Friday, August 22, 2014

Programul Rabla pentru firme se extinde si pentru profesiile liberale

Programul Rabla pentru firme se prelungeste cu o luna, noul termen de inchidere al sesiunii de inscriere fiind 30 septembrie. De asemenea, AFM a anuntat ca programul se extinde pentru prima data si pentru profesiile liberale. 

Pana la sfarsitul lunii septembrie, in cadrul programului se pot inscrie astfel proprietari persoane juridice, operatori economici fara personalitate juridica sau organizatii profesionale care sunt organizate si isi desfasoara activitatea in una din formele de exercitare a profesiei liberale.
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a emis 3.000 de tichete pentru persoanele juridice. In etapa aferenta lui 2014, au fost analizate in total 998 de dosare dintre care 388 au fost acceptate pentru un numar de 1.575 de autovehicule, iar restul au fost respinse.

Pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor noi cat mai prietenoase cu mediul se ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei. Acesta se ofera doar daca noua masina se incadreaza fie in norma de poluare Euro 6, fie are motor cu emisii de CO2 mai mixa de 100 g/km, fie are sistem de propulsie hybrid.

Reducerea rezultata este de maxim 1.000 lei, rezultata prin cumulul a cel mult doua eco-bonusuri.

Scad comisioanele pentru tranzactiile pe piata de capital

ASF a decis permanentizarea reducerilor operate pentru tarifele si comisioanele percepute participantilor de pe piata de capital, precum si operarea unor noi scaderi, incepand cu 16 septembrie 2014.

Cota din valoarea tranzactiilor cu obligatiuni, inclusiv cele convertibile in actiuni, se va reduce se va injumatati, noul nivel fiind de 0,02%. Pe de alta parte, cota din valoarea tranzactiilor cu titluri de stat de 0,0004% nu se mai aplica.

Se va reduce cu 50%, pana la 500 lei si tariful pentru inregistrarea la ASF a instrumentelor financiare (cu exceptia titlurilor de stat). In ceea ce priveste titlurile de stat, tariful cu inregistrarea se va elimina.
Monitorizarea tranzactiilor efectuate in afara pietelor reglementate sau sistemelor alternative de tranzactionare (OTC) va presupune o cota redusa de la 0,15% la 0,06% din valoarea tranzactiilor raportate. Pe de alta parte, cota perceputa pentru tranzactiile de tipul tranzactiilor turnaround se va reduce la jumatate, respectiv la 0,02%.

Noile modificari fac parte din planul de actiune aferent programului S.T.E.A.M, ce are ca obiectiv cresterea lichiditatii pietei si atragerea de investitori pe piata de capital.

Noua banci acorda credite agricultorilor pe baza subventiei APIA

Noua banci au finalizat procedura de semnare a conventiilor cu FNGCIMM in vederea garantarii finantarilor acordate agricultorilor in baza subventiei APIA. Fondul poate garanta pana la 80% din credit.

Bancile care ofera credite sunt: CEC Bank, Banca Comerciala Carpatica, BCR, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac Bank, Garanti Bank, OTP Bank, Piraeus Bank si Credit Agricole.  

Creditele se acorda in lei pentru finantarea capitalului de lucru in vederea desfasurarii activitatilor curente, valoarea creditului fiind pana la 90% din suma cuvenita din Schema de plata unica pe suprafata ( SAPS). 
Schema de plata unica pe suprafata consta in acordarea de catre APIA a unei sume uniforme pe hectar, 120 euro/ha, platibila o data pe an, decuplata total de productie.

Dobanda finala platita de beneficiari nu poate depasi ROBOR 6M + maxim 4%. Pentru garantia acordata se plateste anual un comision de garantare, calculat pe baza ratingului atribuit de institutia finantatoare.

Pentru a beneficia de garantia FNGCIMM, producatorii agricoli eligibili trebuie sa se incadreze in categoria IMM-uri, putand fi organizati ca persoane juridice, PFA, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale. De asemenea, trebuie sa respecte criteriile de eligibilitate ale finantatorilor, sa detina adeverintele emise de APIA, sa nu se afle in dificultate financiara, in sensul prevederilor Comunicarii Comisiei Europene si sa nu beneficieze de garantii de la alte fonduri de garantare pentru aceeasi finantare.

Ce modificari vrea sa aduca ASF normelor RCA?

ASF a publicat un proiect prin care doreste sa aduca o serie de modificari normelor RCA. Una dintre propuneri vizeaza afisarea obligatorie a  comisionului de intermediere pe polita de asigurare. De asemenea, autoritatea doreste sa limiteze acest comision la 10%.

Comisionul de intermediere ar trebui sa fie mentionat atat in valoare absoluta, cat si ca procent aplicat primei de asigurare mentionate pe polita, fiind inclus ca valoare in prima de asigurare totala.

Autoritatea a propus de asemenea ca acest comision sa fie limitat la un maxim de 10% din valoarea primelor de asigurare incasate pe asigurarea RCA.

In ceea ce priveste nivelul primelor de asigurare, tarifele vor putea fi modificate dupa minimum 6 luni de la ultima notificare, cu exceptia indexarilor sau a majorarilor pe anumite categorii de riscuri. In prezent nu exista o anumita perioada minima de mentinere a aceluiasi nivel.
Oferta de prima trebuie sa fie valabila pentru o perioada de minimum 3 zile, iar asiguratii vor putea de asemenea solicita informatii legate de modul de calcul al primelor de asigurare.

O alta propunere vizeaza obligatia de a intocmi evidente privind asigurarea obligatorie RCA trimestrial, si nu lunar cum se intampla in prezent.

Fara avantaje colaterale pentru asigurati

Proiectul interzice in acelasi timp asiguratorilor si intermediarilor in asigurari acordarea oricaror avantaje colaterale asiguratilor la incheierea unei polite de asigurare RCA. In prezent, acestia pot oferi tarife promotionale care sa ia, spre exemplu, forma unui discount prin returnarea in contul clientului a unui procent din prima de asigurare.

O alta propunere de modificare vizeaza procedura existenta in cazul schimbarii proprietarului masinii in perioada de asigurare. Astfel, asiguratul are in continuare posibilitatea de a depune o cerere la compania de asigurari pentru a i se restitui  diferenta de prima incasata, insa returnarea urmand a se efectua in maxim 10 zile de la cererea scrisa, insotita de actele doveditoare. 

Acest aspect este valabil insa numai in cazurile in care nu s-au platit sau nu se datoreaza despagubiri pentru evenimente produse in perioada de valabilitate a asigurarii. In cazul in care asiguratorul RCA este obligat la plata unor despagubiri pentru evenimente acoperite prin polita de asigurare, acesta este indreptatit sa recupereze de la asigurat prima de asigurare restituita acestuia la cerere.

Cum se stabileste valoarea de nou pentru piese?

Daca pentru unele parti componente sau piese ale vehiculului nu exista preturi practicate de unitatile de specialitate, valoarea de nou a acestora se va stabili pe baza preturilor din sistemele de specialitate pentru evaluarea daunelor auto pentru piese de schimb, si nu pe baza cataloagelor pentru piesele de schimb cum se intampla in prezent. 

In lipsa, se va efectua o asimilare cu preturile din sistemele de specialitate pentru evaluarea daunelor auto ori cu cele practicate de unitatile de specialitate, pentru partile componente ori piesele unor vehicule similare. 

In cazul in care preturile sunt exprimate in valuta, se va calcula echivalentul in lei la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR la data producerii accidentului.

ASF nu mai impune o durata minima de derulare a ofertei publice de vanzare

ASF a adoptat mai multe modificari ale legislatiei secundare pe piata de capital care vizeaza ofertele publice de vanzare. Una dintre acestea se refera la faptul ca nu se va mai impune o durata minima de derulare a ofertei.

Prospectul se va putea redacta de asemenea si intr-o limba de larga circulatie in domeniul financiar international, cu acordul ASF.

In acelasi timp, au fost introduse prevederi exprese care sa clarifice anumite drepturi ale ofertantului (spre exemplu - acestuia ii revine decizia privind alocarea).


In ceea ce priveste documentatia si procedurile legate de aceste oferte, acestea se vor simplifica in sensul eliminarii unor documente care se depuneau la ASF sau eliminarii prevederilor privind confirmarea, intr-un anumit termen, a primirii rezultatelor ofertei de catre ASF.

Alte modificari fac referite la:

- optimizarea procedurilor privind exercitarea drepturilor legale 
- imbunatatirea procedurilor referitoare la admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata 
- introducerea obligatiei emitentului de a stabili si include in hotararile AGA a anumitor date cheie 
- imbunatatirea procedurilor privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul AGA 
- simplificarea obligatiilor privind traducerea documentatiei pentru deschiderea unui cont
- simplificarea continutului documentului de prezentare prevazut de Regulamentul nr. 32/2006 care trebuie intocmit de intermediar si prezentat clientului.