Sunday, July 26, 2015

Grecia: Bancile se deschid, TVA creste la 23%

Bancile din Grecia s-au deschis, luni, insa pentru populatie nu este niciun avantaj avand in vedere ca restrictiile la retragerea de numerar raman la 60 de euro pe zi sau 420 de euro pe saptamana. Mai mult, incepand din aceasta saptamana, grecii vor plati TVA de 23%, mai mare cu 10 procente decat pana acum, pentru o serie de bunuri si servicii.

Singurul avantaj consta in faptul ca nu vor mai fi obligati sa stea in fiecare zi la coada la bancomat, acum avand posibilitatea sa scoata toti banii odata, saptamanal, noteaza agentiile internationale de presa. 

Insa transferurile de bani in strainatate si deschiderea de noi conturi bancare vor fi in continuare interzise.

"Controlul capitalului si restrictiile privind retragerile de numerar vor fi mentinute, dar intram intr-o noua etapa, care speram ca va fi una de normalitate", a declarat presedintele asociatiei bancilor elene, Louka Katseli, pentru un post privat de televiziune.

Pe de alta parte, Grecia trebuie sa plateasca luni o datorie de 4,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana (BCE), fapt posibil dupa ce Uniunea Europeana a acordat vineri Greciei un imprumut pe termen scurt de 7,16 miliarde de euro. Sau va fi folosita, de asemenea, pentru plata unor datorii scadente inca de luna trecuta catre Fondul Monetar International, in valoare de aproape doua miliarde de euro. 

No comments:

Post a Comment