Wednesday, July 1, 2015

Visa: Peste 670 de posibili castigatori la a doua Loterie fiscala

A doua loterie a bonurilor fiscale organizata duminica, 28 iunie, de Ministerul Finantelor ar putea primi mai mult de 100 de bonuri posibil castigatoare, aceasta fiind limita de premii stabilita de autoritati. Doar pe cardurile Visa emise in Romania s-au realizat peste 670 de tranzactii care se incadreaza in limitele extragerii. 

Bonurile castigatoare in prima etapa a extragerii sunt cele din data de 23 mai, cu o valoare de 135 lei. In cazul in care se depun mai mult de 100 de bonuri cu aceste caracteristici, pentru revendicarea premiului, va fi organizata a doua etapa a extragerii, ce vizeaza determinarea celor 100 de bonuri castigatoare. 

Autoritatile au modificat legislatia in domeniu, astfel incat sa existe maxim 100 de castigatori, pentru ca premiul sa fie mai cosnsistent. La extragerea anterioara, din luna aprilie, au fost depuse 18.215 de cereri de revendicare, iar premiul revenit fiecarui bon a fost de doar 54,9 de lei. 

Reprezentantii Visa sustin ca noul mecanism al Loteriei bonurilor fiscale stabilit de Ministerul Finantelor va motiva mai puternic populatia sa ceara bonul fiscal, deoarece fiecare premiu va fi in valoare de cel putin 10.000 lei, ceea ce reprezinta o suma consistenta pentru majoritatea romanilor. ”In timp ce la prima extragere au fost peste 2.000 de tranzactii cu carduri Visa potential castigatoare, in valoare de 6 lei, de data aceasta avem 677 de plati cu cardul Visa, cu valori cuprinse intre 135 si 135,99 de lei, care se pot califica pentru urmatoarea etapa a Loteriei bonurilor”, a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia, Visa Europe.

Salariul minim sare de 1.000 de lei

Salariul minim brut pe tara creste de la 975 de lei la 1.050 de lei din 1 iulie. Este a doua majorare din 2015, dupa cea din ianuarie, cand salariul minim brut garantant in plata a fost majorat de la 900 la 975 de lei. Modificarile sunt prevazute in hotararea de Guvern din decembrie 2014.
Astfel, de luna viitoare, salariul minim brut pe tara va fi de 1.050 de lei, adica 6,225 lei pe ora, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore, in medie, pe luna.
De aceasta majorare vor beneficia aproape 1,5 milioane de salariati, dintre care aproximativ 490.000 din sectorul bugetar si peste 980.000 din sectorul concurential.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului minim brut pe tara.

Nivelul salariului minim brut pe tara se stabileste prin Hotarare de Guvern, la sfarsitul anului, pentru anul urmator.

In 2014, prin hotarare de Guvern aprobata in noiembrie 2013, salariul de baza minim brut pe tara a fost majorat tot in doua etape, cu cate 50 de lei. Astfel, de la 1 ianuarie, acesta a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie, la 900 de lei.

Si in 2013, salariul de baza minim brut a crescut in doua etape, la 750 de lei din 1 februarie si la 800 de lei de la 1 iulie.

In in 2012, salariul de baza minim brut a fost stabilit de Guvern la 700 de lei lunar, iar in 2011 la 670 de lei lunar.

AAFBR: BNR mentine dobanda cheie la 1,75%

Analistii Financiar-Bancari din Romania estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine dobanda de politica monetara la 1,75% pe an, in sedinta de politica monetara din data de 1 iulie. Mai mult, ei sunt de parere ca actualul nivel ar putea fi mentinut pana la finalul anului. 

Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), si nivelul rezervelor minime obligatorii ar putea fi mentinut in sedinta de miercuri, la 8% la pasivele in lei si la 14% pentru cele in valuta. Insa acestea ar putea sa scada pana la finalul anului, sustin analistii citati.

”Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca atat rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei cat si cele pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute constante pe 1 iulie. Relaxarea politicii monetare ar putea continua in restul acestui an prin reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la 6% in luna decembrie 2015 si pentru pasivele in valuta pana la 12%”, se arata in comunicatul AAFBR. 

In schimb, opiniile referitoare la politica monetara a BNR din 2016 sunt divergente. Un numar mic de participanti la sondaj estimeaza o reducere a dobanzii de politica monetara pana la 1,5% in luna decembrie 2016. Pe de alta parte, exista si analisti care prognozeaza un ciclu de intarire a politicii monetare, cu un nivel al dobanzii care ar putea ajunge la 2,5% in luna decembrie a anului urmator, mai reiese din comunicat.

Bancile cu capital grecesc din Romania nu au restrictii in activitate

Bancile cu capital grecesc din Romania isi desfasoara activitatea in mod normal, sustin reprezentantii acestora. In plus, indicatorii de solvabilitate ai bancilor sunt peste media sistemului bancar. Oficiali din cadrul institutiilor reamintesc deponentilor lor ca economiile le sunt garantate pana in limita a 100.000 de euro per deponent per banca. 

Banca Nationala a Romaniei (BNR) da asigurari ca bancile grecesti din tara noastra nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luata de Atena in legatura cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice romane, se supun legislatiei romanesti si supravegherii BNR.

Oficiali din cadrul Bancpost au declarat ca activitatea bancii se desfasoara normal. ”Bancpost este o banca romaneasca, o subsidiara independenta, cu propriul capital si nivel de lichiditate. Ca persoana juridica romana, Bancpost functioneaza in conformitate cu prevederile legislatiei din Romania si sub reglementarea si supravegherea directa a BNR si nu este afectata de masurile si evolutiile din Grecia", au anuntat reprezentantii bancii. 

In plus, potrivit acestora, banca este foarte bine capitalizata, indicatorul de solvabilitate (adecvarea capitalului) situandu-se la 18%, cu mult peste cerintele minime de prudentialitate impuse de legislatie, de 8%. De asemenea, Bancpost detine un raport credite/depozite subunitar, de 84%, fapt care sustine un grad ridicat de independenta in gestionarea propriei activitati bancare. 

La randul sau, Piraeus Bank Romania este banca romaneasca, cu capital grecesc, afirma reprezentantii institutiei. "Toate operatiunile sunt localizate si integrate politicilor pietei bancare din Romania, reglementate de BNR. Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt inchise bancile si nici nu sunt limitate operatiunile", se arata intr-un comunicat al bancii. 

Potrivit documentului, Banca Nationala a reglementat foarte clar interventiile actionarilor tuturor bancilor, inclusiv ai celor din Grecia. ”Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenta actionarilor", se precizeaza in comunicat. 

Reprezentantii bancii mai precizeaza ca institutia financiara are active de doua miliarde de euro, lichiditati peste media pietei si solvabilitate de 12,7%. In total, Piraeus Bank Romania are 300.000 de clienti in cele 120 de sucursale din tara, se mai arata in comunicat.

Alpha Bank, alta banca romaneasca cu capital grecesc, a precizat ca isi desfasoara activitatea in mod normal si ca nu are probleme de solvabilitate sau lichiditate.

"Alpha Bank Romania isi desfasoara activitatea in conditii normale, fara niciun fel de restrictii, independent de evolutia situatiei din Grecia. Suntem o banca romaneasca, iar operatiunile noastre se deruleaza in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei si sub atenta supraveghere a acesteia. Banca este foarte bine capitalizata si foarte lichida, cu o solvabilitate peste media sistemului bancar romanesc", a declara presedintele executiv al bancii, Sergiu Oprescu. 

Si  Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, a anuntat ca isi desfasoara operatiunile cu clientii in conditii normale, acestea nefiind afectate de situatia din Grecia. 

”Banca este o institutie financiara romaneasca, reglementata si supravegheata de catre BNR. Banca Romaneasca are un nivel de lichiditate ridicat si este una dintre cel mai bine capitalizate banci de pe piata locala, cu un indice de solvabilitate de 17,52%, dublu fata de cerintele minime prudentiale”, sustine presedintele institutiei, Ioannis Kougionas.

Acestea sunt cele patru mari banci cu capital grecesc prezente pe piata romaneasca.

In Grecia, bancile sunt inchise pana pe 6 iulie, a doua zi dupa referendumul in care populatia este chemata sa se pronunte pentru sau impotriva masurilor de austeritate cerute de Comisia Europeana pentru a prelungi ajutorul financiar pentru aceasta tara. Pana atunci, clientii bancilor nu pot retrage de la ATM mai mult de 60 de euro pe zi. 

Autotitatile au anuntat, insa, ca miercuri vor fi redeschise 1.000 de sucursale bancare, pentru pensionarii care nu folosesc cardurile la automatele bancare. Potrivit Reuters, sucursalele vor fi deschise pana la sfarsitul saptamanii iar pensionarii vor putea retrage pana la 120 de euro.