Saturday, January 13, 2018

Prima Casa a primit banii pentru 2018

Guvernul a aprobat plafonul de 2 miliarde de lei pentru Programul Prima Casa in 2018, astfel incat bancile implicate vor putea relua finantarile in curand. Anul acesta mai vine si cu alte modificari ale programului, in afara de reducerea plafonului cu 500 de milioane de lei fata de 2017, insa mai putin importante pentru consumatori. 

Incepand din acest an, scade marja maxima de dobanda si pentru cei care isi construiesc o casa prin intermediul programului guvernamental, de la 2,5% la 2% peste indicatorul Robor la 3 luni, dupa ce anul trecut marja s-a redus la acelasi nivel pentru cumpararea de locuinte (marea majoritate a finantarilor acordate fiind pentru cumpararea de locuinte).

“Decizia de reducere a marjei maxime de dobanda de la 2,5% la 2% a fost luata pentru corelarea prevederilor privind costul total al finantarilor garantate pentru achizitia de locuinte cu cea pentru constructia de locuinte, urmarindu-se evitarea oricarei discriminare in acest sens”, arata Guvernul printr-un comunicat de presa.

In termen de 7 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finantatorii au obligatia sa transmita Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si Ministerul Finantelor Publice nivelul costurilor totale pe care le aplica finantarilor garantate pentru constructia de locuinte. 

In ceea ce priveste realocarea catre finantatori a rezervei ramase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta sa se faca in functie de ponderea garantiilor acordate de la inceputul anului de referinta de catre fiecare finantator participant in program.

O alta schimbare este eliminarea utilizarii valorii de reintregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii, Guvernul luand aceasta decizie pentru a nu pune la dispozitia finantatorilor participanti in program si a altor limite suplimentare fata de plafonul de 2 miliarde lei alocat programului "Prima casa" pentru 2018.

De la lansarea programului "Prima casa", in 2009, pana la sfarsitul lunii noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 20,78 miliarde de lei.

De ce ar trebui stopat programul?

Apar, insa, tot mai multe voci care sustin ca programul ar trebui stopat gradual, avand in vedere ca si-a atins de mult obiectivul initial, iar acum distorsioneaza piata imobiliara. 

In 2017, reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniai au exprimat aceasta opinie, pe motiv ca programul este accesat in mare masura de persoane care si-ar permite un credit ipotecar clasic (avand in vedere ca isi cumpara locuinte mult mai scumpe decat cele prevazute de program, achitand un avans mult mai mare). 

Recent, si presedintele AAFBR, Iancu Guda, a vorbit despre viciile programului guvernamental. 

"Prima Casa, din punctul meu de vedere, ar trebui gradual oprit. Anul trecut a reprezentat 80% din totalul creditelor acordate pentru achizitionarea unei locuinte noi. A distorsionat semnificativ piata, in conditiile in care a fost contractat de o patura a societatii care nu are nevoie de un asemenea program mai degraba cu caracter social, cel putin la inceputul sau. S-au contractat credite cu Prima Casa unde avansul, desi minimul e de 5%, a fost platit la un nivel de 50-60%. Aceasta a facut ca pretul pentru imobiliare rezidentiale, apartamente noi, sa fie usor supraapreciat printr-o falsa alimentare a cererii, un program cu conditii de acces facile speculat de patura cu un venit peste medie. In trendul de reducere a importantei acestui program, cred ca ar trebui orientat catre patura cu venituri scazute care are nevoie de un asemenea produs cu un avans mai mic", a aratat presedintele AAFBR.

El a tinut sa mentioneze ca, si din aceasta cauza, in prezent imobiliarele sunt supraevaluate cu 20%-25%.