Wednesday, June 4, 2014

Executarea silita ar putea fi posibila si pentru creditele scoase din bilant

Autoritatile romane cauta solutii pentru a permite bancilor sa isi mentina dreptul de a cere executarea silita a datornicilor si in cazul in care creditele respective au fost scoase in afara bilantului, precizeaza raportul de tara pe 2014 al Comisiei Europene.

Rata creditelor neperformante a crescut permanent in ultimii ani si a ajuns la peste 20%. Situatia a fost cauzata si de faptul ca bancile nu au dorit sa stearga multe dintre aceste imprumuturi din bilant, desi ele erau integral provizionate.

Raportul Comisiei arata ca BNR a finalizat  analiza calitatii activelor in sectorul bancar si politicile de scoatere in afara bilantului a creditelor neperformante au fost clarificate.

In plus, banca centrala a luat masuri pentru ca provizionarea creditelor sa fie cat mai corecta. Inspectiile efectuate la sediile a 20 de banci au dus la impunerea unor provizioane suplimentare pentru creditele neperformante.

BCR: crestere de peste 70% la vanzarile de credite de nevoi personale

BCR a acordat, in primele 5 luni din acest an, peste 65.000 de credite negarantate, volumul de credite fiind in crestere cu 70% fata de perioada similara din 2013. 

Din totalul acestor credite, peste 50% sunt credite de nevoi personale, restul reprezentand carduri de credit si descoperit de cont. Valoarea medie a creditului de nevoi personale a crescut cu peste 30%.

„2014 este anul in care vedem primele semne ale cresterii in zona creditelor de consum. Remarcam un numar tot mai ridicat de clienti care aleg sa isi mute creditele de la alte banci la BCR si de cele mai multe ori pe langa oferta competitiva pe care le-o propunem le oferim si credite de valori mai mari”, a declarat Andrew Gerber, director Produse Retail in cadrul BCR.

Conform unui studiu facut de banca, se observa o schimbare in nevoile care conduc la contractarea creditelor de nevoi personale, in sensul cresterii ponderii achizitiilor de tipul produselor cu un grad ridicat de complexitate tehnica (tablete, laptop-uri, telefoane mobile moderne) in defavoarea aparaturii electrocasnice traditionale. 

Printre alte nevoi finantate se numara renovarile interioare/exterioare, achizitii de terenuri de suprafete mici, vacante, studii, cursuri de perfectionare profesionala, evenimente de familie.

ANAF ar urma sa comunice cu contribuabilii prin mijloace electronice

Ministerul Finantelor Publice propune dezvoltarea unui sistem de comunicare electronica intre contribuabili si organele fiscale, conform unui proiect de act normativ.

Proiectul introduce posibilitatea emiterii si comunicarii actelor administrativ fiscale si a altor acte procedurale (notificari, instiintari, certificate de atestare fiscala) si in forma electronica.

Aceste masuri vor crea posibilitatea comunicarii in timp real a declaratiilor, a cererilor si a altor documente pe care contribuabilii le depun la organele fiscale, precum si asigurarea unei procesari mai rapide a acestora, comparativ cu cele depuse pe hartie.

De asemenea, proiectul prevede transmiterea, in format electronic, de catre ANAF, la solicitarea altor autoritati publice, a documentelor privind situatia fiscala a contribuabililor.  Astfel, nu va mai fi necesara deplasarea contribuabililor pentru preluarea si depunerea documentelor solicitate de autoritatile locale. In 2013, de exemplu, administratiile fiscale au eliberat aproximativ 5,5 milioane de adeverinte de venit tiparite.

Pentru persoanele fizice, se creeaza baza legala in vederea dezvoltarii procedurilor de utilizare a altor instrumente de identificare decat certificatul digital calificat, respectiv cele de tip utilizator-parola, telefon mobil, digipass sau alte dispozitive stabilite ulterior la nivel de ordin al ministrului.

Anumiti salariati din ASF nu vor fi evaluati

Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat decizia de a nu evalua intreg personalul, se arata in evaluarea de tara pentru 2014 realizata de Comisia Europeana.

Comisia atrage atentia ca aceasta decizie nu respecta angajamentele asumate de statul roman, in cadrul programului de asistenta financiara incheiat cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Raportul Comisiei precizeaza ca s-au facut progrese mici in evaluarea personalului ASF, fiind evaluati pana acum salariatii din pozitiile de middle-management.  

In septembrie 2013, ASF a incheiat un contract de consultanta de 120.000 euro pentru a evalua personalul, cu scopul de a face disponibilizari, avand in vedere ca autoritatea are un personal supradimensionat si un sistem de remunerare extrem de ridicat.