare, avansul pentru creditele ipotecare in lei la Piraeus Bank era de 15%, ca in majoritatea celorlalte cazuri. Dupa majorare, insa, creditele in lei de la aceasta banca devenisera cele mai restrictive din piata, in conditiile in care avansul mediu pe acest segment este de intre 30% si 35%.

Avansul marit a rezistat doar cateva luni 

BCR a majorat avansul la creditele ipotecare in data de 9 mai la 35%, ca urmare a aparitiei Legii darii in plata. Insa anuntul a venit dupa ce mai multe banci au luat o astfel de decizie, in frunte cu Raiffeisen Bank, instututie care inca din prima luna a anului a solicitat clientilor avans marit la 35% pentru imprumuturile in lei si la 40% pentru cei care vor credite in euro.

Recent, insa, BRD-Groupe Societe Generale a facut un pas inapoi si a anuntat ca analizeaza posibilitatea de a reduce avansul la creditele ipotecare standard, dupa ce abia l-a majorat la 35% in urma cu cateva luni.

Ulterior, vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Luminita Runcan, a declarat ca toate institutiile bancare analizeaza aceasta posibilitate. Potrivit acesteia, insa, inca nu exista date suficiente pentru ca bancile sa ia o decizie. "Trebuie sa avem rabdare. Ne uitam la analize, dar nu avem suficiente date ca sa luam o dicizie. Va asigur ca ne gandim cu totii la aceasta chestiune, iar cand vom avea o decizie o vom comunica", a explicat Runcan. 

Mai mult, reprezentantii ARB sustin ca bancile vor avea grija ca activitatea de creditare sa nu aiba de suferit. ”Este prea devreme sa avem o concluzie. Dorinta fiecarei banci este sa fie competitiva, iar una din conditiile competitivitatii este avansul", a subliniat si presedintele ARB, Sergiu Oprescu.

Transporatorii acuza ASF de dezinformare cu privire la tarifele RCA

Disputa dintre transportatori si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in legatura cu tarifele RCA este departe de a se fi incheiat. In timp ce Autoritatea de Supraveghere sustine ca preturile s-au plafonat conform intelegerii de la finalul anului trecut, firmele de transport acuza institutia de dezinformare.  

Patronatele din transporturile rutiere au transmis un comunicat de presa in care sustin ca tarifele la politele auto obligatorii au crescut de trei ori in ultimul an, desi intelegerea cu companiile de asigurari era ca avansul sa nu fie mai mare de 50% fata de 30 iunie 2015. 

„Datele ASF arata ca prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% la 3.000 de lei, desi companiile de transport rutier platesc pe un RCA 20.000 de lei, aproape triplu fata de anul trecut”, afirma transportatorii. 

Firmele ameninta cu noi proteste

Acestia spun ca au solicitat premierului Dacian Ciolos o intalnire urgenta pana saptamana viitoare pentru a discuta reducerea imediata a tarifelor RCA, in caz contrar „fiind necesara coordonarea unor actiuni de protest la nivel national”.

„Inca de anul trecut, cand asociatiile transportatorilor rutieri au prezentat ASF exemple clare in care se arata ca tarifele RCA au crescut intre 150% si 300%, ASF le-a ignorat cu bunastiinta gasind intotdeauna motive ca sa nu fie de acord cu acestea. Acum, ASF publica „o ciorba” de date, in care ia in calcul toate tipurile de vehicule, de la autoutilitare de pana la 3,5 tone la autocamioane de peste 16 tone pana la vehicule de transport persoane cu pana la 18 locuri sau autocare cu peste 40 de locuri, oferind opiniei publice o medie aritmetica care nu are nimic de a face cu realitatea”, sustin transportatorii.
 Reprezentantii patronatelor afirma ca „ASF reglementeaza trei piete financiare importante - asigurari, pensii private si de capital, toate trei totalizand peste 11 miliarde de euro (peste 7% din PIB-ul Romaniei)” si sunt de parere ca autoritatea s-ar afla in incapacitatea de a realiza o analiza clara si complexa a datelor din piata RCA, astfel incat sa vina cu solutii pentru rezolvarea crizei actuale.

ASF: Cresterea tarifelor la RCA, in marja plafonului de 50%

Reactia patronatelor vine dupa anuntul facut in urma cu o zi de catre ASF care a comunicat ca prima medie aferenta politelor RCA incheiate pe 12 luni pentru autoutilitare/autocamioane s-a situat in luna iunie din acest an la pretul de 3.016 lei, in crestere cu 61,55% fata de luna similara din 2015. 

In acelasi timp insa, ASF a subliniat ca, luand in calcul atat autoutilitare/autocamioane cat si mijloace de transport de persoane, pe toate clasele de bonus-malus, cresterea medie a primelor RCA in perioada iunie 2015 - iunie 2016 a fost de 52,73%, situandu-se in marja plafonului de 50% stabilit prin Protocolul incheiat de ASF cu transportatorii in decembrie 2015. 

"Pentru prima data de cand ASF a inceput monitorizarea lunara a evolutiei tarifelor RCA pe principalele segmente de autovehicule, prima medie RCA pentru grupa transportatorilor de persoane marcheaza doua luni consecutive de scadere, indicand o miscare semnificativa de reglare a pietei si de reasezare a structurii portofoliilor”, precizeaza ASF. 

In plus, autoritatea sustine ca a efectuat controale la societatile care vand RCA cu privire la modul in care calculeaza tarifele si doar la Carpatica Asig (in faliment) si City Insurance (in redresare) s-au descoperit nereguli, iar la Asirom a fost prelungit termenul de remediere pana la 15 august 2016.

Titlurile pentru populatie intra vineri la Bursa

Titlurile de stat pentru populatie din emisiunea Centenar vor intra la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti incepand din data de 5 august. Perioada de subscriptie s-a incheiat in dat de 29 iulie si, din datele intermediare transmise de Ministerul Finantelor Publice, emisiunea a fost suprasubscrisa de peste cinci ori. 

Valoarea nominala anuntata de autoritati este de 100 de milioane de lei, insa inainte cu cateva zile de finalizarea perioadei de subscriptie MFP anunta ca s-au cumparat titluri in valoare de peste 520 de milioane de lei.

Cu toate acestea, reprezentantii Ministerului au declarat ca toate cererile de titluri de stat venite din partea populatiei vor fi onorate. 

Un titlu de stat din emisiunea mentionata are o valoare nominala de 100 de lei, iar cei care au cumparat de la bancile din consortiul de intermediere, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania, nu au avut niciun cost suplimentat. 

Obligatiunile au scadenta la doi ani si ofera detinatorului o dobanda de 2,15% pe an, platibila anual. 

Astfel, perioada de subscriptie fiind incheiata, cei care vor dori sa cumpere astfel de titluri vor avea ocazia sa o faca prin Bursa de Valori Bucuresti. In acest caz, insa, atat vanzatorul cat si cumparatorul trebuie sa stie ca pretul unui titlu poate diferi de valoarea nominala, putand fi mai mic sau mai mare, in functie de cotatiile din piata. 

Cum se formeaza pretul titlurilor la bursa?

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a explicat, dupa anuntarea emisiunii, cum va functiona acest mecanism. 

"Titlurile se pot vinde oricand si nu se pierde dobanda acumulata pana la momentul vanzarii. Pretul va varia pe piata in functie de fluctuatia de dobanzi in piata interbancara. Spre exemplu, daca un titlu de stat este remunerat cu o dobanda de 2% (2,15% in acest caz -n.r.) si dupa jumatate de an detinatorul il vinde, iar piata ar fi la 2,5% dobanda, ar avea o pierdere, pentru ca cel care va cumpara titlul (banca - n.r.) trebuie sa se imprumute cu 2,5% pentru a il plati. Atunci detinatorul castiga cam 1,3% (din dobanda titlului, de 2%, se scade diferenta pana la 2,5% si comisionul intermediarului)", a explicat Jiru. 

Pe de alta parte, pe acelasi exemplu, daca dobanzile din piata sunt sub 2% la momentul vanzarii, detinatorul primeste mai mult, respectiv la un leu,  incaseaza 1,05 lei, adica un castig de 2,5%, a mai spus Jiru. 

In acela?i timp, Enache Jiru a precizat ca bancile din consortiu vor fi obligate sa rascumpere oricand titlurile, dar si acestea vor avea voie sa perceapa un comision pentru aceasta tranzactie, dar nu mai mare de 0,1%.

In schimb, daca vanzarea se realizeaza prin alt intermediar autorizat pentru astfel de tranzactii, acesta poate aplica propria politica de comisionare. 

Emisiunea este a doua in cadrul programului Fidelis de titluri de stat pentru populatie, dupa cea din vara anului trecut, si are maturitatea in 2018, anul Marii Uniri, fapt pentru care este denumita si Centenar.

Romanii au dat navala la titluri de stat

Peste 20.000 de romani au cumparat titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice in cadrul emisiunii Fidelis Centenar. Suma totala a acestor titluri a depasit 735 de milioane lei, de peste sapte ori mai mult decat si-a propus statul, initial, sa atraga, 100 de milioane de lei. 

Astfel, Ministerul a suplimentat oferta pentru ca toti cei care au subscris sa primeasca tilurile solicitate. „Este o investitie sigura, cu o dobanda printre cele mai bune oferite in piata”, a declarat premierul Dacian Ciolos, prezent la deschiderea sedintei de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti, unde titlurile sunt listate.

Cei mai multi investitori au subscris sume mari

Participarea la aceasta emisiune a fost diversa - atat ca numar de titluri cumparate, cat si ca varsta a investitorilor, ocupatie sau distributie geografica. 

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat ca, din numarul total de subscriptii, 141 au fost pentru un singur titlu, iar 3.098 au vizat numarul maxim permis de regulament, respectiv 1.000 de titluri, echivalentul a 100.000 de lei. 

Cele mai multe subscrieri, respectiv 13.796 de plasamente, au fost mari, intre 10.000 de lei si 100.000 de lei, 7.581 de persoane au subscris intre 11 si 100 titluri, iar 786 de investitori au plasat ordine intre 2 si 10 titluri.

Exista si investitori de peste 90 de ani

Din punctul de vedere al varstei, 557 de persoane au intre 18 si 30 de ani, 5.278 au fost investitori cu varsta intre 31 si 50 de ani, 12.625 de ordine au apartinut celor cu varsta intre 51 si 70 de ani, iar persoanele peste 71 de ani au fost in numar de 3.827. Interesant este faptul ca si persoane peste 90 de ani, respectiv 23, au cumparat titluri de stat. 

„Constatam cu bucurie c? numarul investitorilor tineri a crescut fata de emisiunea precedenta”, a remarcat ministrul Finantelor.

68,3% din totalul persoanelor care au participat la exercitiul de piata sunt active, in timp ce numarul pensionarilor este de 8.300. Dar si elevii si studentii, in numar de 165, au participat la aceasta emisiune. 

Pe de alta parte, mediul urban a contribuit cel mai mult la succesul emisiunii, nu mai putin de 19.638 de investitori provenind din acest mediu. Dar si din zona rurala au existat subscrieri, 13% din total, in crestere fata de emisiunea din iunie 2015.

Bucurestiul domina topul investitorilor

Pe regiuni geografice continua sa conduca Bucurestiul, desi in scadere fata de emisiunea de titluri pentru populatie de anul trecut. 70% din subscrieri au fost realizate in afara Capitalei, in timp ce in 2015 acest procent era de doar 53%. Pe locurile urmatoare se afla judetele Prahova, Cluj, Iasi si Brasov, ca numar de subscrieri, insa ca valoare, in top cinci a intrat si judetul Arges. 

Titlurile de stat au o valoare nominala de 100 de lei, o dobanda de 2,15%, platibila anual, si maturitatea la doi ani. Acestea pot fi tranzactionate pe BVB, cotatia din prima zi de listare fiind peste valoarea nominala, respectiv 100,57 lei, potrivit pre?edintelui BVB, Lucian Anghel. 

AURSF a sprijinit emiterea de titluri de stat pentru populatie

Emisiunea de titluri de stat pentru populatie a fost sprijinita si de Asociatia Utilizatorilor Romani se Servicii Financiare (AURSF). 

Presedintele Asociatiei, Alin Iacob, a pledat pentru reducerea valorii nominale a titlurilor de la 1.000 de lei anul trecut la 100 de lei, astfel incat sa fie accesibile unui numar cat mai mare de cetateni. 

"Am sprijinit demersurile pentru continuarea lansarii de titluri de stat pentru populatie , pentru ca romanii sa poata imprumuta direct statul, nu prin intermediul bancilor. In lipsa unor astfel de instrumente, populatia merge cu economiile la banca, primeste o dobanda din ce in ce mai redusa, iar apoi, cu banii deponentilor, bancile cumpara titluri de stat la randamente avantajoase. De ce sa nu beneficieze direct cetatenii de aceste randamente avantajoase oferite de stat?", a explicat Alin Iacob.

In urma succesului emisiunii din acest an, ministrul Finantelor a anuntat ca s-a introdus in strategia de finantare a statului pe termen mediu posibilitatea ca astfel de titluri de stat pentru populatie sa fie emise anual sau chiar de doua ori pe an. 

Controverse majore intre ASF si Bursa de Valori Bucuresti

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, a adresat o serie de critici la adresa conducerii Bursei de Valori Bucuresti, cu ocazia lansarii la Bursa a titlurilor de stat pentru populatie din emisiunea Fidelis Centenar. La randul sau, presedintele BVB, Lucian Anghel, a spus ca fiecare ar trebui sa se uite in ograda lui.

Seful supravegherii pietei de capital a sustinut ca Bursa trebuie sa urmeze un program de reforme si sa nu mai astepte doar de la altii masuri de stimulare a cresterii pietei de capital. In opinia lui Negritoiu, institutiile statului au contribuit semnificativ in ultimii ani la eliminarea barierelor de pe piata de capital si la cresterea volumului tranzactiilor. 

„De trei ani, BVB a initiat diverse actiuni de reforma in afara Bursei. Guvernul precedent si acest Guvern au sprijinit reforma pietei de capital, ASF inclusiv, si suntem la sfarsitul uni ciclu. Am inceput cu faimoasa lege a celor opt bariere, am continuat cu simplificarea tranzactiilor pe pia?a de capital, am redus cat am putut cheltuielile. Practic, ASF acum se duce spre zero, cu tot ce presupune contributii din tranzactii. Am facut comisionul zero pentru market makeri, am reglementat tot ce s-a putut reglementa la Bursa, inclusiv vanzarea in lipsa. Guvernul a contribuit cu emisiuni, dar nu putem la nesfarsit sa aratam cu degetul spre altii si sa asteptam o emisiune Hidroelectrica sau alta pentru a relansa activitatea pe piata de capital”, a subliniat presedintele ASF. 

El a reamintit angajamentul comun al tuturor factorilor implicati de a duce piata de capital din Romnaia la stadiul de piata emergenta. In acest context, presedintele ASF a invitat conducerea BVB sa se gandeasca si la un program de reformare a Bursei, „pentru ca nu mai are ce sa astepte de la ceilalti".

Negritoiu: Sunt prea multe privilegii pentru membrii Bursei

Negritoiu a mentionat ca Bursa trebuie sa revizuiasca o serie de aspecte precum directia proprie, obiectivele, sistemul de guvernanta, dar si platforma de costuri. 

„Sunt multe costuri diferentiate, multe costuri preferentiale, sunt prea multe privilegii pentru membrii Bursei fata de ceilalti, sunt programe de marketing care trebuie activate, trebuie roadshow-uri pentru emisiuni de obligatiuni de stat, municipale, trebuie roadshow-uri pentru emisiuni de actiuni. Avem o analiza pe care o facem cu privire la costurile unei emisiuni de obligatiuni si de actiuni. De aceea Bursa trebuie sa fie mult mai implicata", a subliniat presedintele ASF. 

El a salutat succesul inregistrat de emisiunea de titluri de stat pentru populatie, insa a precizat ca, din pacate, „cu o floare nu se face primavara”, iar aceste emisiuni ar trebui sa devina o obisnuinta, nu doar evenimente sporadice. 

Presedintele BVB: ASF ia o treime din incasarile Bursei

In replica, presedintele BVB sustine ca fiecare trebuie sa se uite in gradina proprie, pentru ca fiecare institutie implicata mai are multe lucruri de imbunatatit. 

Referitor la reformarea BVB, Anghel sustine ca procesul se afla in plina derulare, dar este unul de foarte lunga durata, avand in vedere si problemele din trecut ramase multa vreme nerezolvate. 

Pe de alta parte, pre?edintele BVB sustine ca taxele percepute de ASF reprezinta o treime din incasarile Bursei. "In continuare, daca ne uitam la costul total, trebuie sa spunem clar ca, din cele 20 de puncte de baza pentru cumparare si vanzare, practic ASF ia sase, adica o treime, si Bursa mai ramane cu doua treimi", a subliniat Anghel. 

O alta problema intampinata de Bursa in atragerea de noi investitori este reprezentata de impunerea, de anul viitor, a contributiilor sociale pentru castigurile obtinute pe piata de capital. „Aceasta masura va fi o bariera pentru investitori", a spus presedintele BVB.

Potrivit acestuia, statul trebuie sa sustina dezvoltatea pietei de capital, daca vrea sa incaseze taxe de la investitori. "Este foarte important sa ai venituri pe care sa le taxezi (diferenta dintre ce cumperi si ce vinzi). Deci daca investitorii sunt stimulati sa cumpere si sa vanda, sa obtina si profit, atunci statul beneficiaza”, a mai spus Anghel.

Salariile romanilor, intre statistici si realitate

Datele privind salariile angajatilor din Romania sunt, daca nu contradictorii, cel putin derutante in functie de sursa de provenienta. In timp ce Statistica anunta cresteri salariale similare anului 2008, de la Ministerul Muncii aflam ca jumatate din salarati raman cu mai putin de 1.000 de lei in mana dupa plata taxelor. 

Astfel, Institutul National de Statistica publica date potrivit carora, castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a crescut in luna iunie cu 0,7%, sau 15 lei, fata de luna precedenta, pana la 2.078 lei (460 euro). In plus, institutia anunta ca ritmul anual de crestere a salariilor a accelerat pana la un nou nivel maxim dupa 2008, respectiv 14,3%

In schimb, datele centralizate de Ministerul Municii arata ca peste 2,5 milioane de salariati romani raman cu cel mult 1.000 de lei in mana, dupa taxare, potrivit datelor transmise de angajatori. Mai mult, inca un milion de salariati castiga intre 1.000 de lei si 1.500 de lei net, insemnand in total doua treimi din totalul celor cu un contract de munca.

In acest caz, daca doua treimi din salariati au venituri mai mici de 1.500 de lei, pentru a se ajunge la o medie la nivel national de peste 2.000 de lei inseamna ca polarizarea in privinta salariilor este destul de mare in Romania. 

De altfel, datele de la Statistica arata faptul ca veituri semnificativ peste medie se obtin doar in sectoare precum industria extractiva, productia de alcool si tutun, energie, IT si, nu in ultimul rand, in intermediere finaciara si asigurari.

BNR prezinta prima statistica despre darea in plata

Aproape 4.000 de notificari de dare in plata au fost depuse de romani la banci din momentul intrarii in vigoare a Legii pana in data de 20 iulie. Dintre acestea insa, bancile au contestat peste 67%. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a prezentat, desi sustine ca legea nu ii impune, o statistica in acest sens pe baza datelor primite de la banci. 

Mai mult, datele prezentate de guvernatorul BNR arata ca 404 debitori au depus cerere de renuntare pentru doua sau chiar mai multe contracte de credit. De aceea, numarul debitorilor care au notificat banca este mai mic decat numarul cererilor, respectiv 3.398. Deci, majoritatea cererilor, vizeaza un singur credit

Valoarea totala a creditelor notificate se ridica la 1,13 miliarde de lei, reprezentand 1% din totalul imprumuturilor pentru populatie si 2% din stocul creditului ipotecar, potrivit datelor BNR.

Referitor la cererile contestate de banci, guvernatorul a precizat ca acestea sunt in diverse stadii de derulare. 


Daca ai facut sacrificii sa platesti rata, se considera ca nu ai motive sa dai in plata!

Pe de alta parte, Isarescu a mentionat ca doar 56% din contractele la care debitorii au anuntat ca vor sa renunte aveau intarzieri la plata mai mari de 90 de zile. Pentru ceilalti 44% nu existau semne ca ar avea probleme la plata, in opinia lui Isarescu. 

El nu a raspuns, insa, la intrebarea cu privire la ponderea creditelor restructurate in totalul creditelor care nu au intarzieri la plata si pentru care s-au depus notificari de dare in plata. In cazul creditelor restructurate, dupa o perioada de „respiro” cu rate reduse, debitorul va revine, mai devreme sau mai tarziu, la rate sumilare celor dinaintea restructurarii, daca nu mai mari, cu siguranta pe perioade prelungite. 

Astfel, pentru cei care si-au platit pana acum rata in termeni rezonabili (cu restante mai mici de 90 de zile), chiar daca cu greu, se considera ca nu au motive sa apeleze la darea in plata

In plus, guvernatorul BNR a mentionat faptul ca in cazul a 64% din notificari, care reprezinta 75% din valoarea stocului de credite notificate, valoarea imprumutului ramas deplata este mai mare decat cea a imobilului pentru care a fost contractat creditul ipotecar.
 

De aici, guvernatorul a tras concluzia ca „exista o motivatie clara de dare in plata pentru ca valoarea casei era mai mica decat valoarea creditului si debitorul era stimulat sa efectueze aceasta operatiune”. 


Mai multe notificari pentru credite in euro decat in franci

In ceea ce priveste valuta creditului, 90% din notificari sunt pentru contracte deimprumut in valuta, 46% in euro si 43% in franci elvetieni. Insa ca valoare, 43% sunt credite in euro si 50% imprumuturi in franci.

Referitor la varsta celor care au depus notificari de dare in plata, guvernatorul BNR a mentionat ca distributia este aproape similara cu cea a intregii piete a creditului. 1% dintre debitori sunt cu varsta sub 30 de ani, 40% din notificari apartin unor persoane cu varste intre 30 si 40 de ani, 43% sunt debitori cu varste de 40-50 de ani, iar 4% au peste 60 de ani.

Ca distributie regionala, cei mai multi solicitenti privind darea in plata provin din Bucuresti si judetul Ilfov, zona puternic afectata de balonul imobiliar din 2005-2008.

Potrivit guvernatorului BNR, datele referitoare la notificarile de dare in plata vor fi actualizate de BNR in ziua de 20 a fiecarei luni.

Se inmultesc restantierii la creditele de consum

Romania este fruntasa in Europa la crestere economica, analistii sustin ca aceasta crestere este peste potential, deci ca economia ar fi supraturata, iar salariile avanseaza in ritm demn de perioada de boom. Cu toate acestea, numarul restantierilor la banci si IFN-uri creste de la luna la luna si atinge noi maxime istorice. 

Aceasta evolutie, la fel ca si multe alte aspecte negative ale economiei romanesti, a fost pusa pe seama Legii privind darea in plata. 

O serie de oponenti ai legii au sustinut ca, odata cu intrarea sa in vigoare, si cei care isi pot plati ratele la banca vor fi stimulati sa nu mai achite creditul si sa dea casa in plata, mai ales daca valoarea creditului ramas de plata este mai mare decat valoarea de piata a locuintei. Aceasta situatie este valabila in majoritatea cazurilor de credite ipotecare aflate in derulare, in special cele contractate in anii 2007 - 2008 cand preturile pe aceasta piata explodasera. 

Totusi, explicatia potrivit careia numarul restantierilor creste din cauza darii in plata nu sta in picioare, daca analizam datele venite de la Biroul de credit si pe cele centralizate de Banca Nationala a Romaniei la Centrala Riscului de credit

Numarul rau-platnicilor a atins un nou maxim


Numarul restantierilor raportati la Biroul de Credit, care strange date de la cele 31 de banci si 26 de IFN-uri, a crescut, la jumatatea acestui an, la un nou maxim de dupa criza din 2008, respectiv 754.228 de persoane, cu 14.715 in plus fata de luna precedenta. 

Mai mult, Biroul de credit a publicat si statisticile pentru luna iulie, din care reiese ca numarul restantierilor a mai scazut fata de iunie, dar se mentine la un nivel foarte ridicat, de 745.443 de persoane.

Trebuie mentionat ca la Biroul de credit sunt raportate toate restantele persoanelor fizice mai mari de 30 de zile, indiferent de suma. 

Restantierii la creditele de peste 5.000 de euro sunt tot mai putini

Pe de alta parte, datele BNR, care contin doar creditele de valori mai mari, de peste 20.000 echivalent lei, unde intra si creditele ipotecare, arata ca restantierii sunt in scadere. 

Asadar, la Centrala Riscului de credit de la BNR vedem ca numarul celor cu intarzieri la plata era, la finalul lunii iunie, in scadere la 155.907 de persoane, fata de 159.799 in luna mai, cel mai redus nivel de dupa criza. 

In concluzie, statisticile arata ca numarul restantierilor creste in cazul creditelor de valori mici, sub 20.000 de lei (mai putin de 5.000 de euro), care nu sunt centralizate la BNR, deci in niciun caz la creditele ipotecare. 

De altfel, Conso.ro a atras deja atentia ca creditele de nevoi personale sunt din nou promovate agresiv atat de banci dar mai ales de IFN-uri. 

Si datele de la Banca Nationala a Romaniei arata ca imprumuturile de consum contractate de populatie cresc in ritmuri anuale de peste 30% de mai bine de jumatate de an, insa bancherii le ”compenseaza” cu scaderile la valuta si sustin ca evolutia nu este ingrijoratoare.