Tuesday, June 2, 2015

Termen limita pentru Astra Asigurari

Situatia Astra Asigurari se va lamuri la sfarsitul lunii iulie, a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu. El a precizat ca atunci se va sti daca exista un investitor strategic interesat sa capitalizeze compania sau daca obligatiile de rascumparare vor fi preluate de Fondul de Garantare.

"Suntem in plan, proiectul pentru restructurarea Astrei este in grafic, ultima actiune, de majorare de capital, a fost aprobata ieri (miercuri – n.r.) in consiliul ASF. In urmatoarele saptamani misiunea este adresata actionarilor existenti si, ulterior, investitorilor strategici. Suntem in discutie cu cativa investitori, ne implicam si noi la nivelul autoritatii. O sa stim daca vreunul este realmente interesat si structura tranzactiei probabil in luna iulie", a explicat Negritoiu.

Potrivit acestuia, majorarea capitalului are doua faze. Prima se adreseaza celor circa 200 de actionari actuali in urmatoarele doua-trei saptamani, avand optiunea de participare si actionarul majoritar indirect, Dan Adamescu.

"Daca are banii, n-are decat sa-i bage (Adamescu - n.r.)! Faza a doua, pe care o asteptam in luna iulie, se adreseaza investitorilor calificati, care sunt investitorii strategici si cei financiari, o parte dintre cei carora ne adresam au vizitat camera de date, au informatiile preliminare si o opinie. Evident ca decizia de investitie e ceva mai complicata de atat. Intre timp, administratorul special si consultantul se intalnesc cu investitorii si fac asa-numitul roadshow, in care sa incurajam aceasta investitie, care nu este usoara", a spus Negritoiu.

Majorarea capitalului social al Astra Asigurari va fi de aproape 425 milioane de lei, la 682,7 milioane lei. In octombrie 2014, Astra si-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, la 257,8 milioane de lei, în urma derularii unei oferte de vanzarea de actiuni noi catre actionarii existenti.

Presedintele ASF a precizat ca statul nu este interesat sa preia Astra, pentru ca “nici nu s-a discutat, nici nu am putea si nici nu cred ca e bine”.

Albalact intra la Bursa pe 3 iunie

Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti a aprobat joi, cererea Albalact pentru transferul de pe Rasdaq pe piata reglementata. Astfel titlurile companiei vor intra la tranzactionare pe piata la cota Bursei in data de 3 iunie 2015.

Compania are peste 6.000 de actionari. Aproximativ 45% din actiunile companiei sunt detinute de familia Ciurtin, iar fondul de investitii RC2 are o participatie de 25%.

“In ultimele 12 luni, investitorii au tranzactionat 32 milioane de actiuni Albalact, pentru 8,7 milioane de lei. In aceeasi perioada, pretul actiunilor a crescut cu aproape 50%, pana la 0,3036 lei/actiune. Calculata la ultimul pret inregistrat la finalul sedintei bursiere de joi, 28 mai 2015, de 0,3036 lei/actiune, Albalact are o capitalizare bursiera de 200 de milioane de lei (aproape 45 de milioane de euro)”, se arata intr-un comunicat al companiei. 

Anul trecut, Albalact a investit 8 milioane euro in modernizarea si extinderea capacitatii de productie a fabricii Oiejdea.

In 2014, compania a obtinut o cifra de afaceri in crestere cu 12%, la 475 milioane de lei (107 milioane de euro), iar pentru acest an a bugetat o cifra de afaceri de 508,5 milioane de lei.

Albalact este cea mai mare companie romaneasca din domeniul lactatelor si al doilea mare jucator din piata locala a produselor lactate.

“Compania are o traditie de peste 40 de ani in industria lactatelor, iar astazi produce lactate de cea mai buna calitate intr-una din cele mai mari si mai moderne investitii greenfield din Europa Centrala si de Est – fabrica Oiejdea din judettl Alba”, se mentioneaza in comunicat.

ANAF elimina timbrul extrajudiciar

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu va mai solicita timbrul extrajudiciar persoanelor care cer administratiilor financiare eliberarea certificatelor si adeverintelor. Astfel, contribuabilii vor putea sa solicite eliberarea documentelor necesare si electronic. 

Potrivit unui comunicat al Agentiei, masura urmeaza sa fie luata in scurt timp, iar in prezent se afla pe circuitul de aprobare si elaborare. Aceasta se adeseaza exclusiv contribuabililor, precizeaza ANAF. 

”Banii colectati la buget de pe urma achitarii acestei taxe nu reprezinta un venit semnificativ, de care nu ne putem lipsi, atunci cand punem in balanta efortul depus de contribuabili. De acum, eliberarea certificatelor si a adeverintelor va fi un proces mult simplificat de care vor beneficia foarte multi oameni", a declarat presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, prin intermediul comunicatului citat.

Aplicatia pentru inregistrarea in scop de TVA face victime

Numarul firmelor inregistrate in scop de TVA in perioada februarie – aprilie 2015 a fost la jumatate fata de in aceeasi perioada a anului trecut. Firmele care au solicitat cod de TVA in aceasta perioada au fost verificate prin intermediul aplicatiei informatice nou implementate in acest scop. 

Astfel, dupa implementarea noii proceduri, 4.527 de societati au fost inregistrate in scop de TVA. Prin comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut, numarul de firme inregistrate a fost de 10.061, ceea ce reprezinta o diminuare cu circa 55%, reiese dintr-un comunicat al ANAF.

In acelasi timp, 2.515 agenti economici nu au indeplinit criteriile aplicatiei informatice si au fost exclusi din sistem, fie automat, fie in urma verificarilor Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF). Verificare are loc  dupa ce aplicatia informatica plaseaza o firma in categoria de risc mediu.

Din cele peste 2.500 de companii respinse, 2.111 sunt nou infiintate.

Totodata, 404 firme care desfasurau deja activitate economica nu au primit codul de TVA in urma operatiunii de reinregistrare. 

Pe de alta parte, 1.063 de agenti economici incadrati la categoria de risc mediu au obtinut aprobarea inscrierii in scop de TVA sau neanularea codului de TVA dupa interviul desfasurat conform procedurilor cu reprezentantii ANAF.

”Informatiile din bazele de date ale aplicatiei care gestioneaza noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA (intrata in vigoare incepand cu luna februarie 2015) confirma limitarea accesului pe piata a firmelor cu comportament evazionist si a persoanelor implicate in retelele de frauda sau cu un comportament fiscal anterior contrar prevederilor legale manifestat in mod repetat”, precizeaza ANAF.

Fiscul analizeaza solicitarea unei companii de inregistrare in scop de TVA in functie de mai multe criterii. Printre cele mai importante criterii duc la refuzul inregistrarii in scop de TVA se numara detinerea, in prezent sau in trecut, de catre administratorul firmei a calitatii de asociat sau administrator in societati cu risc fiscal ridicat (cu obligatii fiscale neachitate; care au fost declarate inactive de Fisc, fara a fi reactivate ulterior; aflate in inactivitate temporara la registrul comertului; lichidate sau radiate), dar si instabilitatea sediului social.

”Fiecare criteriu are un punctaj diferit. Astfel, in unele cazuri, indeplinirea a doua criterii cu punctaj mare duce la refuzul inregistrarii in scop de TVA la fel ca in situatia in care solicitantul indeplineste trei sau patru criterii cu un punctaj mai mic per criteriu”, explica ANAF in comunicatul citat.

In urma analizei, solicitantul poate fi plasat in grupa de risc mare sau mediu, ceea ce conduce la eliminarea directa (risc mare) sau la parcurgerea unui interviu cu reprezentantii ANAF (risc mediu) pentru a oferi lamuririle necesare.