Sunday, July 26, 2015

Inflatie anuala negativa pentru prima data in 25 de ani

Preturile din Romania inregistreaza, pentru prima data in ultimii 25 ani, o scadere de la un an la altul. In iunie, acestea au scazut cu aproape 3% fata de mai, iar comparativ cu luna iunie a anului trecut, inflatia a fost minus 1,6%, potrivit datelor Institutului National de Statistica. 
Cel mai mult s-au ieftinit alimentele, luna trecuta fata de mai, cu 8,2%, iar fata de anul trecut scaderea a fost de 6,4%. Amintim ca la 1 iunie a intrat in vigoare reducerea TVA de la 24% la 9% pentru prdusele alimentare. 

Cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 14,6%, dar si malaiul (-12%) si laptele de vaca (-11,5%), iar cele mai mici scaderi de preturi au fost consemnate la vin (-0,1%), bere (-0,9%), cu exceptia produselor de panificatie, asupra carora nu s-au resimtit reduceri de preturi semnificative, avand in vedere ca pentru acestea era aplicata deja cota redusa de TVA.

La produsele nealimentare si la servicii preturile au crescut, in iunie fata de mai, insa nesemnificativ, cu 0,1% respectiv 0,2%. Categoria "alte marfuri nealimentare" a inregistrat preturi mai mici cu 0,2%, iar detergentii cu 0,03%. Pe de alta parte, cele mai mari cresteri s-au consemnat la autoturisme si piese de schimb (+0,3%) si ceasuri (+0,2%).

In ceea ce priveste serviciile, preturile in restaurante, cafenele si cantine au scazut cu 1,22%, tot pe seama reducerii TVA, iar la categoria "alte servicii" cu 1,06%. Pentru serviciile de apa, canal si salubritate, tarifele au urcat cu 0,9%, pentru transportul interurban cu 0,6%, iar pentru serviciile de telefonie cu 0,5%.
Fata de iunie anul trecut,  marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%, iar tarifele serviciilor au crescut cu circa 2,5%.

Cifrele de la statistica au depasit, chiar, estimarile Bancii nationale a Romaniei. Guvernatorul BNR anunta, in urma cu cateva zile ca datele de la statistica vor arata o scadere anuala a preturilor de 1 si ceva la suta, in timp ce reducerea fata de mai va fi de doua procente.

„Noi am mizat pe faptul ca nu ii va intra in cap populatiei ca asta inseamna deflatie", a declarat Isarescu.
El a reamintit ca deflatie inseamna scaderea continua a preturilor, care determina reducerea consumului, insa a aratat ca in Romania consumul creste anual cu 6%-7%.

No comments:

Post a Comment