Tuesday, May 7, 2013

Rezervele valutare au urcat usor in luna aprilie


La finalul lunii aprilie, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de 32,4 miliarde euro, usor mai mari fata de luna martie. Comparativ cu aprilie, 2012, rezervele au scazut cu 2 miliarde euro.
In cursul lunii aprilie au avut loc intrari de 924 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituie de institutiile de credit, precum si alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si Comisiei Europene. 
Iesirile au fost de 721 milioane euro, reprezentant modificarea rezervelor minime in valuta si plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice.
Platile scadente in luna mai in contul datoriei publice in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor, insumeaza 1,17 miliarde euro.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile scaderii preturilor interbationale, valoarea rezervei de aur s-a diminuat de la aproximativ 4,18 miliarde euro la 3,75 miliarde euro.

BNR mentine dobanda cheie dar modifica dobanzile la facilitatile de credit si depozit


BNR a decis sa reduca intervalul in care pot varia ratele de dobanda aferente creditelor si depozitelor ce pot fi obtinute de bancile comerciale cu 1 punct procentual.
Astfel, dobanda la facilitate de creidtare va fi de 8,25%, in loc de 9,25%, in timp ce in cazul depozitelor, dobanda acordata creste de la 1,25% la 2,25%. Modificarea este motivate de BNR prin dorinta de a tempera volatilitatea dobanzilor pe pietele monetara si bancara. 
Aceasta este prima modificare a intervalului, de la introducerea sa in mai 2008, cu toate ca discutii despre o posibila restrangere au mai existat si in ultimii 2 ani.
Totodata, in sedinta din 2 mai, consiliul de administratie al BNR a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 5,25%, precum si mentinerea neschimbata a nivelul rezervelor minime obligatorii.
“Aceste decizii sunt menite sa intareasca in continuare transmisia semnalului ratei dobanzii de politica monetara, tendinta ce se va reflecta pozitiv pe piata creditului in moneda nationala, prin reducerea treptata a costurilor finantarilor noi”, se precizeaza in comunicatul BNR.

Consiliul Concurentei inchide investigatia privind stabilirea Robor fara sanctiuni finale


Consiliul Concurentei a finalizat investigatia pe piata bancara privind posibile intelegeri la stabilirea indicilor Robor si Robid. Concluzia nu indica insa incalcarea legislatiei de catre banci.
In cadrul investigatiei a fost analizat in special comportamentul bancilor participante la stabilirea indicilor de piata monetara, Robid si Robor in perioada octoimbrie – noiembrie 2008, pe fondul disfunctionalitatilor inregistrate la momentul respectiv. 
In octombrie 2008, in doar 2 zile, lipsa de lichiditate a dus la cresterea valorilor Robor de peste 3 ori, la peste 45%, cele mai mari niveluri din precedentii 6 ani. 
Pe parcursul investigatiei Consilul a aplicat doua sanctiuni bancilor BRD si Raiffeisen Bank, pentru refuzul de a se supune inspectiei inopinate si pentru furnizarea de informatii inexacte. Cele doua institutii au contestat in instanta amenzile.
In timp ce in cazul BRD litigiul este in ca pe rol, in cazul Raiffeisen Bank Tribunalul Bucuresti a constatat ca banca nu a furnizat informatiile solicitate dar a redus amenda de la 0,7% la 0.4% din cifra de afaceri a bancii.
Pe langa cele doua banci, in cadrul investigatiei au fost incluse si BCR, CEC Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania, ING Bank, EximBank, RBS Bank si Bancpost.
“Avand in vedere importanta pe care indicii de piata monetara Robid si Robor o au la nivelul produselor financiare (depozite, credite), autoritatea de concurenta acorda o atentie deosebita mecanismului de stabilire a acestora, in sensul respectarii regulilor de concurenta. In acest sens, Consiliul Concurentei atrage atentie ca schimburile de informatii confidentiale de natura comerciala, intre concurenti, pot constitui incalcari ale Legii Concurentei”, se arata in comunicatul oficial transmis de autoritate.



Euro a coborat la cel mai mic nivel din ultimul an si jumatate


Curse oficial euro-leu anuntat de BNR in ultima zi a saptamanii a coborat cu aproape 3 bani intr-o singura sedinta si a inregistrat cel mai redus nivel din ultimele 16 luni.
Cotatia oficiala anuntata este de 4,3072 lei pentru un euro, cu 2,8 bani mai putin fata de nivelul din ziua anterioara. Pe piata interbancara cotatiile au coborat vineri pana la 4,3000 lei pentru un euro.
Aprecierea leului s-a produs in conditiile in care restul valutelor regionale au inregistrat evolutii relativ stabile.
Un curs mai redus a fost inregistrat in luna decembrie 2011, cand cotatia oficiala a euro a fost de 4,2980 lei.
De la inceputul anului, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% in fata euro.